UPDATE: România a pierdut cu 1-2 în fața Islandei. Pentru reprezentativa principală de fotbal a României, competiția continentală care ar trebui să ajungă și pe teritoriul țării noastre în iulie reprezintă, de foarte mult timp, un obiectiv crucial.

În urma înfrângerii din 8 octombrie, România nu se califică pentru barajul contând pentru calificarea la Euro 2020.

O lungă campanie internațională, care a început în cadrul preliminariilor clasice ale EURO 2020, a pătruns apoi prin ediția inaugurală a Ligii Națiunilor. Naționala mare nu a reușit să se claseze pe locurile ce trimiteau direct la barajul turneului final. În consecință, ultima rută posibilă pentru atingerea țelului mult dorit a fost aceea a Nations League 2018.

Mulțumită rezultatelor pozitive din fața Serbiei, Lituaniei și a Muntenegrului, echipa de seniori a României s-a clasat pe poziția a doua în grupă. Elevii antrenați atunci de Cosmin Contra și-au asigurat prezența în cadrul unui mini-turneu care poate acum rezulta în accederea la EURO 2020.

De la stabilirea traseului final, au avut loc multe permutări ce par să schimbe serios, până la urmă, complexitatea așa-numitei semifinale împotriva Islandei. Programată inițial să aibă loc în luna martie, înfruntarea de la Reykjavik a fost reprogramată de UEFA (dintr-un motiv simplu de înțeles), către mai multe date ale toamnei curente.

Finalmente, ziua de 8 octombrie nu a mai fost modificată, iar conexiunile pozitive ale destinului au fost deja invocate. As.ro indică faptul că România a avut parte de rezultate excelente, fără excepție, pe această dată, care se plasează din nou în fața unui episod important în fotbalul autohton.

Trecând peste aspectele mai puțin legate de considerentele sportive ale prezentului, ultimele luni au consemnat o creștere a optimismului, datorată și evoluțiilor recente ale fotbaliștilor ce alcătuiesc prima reprezentativă. Instalarea lui Mirei Rădoi la cârma selecționatei era așteptată cu destul entuziasm, iar primele jocuri au ilustrat alte semne încurajatoare, în actuala ediție a Ligii Națiunilor. 

Deși tabela nu a arătat tocmai grozav la finalul înfruntării cu Irlanda de Nord, prestația tricoloră nu a fost deloc una modestă. La trei zile distanță de la remiza de pe Arena Națională, a urmat una dintre cele mai faste seri fotbalistice ale ultimilor ani. Într-o proporție considerabilă a meciului de la Klagenfurt, România a arătat drept echipa superioară, în fața Austriei (un adversar de calibru suficient de ridicat, considerat favorit cert în septembrie). Drept urmare, rezultatul de 3-2 a răsplătit un joc extrem de solid, care a oferit speranțe suplimentare pentru o înfruntare de importanță uriașă.

De altfel, mari foști jucători români, rămași cu implicare maximă în fenomen, și-au exprimat așteptările înainte de întâlnirea din Islanda. Daniel Pancu, antrenorul lui Poli Iași (și autorul a 27 de prezențe în echipa națională) a reiterat, conform gsp.ro, că șansele unei victorii ar trebui să fie cel puțin egale între cele două combatante. Totuși, fosta emblemă a Rapidului a mai adăugat că, de obicei, formația noastră arată mai bine în fața unor posibili viitori oponenți (cum ar fi Ungaria și Bulgaria), decât a insularilor din apropierea Scandinaviei, ce își bazează eforturile în jurul organizării atente.

În schimb, un alt antrenor cu legături serioase inclusiv la selecționata de seniori analizează mai optimist partida. Răzvan Lucescu a explicat (de asemenea în cadrul proiectului Prietenii lui Ovidiu, inițiat de Gazeta Sporturilor) din perspectivă personală că o desfășurare a duelului în interiorul toamnei avantajează trupa lui Mirel Rădoi, prin comparație cu luna martie. Câștigătorul Ligii Campionilor Asiei cu Al Hilal, în 2019, mizează pe o formă mai bună a României, față de cea a oponenților nordici, bazându-se și pe ultimele evidențe oficiale.

Islanda și-a continuat de-a lungul perioadei recente o expansiune fulminantă în fotbalul european și nu numai. Echipa condusă acum de un tehnician cu o experiență enormă, Erik Hamren, vizează prezența în cadrul unui al treilea turneu final consecutiv, după EURO 2016 și Campionatul Mondial din urmă cu doi ani. 

Dezideratul amintit ceva mai devreme rămâne impresionant, însă el poate să meargă și mai departe, prin alte două victorii. Chiar dacă nucleul lotului care a surprins plăcut întreaga asistența a sportului rege a mai înaintat în vârstă, vikingii își păstrează o componență de calitate ridicată. Ultimul rezultat al nordicilor din UEFA Nations League indică capacitatea de luptă și de combativitate. Anglia s-a impus la limită, în prelungirile unei dispute dramatice, consumate la Reykjavik. Raheem Sterling a punctat atunci, dintr-o lovitură de la 11 metri. Ulterior, Birkir Bjarnason avea să rateze un penalty acordat gazdelor.

Arena Laugardalsvöllur va reprezenta scena unui joc mult așteptat, care se va desfășura sub privirile a maximum 1.500 de spectatori, conform informațiilor de pe digisport.ro

Meciul dintre Islanda și România va echivala pentru una dintre națiuni cu împlinirea penultimului pas către calificarea la Campionatul European relocat pentru anul viitor. Jucătorii lui Mirel Rădoi se află în fața unui moment aproape definitoriu pentru viitorul fotbalului românesc.