Momentul pentru care David Popovici a anunțat că se pregătește într-o întreagă carieră dedicată natației, a sosit înainte ca protagonistul să împlinească 18 ani.

Multiplul campion european de juniori la Otopeni a stabilit noul record mondial la 100 de metri, pe stilul liber, corectându-l la 46,86.

Atacând respectiva performanță încă din manșele pregătitoare de la Roma, David a bifat cursa absolută, alături unei prime medalii de aur continental incontestabilă, la rang de seniori. El i se alătură lui Robert Glință pe lista campionilor europeni ai înotului românesc, însă într-o manieră legendară.

Întrega comunitate a sportului tricolor mondial a realizat deja cu luni în urmă că David Popovici deține un potențial de-a dreptul rarisim. Toate evoluțiile transpuse în multiple titluri mondiale de seniori, îaintea împlinirii celor 18 ani, au indicat că natura competitivă a marelui sportiv bucureștean este diferită. La scurt timp după ce a adjudecat medaliile mondiale de aur la Budapesta în probele de stil liber, protagonistul a declarat că obiectivul său pe termen lung este deținerea celui mai râvnit record.

Pentru a treia oară într-un cadru oficial de bazin lung în 2022, extragerea fiecărei sutimi din exercițiul suprem de 100 de metri, a fost probabilă. La Foro Italico, fără a exagera câtuși de puțin, miza Campionatelor Europene nu a vizat neapărat deținătorul medaliei de aur. Încă din seriile de calificare, David s-a arătat prea puternic pentru adversarii de primă clasă. Alessandro Miressi a sosit cu patru zecimi în spatele unui proaspăt record european, cimentat vineri la 47,20.

Odată ce românul a dominat fără drept de apel și runda semifinală, cu un timp mai modest cu doar 7 sutimi de secundă sub cursa absolută, realizată în 2009, totul a devenit clar. Întrecerea spre prima sa medalie europeană de aur al seniorilor avea să devină mai mult de atât. Foarte interesant, dar probabil nu întâmplător, César Cielo stabilise marca absolută (46,91) în același bazin, când Popovici avea doar patru ani.

Iar, deși similar majorității altor curse, startul nu s-a arătat excepțional, lucrurile au arătat sub control. Cu doar două sutimi în spatele lui Maxime Grousset la singura schimbare a panoului, protagonistul culoarului 4 a zburdat în căutarea istoriei. Absolut niciun adversar nu a pus probleme pe a doua lungime, linia virtuală a recordului bătrânului continent fiind categoric depășită. Finalmente, victoria și medalia de aur au venit, dar alături altor patru cifre magice: 46,86). Astfel, misiunea cea mai grea a fost împlinită pentru un tânăr care a arătat emoție, dar și o maximă încredere în propriile abilități.

Chiar dacă ziua de 13 august a adus numai puțin de șase medalii europene la canotaj, trei fiind de aur (cu Simona Radiș și Ancuța Bodnar în prim-plan la München), ea va fi asociată unei performanțe pentru care termenul epocal pălește. Dar, aflându-ne la începutul competițiilor de la Roma, cel mai rapid maestru al istoriei în bazin, David Popovici, încă are noi ținte de testat, pe termen scurt.