Cristina Neagu și reușita uluitoare ce păstrează controlul în Champions League pentru CSM București
După cum a fost cazul în aproape orice acțiune pe semicerc la înalt nivel, interesul a fost mare, dar pe măsura întâlnirilor.
Cu toate că pentru vicecampioana României, primele obiective au fost atinse în competiția supremă, un moment atât de important pare să fi fost bifată într-o teoretică penultimă etapă cu mai mică presiune.
Brest a părut în mai multe rânduri să pună stăpânire pe ultima confruntare a iernii europene într-o Sală Polivalentă plină. Doar că, deși formația franceză s-a plasat ultima în avantaj într-un final de joc foarte strâns, Cristina Neagu a avut un alt cuvânt de spus. Printr-o execuție absolut formidabilă la ultima soluție, golghetera Ligii Campionilor s-a asigurat că formația sa va rămâne în fruntea propriei grupe, neînvinsă în jocurile disputate acasă.
Contextul unei confruntări de asemenea auspicii, între două grupări de calibru, devenea cu atât mai interesant cu cât CSM București revenea pe plan continental după o înfruntare foarte agitată. Alături marii rivale din Giulești, fosta câștigătoare a trofeului absolut nu a dus deloc lipsă de dramatism. Pe lângă enormele controverse care au înconjurat confruntarea de top a Ligii Florilor, nuanța sportivă a rămas la fel de importantă.
După confruntarea directă câștigată de Tigroaice la limită, miza teoretic mai importantă părea să se situeze în dreptul Rapidului. Dar, pornind ca outsideră în startul unui week-end cu conotații handbalistice complete între România și Hexagon, echipa vișinie nu a reușit să imite revenirea din tur cu Brest, urmând să cedeze într-o repriză a doua dramatică.
În același timp, elevele lui Carlos Viver au arătat în mare că se pot menține în cărți, dar era evident că drumul spre sferturi era aproape închis. Principalul factor este constituit într-o diferență semnificativă între rezultatele de pe propriul parchet și deplasările de top. Formația autohtonă rivală a avut parte de un traseu mult mai liniar, cu toate că fluctuațiile au existat.
Dar, pentru CSM București, am constatat un sentiment al încrederii atât de înalt, încă de la prima revenire a stagiunii internaționale. De atunci, până aproape de finalul întregii faze a grupelor, breșele pentru depășirea elevelor lui Adi Vasile, s-au dovedit aproape minime. Iar, mai ales în fața suportului publicului bucureștean, absolut niciun adversar, indiferent de nume, nu a izbutit să penetreze fortăreața construită.
Însă, după cum deja am evocat, au existat momente în care liderele grupei au fi putut fi învinse, mai contra lui Bietigheim, în Sala Polivalentă. Este drept că, după acea remiză obținută absolut in-extremis, au trecut numeroase confruntări în care multipla campioană a ligii interne a dominat orice opoziție, incluzând desigur și Vipers Kristiansand.
După ce calificarea matematică direct în sferturi a fost obținută în Germania (și respectiv după ce Campionatul Mondial masculin s-a încheiat, cu victoria Danemarcei, a treia succesivă), Brest a fost ultimul obstacol care sosea în capitală, raportându-ne la etapa inițială a sezonului din Champions League. Ipostazele în care CSM a reușit să se impună în turul din Bretania, după un drum aparte, au garantat o confruntare fără menajamente și pe parchetul bucureștean.
Cât le privea mai ales pe oaspetele penultimei duminici din grupe, la mijloc erau puse aproape toate șansele pentru un loc în optimi. Drept urmare, încă de la momentul primului fluier, al doilea duel româno-francez a avut o mare intensitate. Atletele îmbrăcate în roz au izbutit să reziste asaltului inițial declanșat de gazde, liderele seriei fiind așezate în dificultate mai ales pe plan ofensiv.
Totuși, în ciuda unui deficit extins și la patru lungimi pe finalul actului prim, devenea evident că reacția va fi pe măsură. Asemănător câtorva instanțe anterioare, fără să atingă nici pe departe cel mai bun nivel, favoritele rămâneau aproape, trei goluri fiind de anulat în jumătatea finală. Atmosfera a rămas grozavă, iar cele mai mult speranțe veneau de la o Cristina Neagu care înscrisese doar o dată în primele 20 de minute.
Revenirea de la cabine a confirmat un căpitan mult mai agresiv, alături de o Grâce Zaadi care a evoluat cu plusul motivației așteptate contra fostei sale echipe. Cu toate că prima tentativă de revenire a fost neutralizată de ofensiva rapidă a lui Brest, elanul se mutase deja în tabăra gazdelor. Mulțumită intervențiilor tandemului scandinav dintre buturi, în frunte cu Evelina Eriksson, jumătatea actului secund a readus și avantajul pentru CSM.
Totuși, oponentele nu au dorit să cedeze complet momentumul, iar Brest chiar a avut șanse multiple pentru a se desprinde din nou. Tot mai precisă la finalizare, Cristina Neagu se renominaliza ca principala opțiune în ofensivă. Într-un duel care a devenit treptat controlat de șansă și de buturi, fiecare acțiune a căpătat un ton dramatic.
Iar, din momentul în care vicecampioana României își crea propria separație de două lungimi, poarta a devenit tot mai greu de găsit. În prima inferioritate a reprizei secunde, Tigroaicele nu au rezistat suficient în defensivă, dar cu toate acestea, atacul a devenit un la fel de mare semn de întrebare. Creditul i-a aparținut categoric și lui Julie Foggea, într-un final de tensiune maximă, unde gazdele au înscris doar o dată în ultimele cinci minute.
Tânăra goalkeeperă din Hexagon a oferit echipierelor șansa de a conduce la intrarea în ultimele 30 de secunde. Cristina Neagu tocmai ratase alături o aruncare de la șapte metri, dar o ultimă intervenție a Evelinei Eriksson a garantat un atac final pentru CSM. Așadar, deși Brest a apărat foarte bine acțiunea inițială, cel din urmă fault nu a împiedicat un paravan ridicat pentru cea mai galonată handbalistă a României, la 9 metri.
Trasorul ei fără elan nu i-a lăsat nicio speranță goalkeeperul francez, al nouălea gol, unul al revanșei pentru Cristina, a stabilit definitiv egalitatea la 30. O execuție cu adevărat rarisimă, care a aruncat efectiv în aer cei 5000 de spectactori prezenți în Sala Polivalentă, a avut o semnificație uriașă în economia Grupei A. Cu un golaveraj net inferior față de Vipers, bucureștencele și-au menținut cumva avasul de o lungime în fruntea seriei.
Drept consecință, un șut formidabil poate fi suficient în a clarifica tabloul sferturilor de finală feminine ale EHF Champions League în 2023. O victorie contra lui Krim în deplasare va garanta pentru CSM București o poziție de top remarcabilă, subliniată în primul rând de palmaresul aproape perfect înregistrat până acum pe teren propriu, mulțumită inclusiv rodului inspirației individuale.
Surse:
https://www.digisport.ro/handbal/csm-bucuresti-brest-30-30-cristina-neagu-din-nou-senzationala-tigroaicele-se-mentin-pe-primul-loc-in-grupa-2203887
Comentarii