Clubul de baschet CSM CSU Oradea a obținut biletele pentru semifinale și va participa la primul său Final Four în FIBA Europe Cup.

În ultimii ani, reprezentarea românească la nivel de club în competițiile europene de baschet manifestă un profund progres. Dar drumul formațiilor autohtone până la recăpătarea anvergurii a fost dificil. Rata investițiilor a crescut realmente exponențial în principalele centre ce își doreau o integrare înaltă, în locații particulare ale provinciilor transilvane. Bineînțeles, una dintre referirile evocate se oprește la Oradea, care a cunoscut de-a lungul ultimului deceniu o evoluție semnificativă în a remonta pasiunea suporterilor pentru fenomenul baschetului. Încercări nenumărate, pe baza strategiilor bine puse la punct aduc consecințe serioase, demne de recunoștința disciplinelor de echipă. 

De la debutul existenței sale, conturat la începutul anului 2003, CSM CSU Oradea și-a dezvoltat centrul pentru stăpânirea majoră a domeniului cu mingea la coș, aspect de care s-a apropiat enorm încă din primul deceniu de la înființare. Totuși, triumful absolut s-a lăsat așteptat până în 2017, moment în care ascensiunea structurii din Ardeal a cucerit și orizonturi europene serioase. Prima reprezentare în cadrul Ligii Campionilor era una de scurtă durată, însă contribuția a fost recunoscută drept exemplu pentru viitoarele stagiuni. Desigur, în rangurile competițiilor mult scindate ale federației europene de specialitate, multiplele oportunități de afirmare se regăsesc la dispoziția cluburilor.

Complicațiile enorme de natură sanitară au dus la modificări serioase ale structurilor competițiilor principale. În ceea ce privește organizarea de bază a FIBA Europe Cup, demararea propriu-zisă a stagiunii a fost alterată serios. Plecându-se dintr-un reper sperat în toamna anului precedent și ajungând ultimativ la începutul lunii ianuarie din 2021, scurtarea formatului s-a dovedit necesară. Startul evenimentului a conținut, drept urmare, doar 24 de formații. Însă, cea mai evidentă modificarea ce a trebuit implementată s-a înregistrat în dreptul punerii în practică a așa-numitului sezon regulat. Echipele împărțite în șase grupe, relocate pentru tot atâtea orașe distincte au avut de disputat doar câte trei partide pentru determinarea tabloului complet al optimilor de finală. Țara noastră a aliniat ocupantele pozițiilor 2 și 3 din cadrul campaniei Ligii Naționale.

CSU Sibiu și, respectiv, CSM CSU Oradea se îmbarcau într-o aventură cu adevărat bruscă pentru structura de bază a unei stagiuni baschetbalistice. Însă, chiar dacă contextul nu ar fi fost bifat favorabil în totalitate, opțiunea celor mai bune patru pretendente ocupante ale pozițiilor terțe ale grupelor rămânea viabilă. Ambele formații autohtone au fost repartizate în seria a patra, alături de Beșiktaș și BC Balkan. Din fericire, o ultimă partidă deosebit de competitivă, câștigată de către sibieni în fața elevilor lui Cristian Achim nu a afectat ecuația calificării pentru nici una dinte combatantele tricolore. Succesul lui CSM Oradea din partida inaugurală contra formației din Istanbul se dovedea, până la urmă, a fi decisiv pentru calificarea în cadrul mini-turneului de calificare în faza Final Four-ului, pentru care era desemnată drept gazdă chiar principala sală orădeană, dedicată lui Antonio Alexe. 

După o pauză internațională de aproximativ două luni, pe parcursul căreia campionatele naționale organizate la rândul lor în baza a noi dinamici s-au putut relua la intensitate normală. Mai mult decât atât, secvențe incredibile petrecute în cadrul Cupei României puteau influența foarte mult desfășurarea următoarelor confruntări de pe plan continental. Autoarea unui sfert fără punct cedat, la capătul primelor zece minute. CSM CSU Oradea a fost perdanta unei partide incredibile contra celor de la CSO Voluntari. Formația ilfoveană s-a impus atunci pentru a-și trece în cont cel mai valoros titlu din istorie. 

În schimb, formația din Bihor avea varianta unui reviriment doar în cadrul FIBA Europe Cup. Alături de trupa conațională din Sibiu, ea se putea apropia de performanța realizată cel mai recent de către Energia Târgu Jiu (prezența în semifinale), în 2016. Într-un context ideal, echipele românești se puteau întâlni direct pentru un duel al calificării mult dorite. O bătălie foarte echilibrată între Reggio Emilia și CSU Sibiu era tranșată la doar două posesii în favoarea titratei formații italiene. Plecând teoretic din postura favoriților tabloului, jucătorii ghidați de către Dan Fleșeriu nu au putut gestiona un ecart extins la șase lungimi înainte de intrarea la cabine. Mult mai experimentata echipă italiană și-a amplificat mult intensitatea defensivă în repriza secundă, primind un total de doar 17 puncte. Parafarea locului în finala turnirului orădean se realiza dureros pentru vicecampioana României, care își vedea șansele zădărnicite. În schimb, echipa care a primit organizarea întâlnirilor de pe parchetul autohton intenționa să meargă până la capătul aventurii lunii martie (în cel mai rău caz).

În primă instanță, oponenții lui CSU veneau din principala ligă ucraineană. Dinpro își stabilise o nouă campanie reușită nu doar pentru principalul front intern. Misiunea se prefigura foarte complicată pentru trupa lui Giordan Watson, aflată în căutarea regăsirii încrederii propriilor abilități de a domina. Contrar ipostazei enunțate, echipa antrenată de Cristian Achim a căpătat mai greu ritmul în ambele faze. Totuși, implementarea constantă a defensivei în zonă s-a arătat din ce în ce mai eficientă. Fructificând la fel de eficient un procentaj grozav al aruncărilor de la distanță, Oradea și-a putut asuma frâiele întâlnirii.

Evoluțiile impresionante din puncte de vedere ofensiv ale lui Stephen Holt și Nikola Marcović au întors destinele înfruntării. Dinamicul atlet american a contribuit la stoparea majorității tentativelor de revenire din partea oponenților ucraineni. Holt a oferit senzația siguranței deplinei prin intermediul fiecărei dintre cele șase reușite izbutite din spatele arcului de cerc (contribuția pentru un procentaj excepțional de peste 50%). Defensiva suficient de atentă și acțiunile de atac finalizate cu inspirație maximă ofereau oportunitatea unui final de joc lipsit de o doză maximă a dramatismului. De notat în legătură cu principalii marcatori menționați mai devreme este că ei au adunat peste jumătate din totalul bifat de CSM CSU. Succesul (78-72) semnala o că trupa bihoreană vrea să-și asigure prima prezență într-o semifinală continentală.

Elevii lui Cristian Achim așteptau o replică mult superioară din partea lui Reggio Emilia. Reprezentanta Italiei interzisese, așadar, posibilitatea unui fabulos duel autohton în sferturile de finală din FIBA Europe Cup. Însă, în urma unei prestații foarte convingătoare în înfruntarea de marți, capacitățile mentale, fizice și tehnice ale orădenilor se regăseau la intensitatea potrivită. De aceea, debutul confruntării finale dintr-o sală ce nu putea primi contribuția fanaticilor spectatori avea să fie gestionată mult mai bine de către membrii lotului gazdelor veniți de peste Ocean, din restul Europei ori din România. Penetrările lui Giordan Watson și Stephen Holt au favorizat situații excelente din care coșurile de trei puncte au fost mai mult accesibile pentru Bobe Nicolescu, Nikola Marcović sau Dragan Zeković.

Odată ce preluarea controlului pe tabelă a fost împlinită în startul de meci, a părut că orice încercare italiană de a-și întări intensitatea defensivă era anulată fie de acțiuni precis creionate, fie prin reușite de natură mai degrabă individuală. Păstrând dispoziția apărării la un nivel apropiat de elită, CSM și-a păstrat întâietatea în permanență, chiar dacă reușitele din partea conducătorilor de joc adverși își țineau propria formație la un ecart suficient de apropiat. Direcția respectivă a fost păstrată inclusiv până la finalul sfertului secund. Prezervându-și cu mare meticulozitate avansul obținut la capătul primelor zece minute, primind contribuții serioase de pe bancă de la Aaron Broussard și Garlon Green, echipa triplă campioană națională intra la cabine cu același avantaj de o posesie care părea mult mai solid la nivelul parchetului, față de cuvântul propriu-zis al tabelei. Totuși, din momentul reluării jocului, opoziția era așteptată a fi mai dârză, într-un joc ce arătase cât de greu se contabilizează punctele în baschetul specific FIBA Europe Cup.

Sfertul al treilea demara pe aproximativ aceleași coordonate din perspectiva lui Reggio Emilia, formație ce părea incapabilă să creeze acțiuni facile, mai ales datorită fizicalității impuse de către defensiva de perimetru a românilor. O aruncare de trei puncte transformată în ultima secundă a atacului de atletul naturalizat ajuns la 35 de ani, Giordan Watson înlătura sigiliul de pe inelul advers, declanșarea unui parțial ce se anunța hotărâtor, avantajul gazdelor urcând pentru prima dată la peste 10 puncte. Ulterior, trupa italiană găsea finalmente o inspirație ofensivă deplină datorită lui Brandon Taylor. Un alt conducător de joc american reechilibra aproape de unul singur partida. Astfel, 10 puncte fără răspuns anulau avantajul de 47-36. În ultimele 30 de secunde ale sfertului 3, un slam-dunk cu tot cu fault semnat de Garlon Green energiza întreaga atmosferă. În urma a patru minute fără punct marcat, două acțiuni spectaculoase aducea situația în grafic pentru Oradea, permanent rămasă în întâietate.

Sfertul al patrulea avea să urmeze mai mult coordonatele primelor două. Atunci când Reggio Emilia a reușit să se apropie, dar nu a fructificat unica oportunitatea de a trece în avantaj, jucătorii lui Cristian Achim apăsau din nou pedala accelerației din afara semicercului. Stephen Holt marca primele sale puncte din minutele incipiente printr-un coș crucial, urcând ecartul la două posesii. Din acel moment, colegii săi nu au mai privit înapoi. Alte trei reușite de la distanță succesive parafau virtual soarta întâlnirii, înaintea ultimelor 120 de secunde. Fără ca Giordan Watson să depășească 6 puncte, echipa organizată de către româno-american a prevalat către exultarea generală. 

Garlon Green ajungea la 15 puncte, fiind cel mai bun marcator al sfertului de finală, încheiat cu un scor final de 71-64, mulțumită unei balanțe ofensive de excepție. După o încleștare atât de intensă, Cristian Achim își putea exprima liber o bucurie sinceră, furnizată după o performanță referențială, care ar fi ridicat publicul de pe scaunele arenei Antonio Alexe. Debutul din Final Four este programat împotriva lui Stal Ostrów Wielkopolski, pe 24 aprilie.

Atingerea semifinalelor FIBA Europe Cup din 2021 ilustrează o nouă performanță remarcabilă a baschetului din România. Depășirea a două adversare puternice semnifică totodată că țintele pot fi așezate chiar mai sus, în condițiile în care acuratețea și echilibrul mental sunt depline în baschetul de înalt nivel. Până la destinația finală, CSM CSU Oradea mai are de acoperit doar alți doi pași.

Surse:
http://www.fiba.basketball/europecup/20-21/news/oradea-knock-out-reggio-emilia-arged-bmslam-stal-parma-also-advance-to-final-four
https://www.gsp.ro/sporturi/baschet/csm-oradea-final-four-fiba-europe-cup-627465.html