Într-o perioadă în care fotbalul și sportul în general tind să se îndrepte către ceea ce putem numi drept noua normalitate, neprevăzutul continuă să își facă loc la nivelul jocurilor de rang continental.

Pentru naționala mare a țării noastre, schimbarea țelului principal pare să fi luat o turnură interesantă.

Anunțul care a rezonat cu cea mai mare parte a universului fotbalistic de pe bătrânul continent este reprezentat de situația primului joc oficial al lunii ce ar fi trebuit să fie disputat în România. Impactul celei mai recente decizii impuse de forul continental poate schimba întreaga structură a actualei ediții din UEFA Nations League. Întreaga viitoare analiză a fost declanșată de o situație ce s-a dovedit a fi singulară. Însă, strictețea legalității dintr-o națiune nu poate fi lăsată în urmă, chiar dacă interesele sportive se prezintă la cote uriașe.     

Din cauza infectării cu coronavirus suferită de atacantul lui Galatasaray, Omar Elabdellaoui, reprezentativa Norvegiei nu a primit acceptul autorităților interne pentru a se îndrepta către București. În condițiile date, UEFA a luat decizia de a anula partida care era programată în seara de duminică, între România și Norvegia. Din acel punct, dispunerea de către instituția cu sediul la Nyon părea să indice o destabilizare majoră a structurii seriei din care mai fac parte Austria și Irlanda de Nord.

Însă, ideea respectivă a fost îndepărtată, potrivit informațiilor eurosport.ro. Potrivit digisport.ro, punctul al treilea din articolul 26 în cadrul regulamentului stagiunii 2020-2021 stipulează la capitolul ”Refuz de a juca sau cazuri similare - Dacă o echipă este descalificată, rezultatele tuturor meciurilor vor fi declarate nule”. Paragraful nu va fi aplicat în situația de față, care este bazată în jurul actualei situații pandemice. Așadar naționala vikingă nu ar urma să piardă cele nouă puncte acumulate de-a lungul primelor patru etape ale grupei. Teoretic, situația ar putea persista și în cazul în care jocul nordicilor cu Austria va fi cedat la masa verde. În același timp, posibilitatea opusă nu este nici ea exclusă din ecuație, clipă în care toate celelalte combatante ar mai păstra șanse de a se impune în seria 1 a grupei secunde valorice. Norvegia se regăsea la egalitate de puncte cu formația din Țara Valsului și datorită succesului reportat în fața României.

Înfrângerea drastică (cu 0 – 4), suferită la Oslo reprezenta de altfel sursa dorinței de revanșă pentru elevii lui Mirel Rădoi. Totuși, întreaga atenție a selecționatei tricolore se va îndrepta acum către înfruntarea de la Belfast. Irlanda de Nord a obținut o remiză pe Arena Națională din București, în cadrul primului duel stagional din Nations League. Returul de pe gazonul britanic va avea acum o semnificație foarte mare, indiferent de ceea ce urmează a mai avea loc în cadrul disputei de la Viena (meci programat inițial la Klagenfurt), din această seară, când gazdele austriece ar putea parafa complet soarta locului întâi.*

Miza minimă de miercuri, în schimb, este reprezentată de obținerea poziției secund în grupă. Eventuala schimbare de abordare a situației scandinave ar amplifica chiar mai mult jocul ce pune capăt unui parcurs sinusoidal al echipei naționale în 2020. Drept dovadă, pe măsură ce componența finală era stabilită la Campionatul European, fotbaliștii completau 95 de minute bizare în compania Belarusului.

După ce autoritățile nordice s-au opus ca reprezentativa condusă de Lars Lagerbäck să facă deplasarea către București, misiunea României se dovedește mai simplă. Până la clarificarea unei spețe rarisime a echipei Norvegiei, tricolorii merg în Irlanda de Nord fără să dispute un singur joc în prealabil. 

Surse:

https://www.eurosport.ro/fotbal/uefa-a-revenit-cu-precizari-dupa-anularea-meciului-romania-norvegia-ce-se-intampla-cu-scandinavii_sto7994416/story.shtml

https://www.digisport.ro/fotbal/echipa-nationala/uefa-lamureste-controversele-norvegia-nu-risca-excluderea-din-liga-natiunilor-ce-inseamna-asta-pentru-romania-948607