Ca și celelalte sporturi, handbalul a fost afectat de epidemia de coronavirus, dar jucătoarele de club din România au pornit în forță în competițiile europene.

Handbalul a fost una dintre cele mai afectate discipline sportive în privința unei desfășurări normale a programului competițiilor, indiferent de natura lor (internă sau internațională). Criza ce cuprinde încă întreg bătrânul continent a schimbat cursul stagiunii din 2020 și modificat radical felul în care campaniile urmează a fi abordate ori dimpotrivă demarate pe semicerc. În România, acțiunea ramurii feminine a unui sport atât de iubit se extinde întotdeauna pe plan european de club. Deseori, echipele autohtone țin pasionații foarte aproape de frcvențele televizoarelor. Evenimentele petrecute duminică după-amiază ilustrează un nou exemplul care confirmă acea afirmație.

Sezonul 2019-2020 din Liga Campionilor a suferit enorm de pe urma situației declanșate în primăvara precedentă. Forul continental, EHF, a hotărât după multiple deliberări, anularea tuturor partidelor care ar mai fi trebuit să aibă loc, de la 8 martie încoace. Prin urmare, nicio campioană nu a fost încoronată, iar atenția formațiilor s-a relocat treptat către toamna prezentă. În cadrul noii ediții, CSM București și SCM Râmnicu Vâlcea au primit accesul în faza primară a grupelor. Primele două echipe din fiecare serie de câte opt, vor merge direct în sferturile de finală ale competiției.

Pentru formația din Vâlcea, parcursul început săptămâna trecută a fost influențată negativ de efectele coronavirusului. Trei infectări au fost confirmate înaintea duelului secund din grupa B, disputat cu Odense. Elevele lui Florentin Pera urmau să piardă la 9 lungimi jocul de pe teren propriu (21-30). În schimb, pentru fosta campioană a Europei, venită din România, lucrurile aveau să stea diferit.

CSM București a debutat acasă în compania lui Metz, cu un rezultat excelent, 31-26. Ghidate din teren de Cristina Neagu autoarea a 12 reușite, tigroaicele se pregăteau pentru a efectua o deplasare care se anunța înșelătoare. Cealaltă exponentă de seamnă a handbalului din Danemarca, Esbjerg, triumfase la rândul ei în prima etapă. Așadar, datorită egalului înregistrat de Rostov-Don, învingătoarea confruntării din Scandinavia prelua automat șefia grupei A din Champions League.

Sportivele antrenate de către Adi Vasile au început foarte hotărât pe parchet străin, în fața unui public inimos, dar limitat ca număr. Poate și drept consecință a acestui aspect, CSM a marcat o desprindere importantă, în a doua jumătate a primei reprize. Formația bucureșteană ajunsese să conducă la șase lungimi, controlând ambele faze ale jocului. Înaintea intrării la cabine, Esbjerg a crescut eficiența în defensivă și a redus simțitor diferența, prin patru goluri consecutive. Pauza venea, din perspectiva danezelor, la 15-17. Devenea evident că ultimele 30 de minute se vor desfășura după coordonate generale mult mai strânse. 

Gazdele au început superior și la revenirea în sală, egalând destul de rapid la 18, dovedind o cursivitate superioară în atac față de precedentul interval, în care fuseseră dominate. Totuși, Esbjerg a preluat conducerea doar pentru un singur moment în întreaga înfruntare, la 22-21. Apoi danezele au fost nevoite să vină din spate și să spere la obținerea a minimum un punct. Cele 15 minute hotărâtoare s-au consumat cumva contrar sfertului de oră prcedent din repriza secundă. Ambele atacuri au părut să găsească mai facil punctele nevralgice ale defensivelor, iar intervențiile portarilor au căpătat o importanță tot mai mare. Jelena Grubišić s-a evidențiat în câteva instanțe necesare, iar CSM a rămas echipa care lansa provocările adversarelor.

Tehnicianul Adi Vasile a considerat oportună pe final folosirea Cristinei Neagu majoritar doar în faza ofensivă. Decizia avea să se arate inspirată în cele din urmă. Cea mai bună jucătoare a planetei a beneficiat de un volum mare al aruncărilor, semn că dispoziția de joc îi era ridicată. Neagu a marcat două goluri în situații de egalitate, care au devenit într-adevăr, cruciale. La 29-29, în ultimul minut, ambele combatante au avut șansa de a-și utiliza time-outurile pentru a crea schema unei reușite decisive. Bucureștencele au forțat mingea pierdută, în tabăra danezelor, iar soarta rezultatului depindea de ultima construcție, pe atacul lui CSM. Adi Vasile a indicat modulul fără portar pentru ca tigroaicele să beneficieze de superioritate numerică. De asemenea, indicația și mai clară a timpului de odihnă a fost că balonul nu trebuie trimis spre poartă cu mai puțin de două secunde până la final.

Revenită pe parchet, Cristina Neagu nu a fost dublată de către Esbjerg, iar mingea a putut ajunge în brațele ei, la momentul oportun. Golgheterul echipei a plasat reușita sa cu numărul 10 în vinclul buturilor apărate de Rikke Poulsen, iar sirena anunța concomitent, finalul unei întâlniri dramatice. CSM București a prevalat în Danemarca, 30-29, datorită celei mai valoroase handbaliste a momentului. Ea a ajuns deja la 22 de goluri în proaspăt începuta ediție de Champions League.

Cristina Neagu s-a dovedit din nou providențială, izbutind să marcheze atunci când nevoie o solicita mai mult. Echipa sa a făcut un prim pas mare către sferturile celei mai importante competiții din handbalul continental de club.

Surse:

https://www.gsp.ro/sporturi/handbal/scm-rm-valcea-odense-21-30-valcenele-n-au-avut-nicio-sansa-contra-lui-odense-610513.html

https://www.digisport.ro/handbal/team-esjberg-csm-bucuresti-29-30-superb-neagu-a-adus-victoria-in-ultima-secunda-in-grupa-a-din-champions-league-911788