OL City, complexul sportiv construit de clubul Olympique Lyonnais, a fost proiectat pentru a fi mai prietenos cu mediul, deși a atras inițial critici pentru că necesită transport pe distanțe mult mai mari, scrie EURACTIV France.

Pe 18 septembrie, stadionul formației Olympique Lyon a primit niște oaspeți neobișnuiți: doi apicultori au venit pentru recolta anuală a mierii.

Ca semn al angajamentului pentru protecția mediului înconjurător, clubul francez a instalat șase stupi într-o zonă protejată, aflată în interiorul complexului OL City. Acești stupi produc în jur de 100 de kilograme de miere pe an.

Inaugurat în 2016, în orășelul Dècines Charpieu, în suburbiile estice ale Lyonului, noul stadion încearcă să împace fotbalul cu protecția mediului, în contextul opoziției feroce cu care s-a confruntat de la anunțarea planurilor de construcție.

Atât politicienii locali, cât și ONG-urile au dorit să blocheze proiectul, în principal din cauza problemelor de mobilitate și sustenabilitate pe care le-a ridicat.

Controverse

Lansarea proiectului a făcut necesară găsirea unui amplasament potrivit pentru obiectivele managerilor clubului. Aceștia doreau să construiască un nou stadion în interiorul unui complex mult mai amplu, întins pe zeci de hectare, care include un muzeu, terenuri de antrenament, dar și un centru de relaxare, magazine, hoteluri și un centru de afaceri.

Pentru a facilita accesul la complex, aflat la 12 kilometri de centrul orașului Lyon, liniile de metrou și tramvai au fost extinse. Însă, dată fiind capacitatea stadionului, de aproape 60.000 locuri, mulți spectatori preferă să conducă până acolo pentru a asista la meciuri. În schimb, Stade Gerland, arena folosită anterior de către echipă, este poziționată în inima orașului Lyon.

Pentru a limita emisiile de carbon ale suporterilor, clubul urmează să pună la punct un sistem de autobuze electrice fără șofer ce va ajunge până în apropiere de OL City, care va fi operațional până la finalul lui 2019, spune Domenique Gatto, managerul de operațiuni al stadionului.

Grijă pentru protecția mediului

Și alte inițiative au fost realizate pentru a face arena sportivă mai prietenoasă cu mediul.

Pentru reducerea costurilor ecologice ale întreținerii terenului este folosit un sistem de recuperare a apei de ploaie, printr-un mecanism de scurgere situat pe acoperișul stadionului, spune Gatto, explicând că acest sistem ajută și la reducerea consumului de apă pentru stropirea gazonului.

Sistemul de iluminat al terenului este, de asemenea, energic-intensiv. Dar clubul înlocuiește treptat toate luminile stadionului cu tehnologii inovatoare, utilizând dispozitive LED cu un consum redus de energie, a adăugat managerul.

În plus, există și o politică de gestionare a rezidurilor din hârtie sau plastic, pentru a asigura că sunt reciclate mai multe deșeuri.

Articol realizat de Romain Thomas, EURACTIV.fr. Traducerea și adaptarea de Emi Voicu