Întreaga planetă continuă să aibă enorm de suferit ca urmare a efectelor pandemiei de Sars-CoV-2.

În ciuda faptului că numeroase ramuri ale vieții obișnuite încearcă să revină la coordonate obișnuite – printre care vom regăsi și sportul – punerea în practică a planificărilor nu este garantată complet.

Exemplele în acest sens nu sunt puține, după cum o demonstrează, printre altele și situația în care se regăsește în prezent prima divizie autohtonă de fotbal - Liga I.

Totodată, trecând de granițele țării noastre, remarcăm că nici în tenisul profesionist condițiile de reluare a competițiilor nu sunt tocmai certe. La actualul moment, sportul alb este întrerupt la nivel formal de peste patru luni. Începând din luna martie (înaintea debutului Indian Wells 2020), circuitele ATP și WTA au hotărât stoparea turneelor pe o perioadă nedeterminată. Odată cu acel moment, s-au stabilit gradual diverse modalități prin care tenisul să revină în atenția iubitorilor săi. În paralel, un calendar restructurat al stagiunii 2020 începea să prindă tot mai mult contur.

Este relevant de atras atenția asupra ideii că partidele demonstrative au cuprins toate suprafețele de joc. Săptămâna precedentă a cuprins și câteva partide consumate pe iarbă, la Berlin. Anterior se stabilise ca întreg sezonul de iarbă să fie anulat (culminând cu Wimbledon Championships).

În mod majoritar, însă, activitatea tenisistică din spectrul pandemiei s-a concentrat asupra jocului pe zgură, respectiv, pe hard. Astfel, profitând de actualele circumstanțe, Patrick Mouratoglou și-a putut lansa proiectul numit Ultimate Tennis Showdown (UTS). De-a lungul a cinci week-enduri consecutive la Nice, sportivi de top au îmbrățișat o nouă modalitate de a juca, menită în a conferi dinamism și suspans disciplinei de la fileu. Italianul Matteo Berrettini s-a dovedit a fi câștigătorul acestui circuit alternativ, în urma unei victorii finale contra lui Stefanos Tsitsipas.

Anterior încheierii aventurii UTS, o altă inițiativă amicală a disputării tenisului (opusă în filosofie celei de mai sus) a avut, în cele din urmă, efecte nedorite. Campania din Adria Tour a fost oprită după ce figuri de top, precum Novak Djokovici (liderul mondial; principalul inițiator al conceptului) și Grigor Dimitrov, au fost depistați pozitiv pentru coronavirus.

Competițiile desfășurate, iar apoi întrerupte, din Serbia și Croația, au ilustrat că nivelul de atenție acordat riscurilor epidemiei nu trebuie să scadă în vreun moment. Turneele fără vreo miză pur competitivă au dus, într-o măsură și prin prezența spectatorilor în tribune, la perpetuarea cazurilor înregistrate, mai ales în rândul circuitului masculin.

Planurile de reluare ale calendarelor formale au vizat intervalul lunilor august – noiembrie. Totuși, impactul pandemiei asupra tenisului a atins un nou moment de cumpănă. În cursul zilei de ieri, autoritățile chineze au hotărât anularea tuturor evenimentelor sportive din 2020. Decizia respectivă nu face decât să compromită ultima parte a stagiunii din ambele circuite, care s-ar fi desfășurat aproape complet pe teritoriul Asiei.

Orientându-ne către desfășurarea feminină a finalului de sezon, vom remarca efecte ceva mai importante, prin comparație cu asociația profesionistă a băieților. Potrivit digisport.ro, printre cele șapte competiții care nu se voi mai desfășura, se numără, în primul rând, Turneul Campioanelor de la Shenzhen. În consecință, ierarhia de calificare a fetelor la ultima competiție majoră a anului (WTA Race) a fost și ea anulată.   

Simona Halep ar fi avut șanse destul de mari să evolueze la Shenzhen și să marcheze o a șaptea apariție consecutivă la Turneul Campioanelor. În conformitate cu ultima actualizare a clasamentului sezonului, românca se afla pe poziția a patra. Ediția din acest an a WTA Finals urma să aibă loc între 26 octombrie și 2 noiembrie.

Circuitul feminin urmează să se reia prin turneul de la Palermo, care debutează la 3 august. Ocupanta locului secund WTA, Simona Halep și-a anunțat inițial prezența pe tabloul principal din Sicilia. Cu toate acestea, gsp.ro informează că evoluția româncei pe zgura din Italia este încă pusă sub semnul întrebării, de criteriile stricte ale carantinării. Dubiile persistă și asupra apariției constănțencei la US Open. Turneul american de Mare Șlem ar urma să se dispute la datele inițiale (31 august – 13 septembrie), însă incertitudinea nu a fost integral înlăturată, în privința organizării propriu-zise.

Spectacolul de la fileu experimentează o perioadă cu adevărat unică (în secolul XXI), inclusiv din perspectiva reorganizării programului oficial. Influența epidemiei globale rămâne un element care afectează direct continuitatea normală a sportului alb. Multe discipline au fost nevoite să-și ajusteze direcțiile pentru viitorul apropiat, însă este greu de găsit un context asemănător cu cel al tenisului internațional.

Surse:

https://www.digisport.ro/tenis/toate-competitiile-de-tenis-din-china-au-fost-anulate-turneul-campioanelor-nu-se-va-disputa-in-2020-876806 

https://live-tennis.eu/en/wta-race 

https://www.gsp.ro/sporturi/tenis/halep-renunta-la-turneul-de-la-palermo-decizia-italiei-in-privinta-romanilor-o-incurca-pe-simona-605560.html