După un final de-a dreptul dramatic al săptămânii precedente, handbalul autohton își continuă reprezentarea în actuala ediție din EHF Champions League.

Week-endul lăsat în urmă nu a adus rezultatele dorite de cele două cluburi românești, chiar dacă suspansul s-a menținut până în ultimele secunde regulamentare de joc. În cazul lui SCM Râmnicu Vâlcea, o campanie deja amară a devenit și mai tristă odată cu finalul celei din urmă acțiuni de la Podgorica. În fața lui Buducnost, bara a negat acontarea unui prim punct care să ajungă în contul campioanei din Liga Florilor. Urmașa marii grupări a Oltchimului a rămas (după un 28 – 29 dureros) fără victorie în stagiunea 2020-2021. Ultimul meci al anului pentru vâlcence a fost deja amânat din cauza dificultăților sanitare prin care trece lotul Borussiei Dortmund.

De un context bizar, izbitor în asemănare, urmează să aibă parte și vicecampioana României. Ea și-a văzut înfruntarea cu un alt club german, Bietigheim, reprogramată din cauza circumstanțelor similare. Așadar, pentru CSM București, seria de trei jocuri succesive europene pe teren propriu nu se va mai concretiza. Ultimul obstacol aflat în calea tigroaicelor era puternica grupare din Rostov. Până atunci, fosta câștigătoare a trofeului suprem s-a confruntat cu un dârz oponent din Slovenia. În absența căpitanului și a celui mai mare atu, CSM a întâmpinat dificultăți însemnate împotriva lui Krim Ljubljana. Barbara Lazović a depus eforturi remarcabile în a suplini absența Cristinei Neagu, care a fost prezentă doar pe bancă în după-amiaza de sâmbătă. Atleta din Slovenia s-a apropiat de marcarea unei treimi din reușitele bifate de bucureștence. Ambele reprize disputate pe parchetul din capitală au avut parte de o puternică tentă defensivă. În interiorul ultimului minut, atât o formație cât și cealaltă puteau câștiga la limită, însă tabela a rămas fixă la scorul de 22 – 22. Prin urmare, Rostov-Don avea posibilitatea să egaleze punctajul româncelor înaintea confruntării directe. 

Jocul formației ruse din duminica precedentă a fost unul la fel de echilibrat, dacă îl supunem prin comparație directă cu cele descrise anterior. Esbjerg a pus mari probleme tuturor combatantelor din Grupa A. Sportivele din Danemarca au cedat în fața fruntașelor seriei la diferență minimă, ratând la ultima fază o aruncare de la 7 metri. După CSM (în septembrie), Rostov s-a impus în Scandinavia cu 24 – 23 și urma să-și dispute supremația în prima parte a sezonului cu gruparea urmărită de întreaga atenție autohtonă.

Jocul programat în final pentru 19 noiembrie, reprezintă o restanță a etapei cu numărul 3. Explicația a avut, bineînțeles, la bază motive de siguranță sanitară, un proces prin care am remarcat și anterior că disciplina de pe semicerc îl traversează dificil, însă meticulos. După șase săptămâni și jumătate de la amânarea inițială, contextul respectiv a fost adus la standardele conforme. Totuși, preocupările de natură fizică preocupă în continuare, lotul aflat la dispoziția lui Adi Vasile.

Vestea de importanță imensă era așteptată a fi disponibilitatea Cristinei Neagu de a evolua încă din primul minut. Intermediarul ajuns la 32 de ani a încercat să grăbească recuperarea după accidentarea suferită în cadrul unui antrenament. Contactul cu Elizabeth Omoregie a avut consecințe vizibile asupra piciorului afectat de mai multe ori în trecut. Planificarea inițială urmărea ca cvadrupla laureată a titlului de Cea mai bună handbalistă a anului să revină pe teren în fața lui Rostov-Don. Conform așteptărilor antrenorului principal, Neagu a putut evolua contra formației ghidate de fostul antrenor al bucureștencelor, Per Johansson. Nu trebuie omis faptul că suedezul are o colaborare de succes cu actualul antrenor de la CSM, la naționala Muntenegrului. Așadar, o altă fațetă a unui duel important putea ieși la suprafață în Sala Polivalentă din capitala României.

Influența Cristinei Neagu s-a simțit încă din primele momente ale partidei. Ea a contribuit direct la aproape fiecare fază reușită a gazdelor. Totuși, în ciuda unei dispoziții excelente de joc, căpitanul naționalei României nu a putut sprijini foarte mult prestația defensivă a colegelor sale. Atletele din Rusia au demonstrat o fluență excelentă în faza de construcția atacurilor poziționale. Prin contrast tigroaicele aveau să fie pedepsite pentru majoritatea erorilor din atac, coroborată cu lipsa inspirației. De asemenea rezistența blocului defensiv a lăsat de dorit pe zona centrală. Grâce Zaadi și  Anna Vyakhireva le-au exploatat conform așteptărilor. În ciuda faptului că Neagu a punctat de cinci ori și a distribuit alte trei pase decisive, Rostov a dus cel mai mare avantaj până la opt lungimi. Timpii de odihnă solicitați de către Adi Vasile au adus târziu efectul scontat. Deficitul de la pauză a fost redus la șase reușite.

Fiind conduse cu 10 – 16, jucătoarele de la CSM aveau nevoie să se remonteze rapid. Ieșirea de la cabine părea să poată aduce ajustările necesare. Campioana Rusiei a încasat primele două reușite ale actului secund. Elevele lui Per Johansson nu și-au pierdut luciditatea, oferind un răspuns prompt, inclusiv cu reușite din propria jumătate. Denisa Dedu a început să găsească un ritm minunat între buturi. Ea a încercat, alături de Cristina Neagu să-și țină echipierele în meci. Diferența a scăzut la trei unități în mai multe instanțe, însă oaspetele și-au păstrat exemplar cumpătul. Anna Vyakhireva a arătat o constanță extraordinară în regim de excelență. Jucătoarea născută la Volgograd a controlat intensitatea finalului de joc, răspunzând provocării lansate de Cristina Neagu, autoare a 11 reușite. Datorită fantasticei coordonatoare, echipa simbolizată de râul Don a triumfat cu 27 – 22, într-un final netulburat de partidă.

Astfel, CSM București nu a reușit să depășească totalul bifat în meciul precedent, în pofida unei evoluții foarte solide a liderului său. Tigroaicele au suferit al doilea eșec stagional în Liga Campionilor, cedând întâietatea Grupei A. Învingătoarele din Sala Polivalentă și-au demonstrat superioritatea în fața oponentelor din capitala României.

Prima jumătate a stagiunii handbalului de clasă mondială inter-cluburi se apropie de final. Fiind singura echipă care a completat opt dueluri în seria din care face parte, fosta campioană autohtonă va continua în 2021 drumul către fazele eliminatorii ale EHF Champions League, la feminin.

Surse:

https://www.gsp.ro/sporturi/handbal/csm-bucuresti-rostov-cristina-neagu-616282.html 

https://www.telekomsport.ro/live-text-csm-bucuresti-rostov-don-acum-pe-telekom-sport-1-tigroaicele-sunt-in-corzi-19622760