Seara de vineri a marcat, după o așteptare deosebit de lungă, două momente de însemnătate pentru fotbalul românesc. Adrian Mutu și Mirel Rădoi au debutat ca tineri selecționeri, la naționala de tineret și respectiv, la prima reprezentativă.

Actualul golgheter all-time al României a fost adus la cârma formației U21 în ianuarie 2020, ca înlocuitor chiar al lui Mirel Rădoi, după ce acesta din urmă preluase postul lăsat liber de Cosmin Contra începând cu luna noiembrie a anului trecut.

În toată perioada care a urmat, contextul răspândirii coronavirusului a dus la amânarea campaniilor preliminare și implicit, a turneului final european de seniori.

Debutul briliantului pe bancă nu a dezamăgit, nici din perspectiva scorului final și nici din cea a prestației din teren. O partidă care se anunța dificilă a fost tranșată de către reprezentativa Under 21 a României în repriza a doua din Finlanda. La pauză, în urma unui joc foarte echilibrat, tabela din Scandinavia arăta 1-1. Reușita excepțională a lui Valentin Mihăilă (de la reluarea actului secund), alături de golul izbutit de Andrei Ciobanu au asigurat un succes cu 3-1 în țara celor 1000 de lacuri.

România s-a apropiat astfel la 3 puncte în spatele Danemarcei, în bătălia pentru calificarea directă la Campionatul Europen de Tineret, înaintea partidei din Malta. Competiția la care tricolorii au acces până în semifinalele ediției precedente și-a menținut ca reper de disputare vara lui 2021.

În timp ce Adrian Mutu obținea primul succes ca selecționer, fostul său coleg Mirel Rădoi se pregătea de prima sa provocare la conducerea naționalei mari. Ediția din 2020 a Ligii Națiunilor propune o desfășurare foarte rapidă. Ea va ajunge la final după aproximativ două luni și jumătate, timp în care, jocul de referință cu Islanda se va fi desfășurat deja.

Primul oponent înfruntat de România în 2020, indiferent de natura infruntării (amicală sau oficială) avea să fie unul cu profunde rezonanțe istorice. Irlanda de Nord a demonstrat, atât în perioade mai îndepărtate, cât și în intervale apropiate de prezent, că poate pune probleme tricolorilor.

Un alt aspect care putea încuraja un asemenea context a fost reprezentat de calitatea gazonului Arena Națională. Acoperișul stadionului nu a fost retractat în timp util pentru a feri suprafața de joc de precipitațiile abundente înregistrate în capitală.

Încercând să lase în urmă aspectele negative prezentate de teren, elevii lui Rădoi au controlat autoritar prima repriză contra britanicilor. Singurul gol al actului i-a aparținut lui George Pușcaș, în minutul 25. Atacantul lui Reading a finalizat simplu din fața porții goale. La 14 minute distanță de momentul deschiderii scorului, Josh Maggenis a primit relativ ușor un al doilea cartonaș galben, fiind eliminat. Irlanda de Nord urma să înfrunte în inferioritate numerică o repriză a doua, în care oportunitățile României ar fi trebuit să se înmulțească.

Prestația excelentă reușită de portarul Bailey Peacock-Farrell a fost complementară șansei pentru ca formația oaspete să rămână la un dezavantaj minim, până spre final. Românii au fost împiedicați și de bară, până la faza fixă din minutul 86, ce avea să readucă egalitatea. Introduși în repriza secundă, Kyle Laferty și Gavin Whyte au realizat combinația aeriană ideală, la care apărarea autohtonă nu a găsit marcajele potrivite. Selecționata nord-irlandeză a punctat în inferioritate numerică, la una dintre puținele oportunități dezvoltate.

Deși presiunea la poarta adversă a fost din nou intensificată, România nu a putut obține golul victoriei. Șutul lui Denis Alibec, deviat de tânărul goalkeeper britanic, a izbit apoi bara transversală. Nicolae Stanciu nu a prins, la rândul său, cadrul porții cu o execuție din voleu, pe parcursul prelungirilor, iar partida s-a încheiat 1-1.

Elevii lui Rădoi au obținut doar un punct la capătul unui duel dominat aproape complet, în fața unei adversare din Irlanda de Nord, ce a știut să profite de propriile atuuri. Pentru naționala de seniori, va urma o deplasarea cel puțin incomodă în Austria. Jucătorii din țara valsului au trecut de Norvegia, în meciul inaugural din grupa 1 a seriei B. UEFA Nations League 2020 poate reprezenta ruta alternativă de calificare la Cupa Mondială din Qatar.

Chiar dacă nu ambele rezultate ale echipelor naționale nu s-au transpus în victorie, există multe aspecte încurajatoare. Debuturile lui Adrian Mutu și Mirel Rădoi pe băncile reprezentativelor de tineret și, respectiv, de seniori au adus un fotbal ofensiv, ce oferă speranțe pentru încheierea cu succes a două campanii cu adevărat complexe.