Luna februarie nu putea fi considerată a reprezenta cea mai concentrată perioadă a tenisului jucat la începutul unui nou an competițional.

Condițiile în care ambele circuite de rang suprem au fost nevoite să improvizeze startul stagional nu s-au arătat deloc facile. Perspectiva calendaristică a fost alterată pentru ca tărâmul de la antipozi să își poată asuma în siguranță organizarea unei prime mari competiții a sezonului, precum tradiția o relevă pentru numeroase decenii de-a rândul. Ulterior, privind strict dintr-un unghi de abordare al protecției sanitare, criteriile au fost înăsprite serios pentru ca reperele tenisului australian să fie acoperite într-un 2021 ce ar trebui să se anunțe drept un interval foarte intens. Până la urmă, pentru atleții care au acceptat încercările unei veri aparte în emisfera sudică, răsplata răbdării și tăriei mentale poate veni într-o manieră la fel de substanțială peste alte trei săptămâni. 

Până atunci, provocările artizanilor rachetelor în planul stric sportiv se vor încadra într-un nou concept menit să creeze o miză suplimentară asupra pregătirilor pentru debutul Australian Open 2021. Precum aminteam anterior, turneul de Mare Șlem inaugurat cu mai bine de un secol în urmă, a fost relocat eminamente către a doua lună a anului din rațiuni deja binecunoscute. Evitarea situațiilor sanitare ingrate, cauzate de expansiunea coronavirusului rămâne obiectivul major pe care întreaga comunitate a sportului încearcă să îl îndeplinească. Drept o consecință a dorinței reducerii nivelului călătoriilor, federația locală de specialitate a inițiat un proiect dârz. Orașul Melbourne urma să devină cu adevărat întregul epicentru al lumii tenisului. Pentru a găsi o perioadă de legătură eficientă până la data de 8 februarie, jucătorii și jucătoarele ce au decis să înfrunte strictele condiții de carantină, au fost repartizați (finalmente) în cinci noi competiții oficiale, în funcție de criteriul accederii directe la Openul Australian. 

Orientându-ne către latura feminină a unui start excepțional, vom descoperi, printre altele, o reprezentare autohtonă foarte numeroasă, condusă de jucătoarea ce plănuiește să atingă alte culmi impresionante de-a lungul următoarelor 10 luni (teoretic planificate).

Pentru Simona Halep, o campanie anterioară cu destul de mult succes avea să se încheie mai puțin fericit, în după-amiaza de 4 octombrie. Înfrângerea suferită la Roland Garros, în sfertul de finală contra Igăi Świątek, a semnalat o concluzie bruscă asupra unui sezon în care alte noi trei trofee au îmbogățit un palmares impresionant. Seria de 17 succese consecutive, care i-a permis româncei să obțină coroanele de la Dubai, Praga și Roma, a reprezentat o nouă dovadă a consistenței pe care ea o perpetuează în circuitul WTA. Ajunsă la 29 de ani, sportiva din Constanța s-a putut reface din punct de vedere moral, dar și fizic, urmare a pauzei ce a început după experiența tomnatică de la Paris.

Desigur, nu trebuie uitat că repausul a fost marcat și de confruntarea directă cu virusul COVID-19, însă lucrurile au evoluat pozitiv pentru cea care este încă deținătoarea titlului de campioană la Wimbledon. Deși ezitările în privința îmbarcării către Australia au existat încă din urma ultimului joc din 2020, ele au fost treptat îndepărtate. Lăsând în urmă eventualele temeri, actuala ocupantă a locului secund în ierarhia mondială și-a anunțat prezența în ceea ce avea să fie catalogat drept Melbourne Summer Series.

Inițiativa federației de la antipozi evocată mai devreme a decis ca atletele să fie împărțite în cadrul a multiple competiții care să aibă loc în complexul din Melbourne Park. În consecință, Simona Halep deschidea, în cele din urmă, lista prezențelor la Gippsland Trophy. Evenimentul la care constănțeanca a acceptat o invitație oficială lua ființă în paralel cu turneul Yarra Valley Classic, unde Ashleigh Barty era aleasă drept principal cap de serie *. Cele mai bine clasate două jucătoare ale ierarhiei WTA au fost implicate și într-un eveniment demonstrativ referențial la Adelaide. Prestația amândurora a oferit multe motive de entuziasm pentru publicul prezent în sudul continentului austral. 

Eleva lui Darren Cahill și-a adjudecat victoria în urma unui super tie-break foarte echilibrat. Întoarcerea în zona de izolare se producea sub o stare de spirit pozitivă, în așteptarea unui debut oficial mult anticipat. Concomitent, ea a atins și o bornă remarcabilă, neegalată, a longevității la nivel înalt, care însă era imposibil de periclitat actualmente: șapte ani de prezență calendaristică în 10 WTA.

O zi de duminică intensă pentru tenismenele autohtone a fost subliniată pozitiv în special de către victoria obținută printr-o revenire remarcabilă a Irinei Begu contra lui Saisai Zheng (3 – 6 ; 7 – 5 ; 6 – 4). Aproximativ două ore și 47 de minute de o uriașă dedicație și rezistență garantau că expunerea românească în turul secund al turnirului dedicat regiunii rurale din statul Victoria va fi suplimentată. Simona Halep obținuse automat prezența în runda cu numărul doi, din postura principalei favorite a evenimentului. Prima ei oponentă din 2021 a fost, în mod formal, Anastasia Potapova. Tânăra de 19 ani mai evoluase în prealabil în cadrul unicei competiții majore desfășurate în ianuarie, la Abu Dhabi. Experiența stagională precedentă a ilustrat că atleta clasată pe poziția cu numărul 101 a clasamentului mondial poate fi o adversară cu adevărat incomodă, mai ales pentru un început de aventură pe hardul australian. Chiar dacă sportiva rezidentă în Khimki nu a mai întâlnit-o pe dubla campioană de Mare Șlem cu altă ocazie, ea intenționa să profite de oportunitatea avută la dispoziție.

Cea dintâi partidă a Simonei Halep după aproape patru luni de pauză a debutat într-o manieră ceva mai dificil de anticipat, dar specifice tendințelor clasice ale sportului alb feminin. Secvențele inaugurale au conchis în câștigarea primelor trei jocuri contra serviciului. Ambele combatante arătau o dispoziție bună a propriului joc, fapt care urma să se materializeze într-o manieră crescândă. Spectatorii care au obținut accesul în interiorul arenei Margaret Court se puteau delecta cu schimburi de o calitate remarcabilă (referindu-ne la majoritatea situațiilor).

Românca a fost cea care și-a trecut în cont primul joc cu ajutorul serviciului, lovitura ce treptat avea să surprindă profund plăcut prin impactul ei asupra momentelor de mare încărcătură. Preluând controlul tabelei, Simona nu a reușit să se desprindă complet de sportiva ce are în palmares un titlu al junioarelor pe iarba londoneză. Potapova a continuat să abordeze punctele într-un mod lipsit de teamă, precum observăm că procedează multitudinea tenismenelor fără o experiență îndelungată contra unui rival galonat. Echilibrul s-a menținut intact datorită capacității rusoaicei de a-și menține ridicat tonusul fizic. Mai multe tentative de a restabili paritatea au fost zădărnicite mulțumită eficienței de care serviciul lui Halep a dat dovadă. Ea a gestionat perfect și situația de a închide un foarte eficient prim act, lucru realizat după 38 de minute. O scurtă pauză de vestiar anunța o manșă a doua la fel de palpitantă.

Puternica atletă născută la Saratov a rămas activă la nivelul atitudinii, încercând să nu îi mai permită favoritei principale să obțină întâietatea în planul psihologic, dar și realist, al scorului. Deși Simona nu părea să fie intimidată serios, o serie de două erori inoportune din poziții favorabile i-au oferit șansa Potapovei să realizeze break-ul, pe care ulterior și l-a consolidat cu succes. Deținătoarea a 22 de titluri de simplu în carieră a izbutit să replice la timp, restabilind cu multă încredere egalitatea. Intensitatea mai tinerei dintre protagoniste nu s-a disipat, însă jocul prestat de româncă a găsit ramuri de vârf, chiar din prima ocazie completamente competitivă.

Profitând de serviciul rămas permanent la parametrii excepționali, alături unei variații binevenite a loviturilor, Halep izbutea să întoarcă segmentul în favoarea ei. Semifinalista din urmă cu un an de la Melbourne a prevalat după un game al nouălea excepțional la retur (care a văzut lovituri câștigătoare în succesiune de ambele părți). Ulterior, aceasta a arătat aceeași siguranță deosebită pe propriul serviciu, ce oferă destule speranțe pentru viitorul apropiat. Pe lângă cinci ași, serviciul I a adus multe alte puncte de mare importanță, dintre care remarcăm inclusiv concretizarea primei mingi de meci, în urma unei ore și 21 de minute de joc. Simona Halep se impunea împotriva Anastasiei Potapova cu un dublu 6 – 4, fapt care sublinia competitivitatea întâlnirii de pe Margaret Court Arena, dar și dispoziția excelentă de joc a finalistei din 2018 a evenimentului principal de la Melbourne.

Drumul către ediția din 2021 a Openului Australian se anunță deosebită pentru toți protagoniștii săi, indiferent de ramura pe care o luăm în calcul. Turneele feminine premergătoare acordate metropolei din vestul națiunii-continent (Gippsland Trophy, Yarra Valley Classic și Grampians Trophy) compun un tablou omogen din care Simona Halep se poate evidenția împreună cu alte conaționale ori sportive de top în templul sportului alb din emisfera sudică. Primul pas a fost luni făcut printr-un succes concludent.

Surse:

https://www.digisport.ro/tenis/gippsland-trophy-simona-halep-anastasia-potapova-6-4-6-4-victorie-convingatoare-a-simonei-cu-ce-a-impresionat-997302