În cursul unui nou început de sezon petrecut nu tocmai sub cele mai bune auspicii în cadrul intern și internațional, CSM București și-a propus să ridice nivelul, până când situația nu va atinge punct critic în EHF Champions League.

Cedând în modalități total diferite, dar la fel de dureroase, primele înfruntări din Grupa A, reacția mult așteptată, mai ales din partea Cristinei Neagu s-a produs la Podravka. Elanul succesului din Croația a rămas vizibil și împotriva surprinzătoarei Borussi Dortmund.

De-a lungul unui joc în care tigroaicele au rămas aproape în permanență la cârma tabelei, o a doua victorie consecutivă nu a venit deloc ușor. Cele șase goluri, alăturate viziunii unice a căpitanului român din inter-stânga, au condus campioana Ligii Naționale la 4 puncte în seria I cu scorul de 25 – 22, după deplasarea intensă din Germania.   

Caracterizând evoluția sporturilor colective, multe idei distincte se conturează, atunci când un nou an plin de substanță ajunge spre final. Punctul de vedere cum că succesele de echipă reprezintă excepțiile, referitoare la prezentul marcat de lungi căutări, a fost acceptat drept valid. Diferite intervale recente au demonstrat contrariul, însă confirmările s-ar afla încă la alți pași distanță, precum remarcăm pe terenul de fotbal. 

Dincolo de el, trăirile pozitive au fost ceva mai des întâlnite, orientându-ne spre disciplinele desfășurate în sală. Oricât de ridicat ar s-ar prezenta volumul discuțiilor în legătură cu statutul autohton al handbalului, dominat în perioade îndepărtate, putem afirma în continuare că ramura menționată va rămâne una relevantă. Precum suntem obișnuiți să vedem, inclusiv în toamna curentă, exemplele nu sunt singulare. Lăsând momentan la o parte sfera reprezentativă, ce va susține un nou examen suprem pe tărâm spaniol în privința fetelor, dovezile mediatizării creează legături puternice și cu prestațiile băieților.

Prezența la cel mai înalt nivel asigurată deja pentru o perioadă îndelungată de către Dinamo s-a lansat grozav. De atunci – mai exact după cea dintâi partidă continentală – momentele succesive ale suferinței și-au făcut loc. Însă, pentru toate înfrângerile suferite de alb-roșii, incluzând-o pe cea din templul catalan, impresiile au fost majoritar pozitive, așteptările fiind, în același timp, temperate.

Într-o altă ordine de idei, circumstanțele au fost privite diferit pentru cel mai titrat club al ultimului deceniu, orientându-ne spre dispunerea fetelor. Desigur, încă de la momentul înființării secției subliniate, CSM București a dorit să se asimileze în principal cu succesul, indiferent de adversitățile înfruntate de-a lungul timpului. Pentru ultimele 18 luni, cel puțin, provocările nu au fost puține, începând cu principalele fronturi interne și încheind cu palierul suprem continental al Ligii Campionilor.

Atunci când facem legătura între el și clubul capitolin, inevitabil memoria va merge către stagiunea 2015-2016, finalizată cu unicul triumf de la Budapesta. Între timp, realitatea ne poartă tot mai departe de respectiva izbândă. Vizibila statistică ilustrează că, după succesul istoric ghidat de pe bancă de Kim Rasmussen, structura devenită etalon în întreg sportul național a mai obținut doar o prezență într-un alt turneu Final 4 ce s-a și finalizat. Traseul spre succes se arată, așadar, tot mai inconvenabil, chiar și în condițiile în care cea mai valoroasă jucătoare a României și-a oferit implicarea maximă pentru echipa ce și-a redobândit titlul de campioană în Liga Florilor.

Nici măcar o formă a excelenței susținute din partea Cristinei Neagu nu a putut-o apropia pe CSM de fazele finale ale principalului turnir EHF. Excepția a părut să vină în primăvara precedentă. Atunci, un joc retur al sferturilor de finală gestionat sub așteptări la Moscova s-ar fi putut încheia pozitiv, în pofida inconvenientelor.

Înfrângerea confirmată prin golurile înscrise în deplasare a fost resimțită cu atât mai sever, ținând cont că, la finalul unei alte campanii, schimbările de lot s-au reafirmat major. Conducerea tehnică a rămas însă aceeași, Adi Vasile primind încă o șansă pentru afirmarea de club. Doar că, asemenea celor remarcate anterior, s-ar părea că fiecare nou început în parte va măsura momente greu de lăsat în spate.

Dacă în 2020, drumul a început cu mult entuziasm, întocmai datorită succesului adus fabulos de Cristina Neagu, la ultima fază a duelului din Danemarca, lucrurile s-au transpus diferit actualmente. La capătul unui duel excepțional la capitolul dramatismului, în care gazdele au părut să se afle în control, tigroaicele s-au văzut obligate în a marca pentru a asigura măcar un punct în prima vizită a fazei grupelor.

După un eșec consemnat în cea mai frustrantă manieră imaginabilă pentru un debut, bucureștencele au revenit în fața propriilor susținători. Pentru prima dată într-un interval de aproximativ un an și jumătate, Sala Polivalentă a găzduit un nou joc cu spectatori în Liga Campionilor. Desfășurarea ei, împotriva unui adversar mult superior, precum Rostov-Don, s-a dovedit pe cât de înșelătoare, pe atât de puțin probabilă la începutul ei. Ceea ce s-a arătat din primele secvențe o misiune simplificată pentru campioana în exercițiu a Rusiei a devenit treptat o reală demonstrație de forță din partea vizitatoarelor.

Chiar dacă la pauză ecartul ar fi putut să se contureze și mai serios, adevărata desprindere s-a materializat după reluarea confruntării. Diferența, bazată atât pe o prestație ofensivă neinspirată, dar și una defensivă similară, a crescut până la proporții demne de recorduri negative absolute. Un maximum înregistrat înainte de jumătatea actului final, la 12 lungimi, a fost drastic redus atunci când miza punctelor a dispărut complet. De o manieră improbabilă, rezervele desemnate de Adi Vasile au izbutit să reducă scorul final la un reper complet neconform cu diferența dintre combatante: 27 – 30.

Oricare ar fi fost ramificațiile primelor două confruntări stagionale, aspectul primordial imposibil de înlăturat s-a transpus în clasamentul Grupei A. Fără vreun punct acontat, duelul împotriva exponentei Croației a căpătat brusc nuanțe capitale întrucât șansele pentru o poziție calificativă în sferturile de finală s-ar fi redus spre zero, printr-un nou eșec.

Până atunci, un numitor comun se ilustra indubitabil în jocul româncelor. Indiferent de gradul performanței atins în teorie de lotul lui CSM, aportul Cristinei Neagu rămâne aproape sinonim cu succesul pe termen scurt și mediu al echipei. Ajungând Veegeta cu doar patru goluri înscrise în total, pe fondul celei mai scăzute eficiențe a carierei, galonatul inter-stânga ajuns la 33 de ani încă își căuta ritmul coerent în urma unui nou proces al recuperării fizice.

Semnalul revenirii, probabil și pe un fond al ușoarei disperări, a fost lansat pe parchetul ex-iugoslav. Conduse foarte rapid cu 4 – 0, echipierele fostului căpitan al naționalei tricolore au asistat la performanța așteptată de majoritatea susținătorilor. Neagu și-a condus treptat echipa, furnizând succesiuni ale acțiunilor inspirate, către echilibrarea disputei cu Podravka, completată la jumătatea ei chiar cu un avantaj minim.

Dominația s-a extins serios din partea optarului bucureștean și în segmentul secund, tabela arătând 14 reușite, așadar, un număr superior triplului cuantumul remarcat mai devreme. Prestația absolut excepțională a devenit principalul catalizator spre o victorie mai complicată decât scorul final ar arăta-o. Deznodământul pozitiv a avut un impact grozav asupra ierarhiei seriei de calificare, calculele fiind rejudecate din perspectiva propriilor viitoare rezultare pentru tigroaice. Primul dintre ele le-a adus față în față cu un nume relativ nou pe scena handbalistică, însă cunoscut întregii comunități sportive.

Ascensiunea clubului de pe semicerc asociat Borussiei Dortmund s-a realizat cu o mare greutate, îndreptându-ne spre deceniile curente. Practic, ultima promovare în prima ligă s-a materializat la peste un secol după înființarea oficială a secție. Investițiile s-au accentuat, iar peste alte cinci sezoane, triumful absolut galben-negru s-a arătat incontestabil. Răsplata internațională a demarat, de asemenea, într-o modalitate pozitivă, jucătoarele din Westfallia situându-se pe prima poziție a Grupei A înaintea pauzei de trei săptămâni.

Adăugând toate elementele subliniate completării lotului campioanei României, primul duel al istoriei dintre Borussia Dortmund și CSM București s-a prefigurat excelent în etapa a treia, aspect confirmat și de o atmosferă deosebită în Sporthalle Wellinghofen.

Primele momente au fost parcurse în ideea asumării controlului, elevele lui Adi Vasile căutând să nu înfrunte un nou deficit timpuriu. Cu multă atenție mai ales în contextul defensivă, oaspetele au reușit să preia foarte rapid controlul pozițional, mulțumindu-se să ducă acțiunile lungi în cadrul semicercului.

O primă situație a inferiorității nu a fost gestionată la fel de confortabil, jucătoarele noastre văzându-se într-o poziție delicată. Ambele compartimente defensive au reușit să-și mențină consistența sub presiune, sub ochii numeroșilor compatrioți ce și-au rezervat accesul în micuța sală din vestul Germaniei. Cea mai mare parte a acțiunilor normale au fost solid tratate, până la punctul finalizării. Până la momentul primului timp de odihnă, exponenta cu gradul ridicat al acurateței s-a arătat Elizabeth Omoregie. Pe măsură ce ecartul a început să capete adâncime, abordarea liniei de 9 metri a părut tot mai sigură. Concomitent, Jelena Grubišić a continuat să demonstreze de ce decizia prelungirii contractului este corectă. Croata a izbutit să îi neutralizeze destul de rapid elanul remarcabilului coordonator, Alina Grijseels.

În absența inspirației din partea golgheterului german de 25 de ani, drumul Borussiei către buturile adverse a devenit enorm de dificil, până în minutul 20. Chiar și astfel, în ciuda unei senzații a controlului autoritar, tabela nu a luat proporții până la pauză. Dar, concluzia unui prim act curat din perspectiva posesiilor cedate a conturat o perspectivă în general încurajatoare. Un parțial subit orchestrat și de intervențiile Yarei ten Holte a reușit să restabilească temporar egalitatea, ecartul fiind înregistrat minim la jumătatea înfruntării, în contul lui CSM.

Inițial, prestația furnizată de sportivele ghidate de actualul selecționer al primei reprezentative a semnalat cea mai inspirată repriză întâi a campaniei continentale. Ulterior, liderul intermediar al grupei a izbutit cu succes să contracareze prin rapiditate și entuziasm un debut al după-amiezii foarte bine balansat.

Efortul a avut nevoie să se mențină în continuare la cote maxime pentru ca deplasarea din Dortmund să nu se transforme într-o reală dilemă. Primele acțiuni ale jumătății finale s-ar fi putut dovedi cruciale, în condițiile în care încrederea a crescut în dreptul gazdelor. Aceeași Jelena Grubišić a negat Borussiei oportunitatea de a prelua inițiativa, iar, din acel moment, balanța s-a înclinat din nou în direcția dorită.

Multitudinea eliminărilor au oferit un dinamism suplimentar, Cristina Neagu și Yvette Broch profitând imediat de spațiile oferite. În pofida apărării menținute permanent conectată în regim pozițional, oponentele capitolinelor au găsit resursele pentru menținerea echilibrului înfruntării. O repriză a doua presărată cu destule contacte dure a continuat perioada uzurii fizice și după jumătatea ei. Impresia superiorității s-a disipat din nou pentru CSM, însă tendința permanentă a tabelei a rămas aceeași, echipa pregătită de André Fuhr nereușind să și preia conducerea. Intrarea în ultimele zece minute ale jocului s-au anunțat dramatice, iar nesiguranța s-a instalat în dreptul formației cu mai puțină experiență. 

Prin contrast, abilitățile de creație și respectiv finalizare ale Cristinei Neagu păreau să constituie diferența decisivă. Și totuși, a fost nevoie de prima și ultima reușită pe contraatac a întâlnirii din contul lui Carmen Martín pentru ca fosta deținătoare a trofeului să aibă parte de un ultim minut liniștit la Sporthalle Wellinghofen. Impunându-se cu 25 – 22, formația lui Adi Vasile a acontat după o dispută complicată, al doilea succes continental succesiv, apropiindu-se de obiectivul principal al fazei grupelor.

În condițiile în care programul promite să se mai ușureze în actuala ediție din Liga Feminină a Campionilor, CSM București ilustrează o îmbunătățire vizibilă a rezultatelor, definitivarea cadenței părând tot mai apropiată, după izbânda contra Borussiei Dortmund și înaintea jocului de pe teren propriu împotriva lui Buducnost.

Surse:

https://www.digisport.ro/handbal/dortmund-csm-bucuresi-live-video-1700-digi-sport-2-tigroaicele-nu-isi-mai-permit-pasi-gresiti-in-champions-league-1320925