Condițiile în care activitatea sportivă de peste Ocean s-a reluat au introdus ligile profesioniste într-o etapă complet nouă a existenței lor.

În mod evident, asociația profesionistă nord-americană de baschet nu a reprezentat o excepție de la aspectul menționat. Pauza pricinuită de extinderea îngrijorătoare a coronavirusului a însemnat o perioadă de peste patru luni și jumătate fără activități oficiale pe parchet. Soluția oportună a fost reprezentată de resortul din apropiere de Orlando, ESPN Wide World of Sports Complex. În interiorul unui spațiu protejat la cote extraordinare, cei mai valoroși baschetbaliști ai planetei (care au dorit și au putut evolua) și-au etalat din nou jocul. Pentru o parte dintre ei, misiunea principală a rămas accederea în playofful ce stă să înceapă. Damian Lillard dorește să-și împingă formația acolo, indiferent de efortul pe care trebuie să-l depună.

Restartul actualei stagiuni din NBA a propus o structură nemaintâlită până acum, în istoria competiției care a ajuns la peste 7 decenii de existență. Bula din Florida este gazda unui total de 22 de echipe, pentru reînceperea bătăliiei care va aduce un nou trofeu Larry O`Brien. Dacă ne orientăm la Conferința de Vest (acolo unde 13 din 15 cluburi au fost invitate), vom remarca faptul că actuala configurație a finalului de sezon regulat a obținut cu siguranță suspansul dorit. În speranța ocupării locurilor 8 și 9, eligibile pentru așa-numitul Play-in Tournanament, de calificare în postsezon, mai sunt 4 echipe. Una dintre ele este Portland Trail-Blazers, iar principalul motiv care i-a ținut cu șanse mari în luptă, este legat de către Damian Lillard.

Ultimele șase zile din Orlando se dovedesc a fi greu de transpus în cuvinte pentru conducătorul de joc născut în Oakland. Mai întâi, pe finalul unui meci jucat sub propriile standarde, contra lui L.A. Clippers, el a ratat două aruncări libere care ar fi putut așeza Portland în avantaj. Este important să menționăm că, în cea mai mare parte a sfertului decisiv, echipa din sudul Californiei nu și-a trimis vreun titular pe parchet. Totuși, Blazers s-au văzut învinși în acea seară de duminică, iar responsabilitatea plasată pe umerii lui Dame a devenit tot mai mare. Paul George și Patrick Beverley au profitat de situația întâmplată pentru a încerca să-l frustreze peste măsură pe cel selecționat de 5 ori în All Star Game, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare. Al treilea marcator al ligii în actuala campanie nu a ezitat să le răspundă celor doi rivali de la Clippers, amintindu-le că el i-a trimis acasă în serii de playoff precedente (nba.com). În 2014 și respectiv 2019, Lillard a marcat coșuri care au pus capăt duelurilor cu Houston și Oklahoma City (echipe ce-i aveau în componență pe Beverley, respectiv, George, la momentele menționate).

Mai mult, baschetbalistul draftat în 2012 de către Portland cu opțiunea a șasea, a folosit întregul context drept o motivație pentru următoarele dispute. Ele urmau să fie, de asemenea, cruciale pentru speranțele trupei din Oregon. În victoria contra Philadelphiei, Lillard a înscris 51 de puncte, dar nu avea să se oprească acolo. Partida următoare îl aducea împotriva unei echipe din Dallas care încă avea miza ierharhiei la mijloc. De aceea, Luka Dončić și Kristaps Porzingis au evoluat la capacitate apropiată de maxim în noaptea de marți (în Satele Unite).

Principala opțiune ofensivă a lui Blazers și-a arătat nivelul extraordinar de joc, izbutind 9 coșuri de trei puncte, păstrându-și echipa în luptă în momentele decisive. În plus, Lillard și-a transformat toate cele 18 libere obținute. Alături de 8 pase decisive și 5 recuperări, cel mai iscusit rapper din NBA a marcat 61 de puncte. Ultima sa reușită din spatele arcului de cerc, ar putea, în circumstanțele potrivite, să intre definitiv în memoria eternă a baschetului. Norocul rămâne întotdeauna un element important în orice sport.

Conform datelor espn.com, acea aruncare l-a transformat pe Damian Lillard în doar al doilea jucător care marchează minimum 60 de puncte, în trei partide ale aceluiași sezon, acompaniindu-l astfel, pe magnificul Wilt Chamberlain. (Lillard a mai atins 60 de puncte contra lui Brooklyn Nets și 61 împotriva lui Golden State Warriors, după prelungiri.)


Primind un sprijin uriaș de la Carmelo Anthony, care a înscris 26 de puncte, Dame Dolla a adus un succes enorm pentru Portland, 134 – 131, în fața lui Dallas. Ultimele momente ale confruntării nu au fost lipsite de imprevizibil și controverse. La capătul lor, Trail-Blazers au urcat provizoriu pe locul 8 al Conferinței de Vest, chiar în noaptea în care Portland Timbers a obținut un nou titlu în MLS.

Finalul sezonului regulat 2019-2020 din NBA oferă multă inceritudine. Pe deasupra, duelurile din Florida, au adus și momente pentru care istoria baschetului nord-american va rămâne mereu un subiect des cercetat. În cursul nopții precedente, Damian Lillard a fost autorul unei noi prestații care adeverește afirmație anterioară. 

Surse:

https://www.nba.com/article/2020/08/08/lillard-beverley-george-trash-talk

https://twitter.com/SportsCenter/status/1293365977288245250