Parcursul inspirațional al lui David Popovici reprezintă una dintre poveștile prezentului în sportul autohton înaintea debutului Jocurilor Olimpice. Autor a două noi recorduri mondiale de juniori, pe stilul liber, la Campionatele Europene de Natație din Roma, excepționalul atlet de 16 ani și-a încheiat aventura carierei cu trei titluri continentale, alături celui de vicecampion cu ștafeta. 

Pentru cei ce urmăresc cu precădere activitățile sportive care au drept element central apa, mai multe remarci au devenit constante. Impresia și realitatea că adversitățile traversate de sportivii ce vor concura de acum (și au făcut-o până în prezent sub steagul tricolor) sunt mult crescânde față de cele ale altor națiuni, rămân corecte. De la totalitatea mijloacelor de pregătire, considerate inferioare standardelor principale, și până la rata interesului cotidian general, aspectele mai puțin pozitive își fac apariția.  

Dar, remarcăm cum, în urma a multor ani de așteptare, presărați cu insuccese, semnele îmbucurătoare majore încep să atragă atenția. Cu siguranță, argumentul principal al startului de an olimpic impar 2021 era de Robert Glință. El a așezat țara noastră pentru întâia oară în istorie printre laureatele absolute în încercările băieților. Ca urmare, interesul începea din nou să urce pentru competitorii care și-au atras mulțumită dedicației lor, o susținere grozavă. Efortul sportivilor la nivel de seniori nu era însă singular acum când cel mai important episod al ultimelor 60 de luni se află la orizont.

Întorcându-ne în trecutul apropiat, chiar dacă mai întâi istoria era împlinită de către cel ce aveau să preia responsabilitatea portdrapelului român la Tokyo, un alt nume era asociat rapid cu speranțe grozave spre succesul deplin. Deși cel mai tânăr competitor al probelor în care luase parte, David Popovici contura încă din Ungaria, pe scena campionatelor continentale ale seniorilor, previziuni ale unei forme grozave.

La doar 16 ani și 8 luni, el își parafa prezența către Jocurile Olimpice la cel puțin o probă, desprinsă din stilu-i preferat, cel liber. Depășirea barierei de prezență în Japonia era urmată printr-o clasare notabilă, pe locul al șaptelea, în finala de 100 de metri.

Din fericire, ocaziile de a-și testa limitele după experiența maghiară urmau în capitala Italiei. Înainte de a ne îndrepta spre firul narativ propriu-zis al festivalului natației dedicat juniorilor, este nevoie să amintim că, precum alte nenumărate situații, parcursul către performanță a fost declanșat timpuriu, dintr-o dorință de a stăpâni corect mijloacele fundamentale oferite de înot.

Gestionarea resurselor limitate se producea în timp, însă potențialul excepțional era imposibil de ignorat, încă de la primele săptămâni oficiale de antrenament, sub îndrumarea lui Adrian Rădulescu.

Pe măsura avansării în vârstă, recordurile stabilite de Robert Glință, în ceea ce privește multiple categorii ale copiilor, erau amenințate. Drept este și faptul că, în deceniile trecute, natația masculină încă își aștepta viitorii artizani care să țintească mai ales reperul lui Răzvan Florea, care rămânea, începând din 2004 și până în prezent, singurul medaliat olimpic al natației autohtone.

Așteptările nu sunt aproape niciodată ușor de stăvilit mai ales atunci când conștientizarea potențialului este dezvăluită șieși. În cadrul primei competiții majore la care a luat parte cu barometru de comparație internațional, Popovici dobora deja repere fabuloase ale precocității, chiar și pentru disciplinele acvatice.

Optând să concureze la Baku, cu miza întrecerilor olimpice de tineret la mijloc pentru prima dată, în 2019, el a reușit să obțină medalii în toate cele trei probe ale stilului liber, culminând categoric cu distincția de aur acontată pe distanța de 100 de metri.

La doar 14 ani, în bazinul principal al capitalei azere, performanțele în regimul constanței au fost bifate printr-o abilitate de excepție în menținerea ritmului pe distanțele cele mai scurte. Primind acceptul oficial către competițiile de rang primordial, ascensiunea bucureșteanului a fost cu greu stopată, chiar și de lunga perioadă a pandemiei ce a afectat din plin posibilitățile oricum restrânse ale țării noastre în ceea ce privește infrastructura.

Chiar și astfel, urmând opiniile expuse recent de către mai experimentatul coleg al lui David Popovici, o rutină eficientă, asumată în totalitate de la o zi la alta (în cazul înotătorilor) conduce la un randament consistent, indiferent de schimbările inevitabile de context. Evidențele trecutului și mai apropiat au indicat că pentru David Popovici dispoziția de a-și îmbunătăți propriile standarde este mereu incontestabilă. Participarea de succes în cadrul turnirului seniorilor de la Budapesta demonstra practic imensa lui poziție a favoritului stilului liber, raportându-ne spre a 48-a ediție a Campionatelor Europene de Juniori.

După anularea competiției de la Aberdeen, practic inevitabilă în 2020, atenția s-a mutat asupra Romei, care ocupa rolul organizatoric pentru a treia oară în istorie, prin intermediul celebrului complex din aria Foro Italico, după 1994 și 2009.

Ultimele performanțe preolimpice ar fi avut un rol și mai important, inclusiv din punct de vedere moral. Simpla trecere în revistă a ultimelor reglaje a fost departe de țelul real al celui mai talentat tânăr atlet din țara noastră. El măsoară deja 1 metru și 93 de centimetri, fără a fi aproape de maturizarea deplină, drept care alonja și abilitatea de a exploata fiece lungime de braț este distinctă în fața majorității oponenților de nivel egal.

Doar că nivelul pe care bucureșteanul începea să îl atingă încă din prima zi a competițiilor romane s-a dovedit realmente uluitor. În proba care deschidea balul întrecerilor pe stilul liber, 4 x 100 metri, recordul mondial al juniorilor pe două lungimi de bazin era corectat sub amprentă tricoloră și dus la 47,56 secunde.

Schimbul de excepție a lui Popovici (care a depășit orice alt combatant direct cu peste două unirăți) contribuia hotărâtor la prezența echipei noastre pe podium. Într-un final incandescent de întrecere, treapta secundă era asigurată în fața Poloniei, dar după ștafeta rusă. Din momentul respectiv, devenea clar că o primă ispravă de argint reprezenta doar începutul unei săptămâni memorabile.

Următoarea oprire însemna chiar tentativa individuală de-a lungul a 100 de metri liber, proba a cărei afinitate pare să le depășească pe toate celelalte. Obținând deja cel mai bun timp al manșelor de calificare, coborând sub 50 de secunde, David a acontat prezența în finală cu un rezultat net superior oricărei opoziții, plasându-se categoric în postura favoritului principal. Competiția propriu-zisă a lăsat însă cele mai adânci impresii.

Atingând peretele după 47 de secunde și 30 de sutimi, românul a atins, pentru o singură sutime, performanța sezonului din partea oricărui înotător, care îi aparținea lui Kliment Kolesnikov. Rusul stabilea performanța la campionatele seniorilor, depășindu-l inclusiv pe adolescentul din capitală cu aproximativ opt zecimi de secundă.

Prin urmare, în doar șapte săptămâni, progresul acestuia din urmă a atins valori greu credibile. La scurt timp după ce și-a primit cea dintâi medalie de aur, juniorul legitimat de Steaua admitea că, brusc, excursia spre Tokyo va avea implicații pozitive mult mai serioase decât și-a imaginat. Până când la stația olimpică japoneză, alte două probe au rămas de concretizat cu speranțe grozave, către același stil liber. Încercarea de la 200 de metri este deseori cea care ar părea mai simplu de gestionat din rolul protagonistului.

Accederea în penultima manșă a fost obținută confortabil, dozarea efortului fiind deosebit de importantă pentru sesiunile decisive. Într-adevăr, semifinala a consemnat o prestație pentru care chiar și termenul impecabilului ar fi poate insuficient.

Fiind cu aproximativ 5 secunde mai rapid decât propria performanță, care a fost cea de top în calificări, Popovici stabilea noul record absolut al juniorilor la 1.45.26. comparațiile cu adversarii direcți deveneau aproape inutile, niciunul dintre ceilalți 15 atleți nereușind să coboare sub un minut și 48 de secunde. Bineînțeles, o dominanță de asemenea proporții atrăgea comparații fabuloase pentru sportivul român.

Totuși, ea a avut nevoie să fie confirmată și în cursa ce conta cu adevărat în decernarea medaliilor, în care pasionații se întrebau ce ar mai putea vedea în plus. Poate precum era de așteptat din punct de vedere uman, ștacheta ridicată atât de sus în cursul serii de vineri, nu a mai fost atinsă. Însă, titlul european a fost acontat după un nou efort ce nu le-a oferit vreo speranță celorlalți pretendenți la podium.

Cu 1.45.95, Popovici i-a surclasat pe Mateusz Chowaniec și Jovan Lekić, asigurându-și cel puțin distincția dublului laureat cu aur. Zâmbetul a fost unul larg, sincer întrucât constanța evocată anterior s-a arătat fără fisură, la un nivel înalt.

Deseori, atunci când analiza înotului de performanță este realizată, se ia în considerare că probele de 50 de metri, indiferent de stil, sunt cele mai sensibile. Un start ratat devine aproape imposibil în a fi neutralizat în doar o singură lungime a bazinului cu dimensiuni normale.

Cel care a avut nevoie să își mențină intactă concentrarea spre completarea unei izbânzi absolute cu numărul 3, și-a menținut cumpătul stabilind din nou rezultatul de referință al calificărilor. Concurând în ultima serie, David Popovici a fost unul dintre cei trei concurenți ce au coborât sub 23 de secunde la capătul manșei preliminare.

Diferența respectabilă se mai reducea în concluzia întrecerilor semifinale, singurul român prezent acolo fiind la un singur pas spre deosebitul trio al probelor de liber. Ultimul plonjon în bazinul italian era unul reușit pentru el, fapt care i-a permis să câștige lungimi importante de braț în prima jumătate a întrecerii duminicale.

Ritmul grozav s-a arătat pentru ultima oară de-a dreptul imposibil de contracarat, exponentul tricolorului arătând că și-a păstrat rezervele finale și numeroase pentru sprintul care a contat decisiv. Oprind cronometrul la simbolica marcă de 22.22, performerul săptămânii i-a devansat cu minimum șase zecimi pe ocupanții următoarelor două poziții. Săptămâna definitorie a promițătoarei sale cariere s-a încheiat pentru un tânăr excepțional în deplină glorie, ca triplu deținător de titlu european și dublu recordman al juniorilor.

Jocurile Olimpice de la Tokyo au început deja să prindă contur, iar delegația României va cuprinde, în cele din urmă, exact 100 de sportivi. Dintre ei, numele celui mai tânăr se evidențiază poate chiar peste oricare altul. Juniorul indubitabil al momentului în natația internațională, David Popovici anunță prin istorica sa aventură italiană că speranțele bazinului pot fi mai mari decât ne-am fi imaginat, chiar și în luna mai, atunci când un campion european de seniori venea tot din țara noastră.

Surse:

https://www.swimmingworldmagazine.com/news/david-popovici-rockets-to-47-30-100-free-breaks-own-world-junior-record-fastest-time-in-the-world/