Lumea tenisului a fost profund alterată de-a lungul unui sezon ce se apropie tot mai mult de final.

Începând cu primăvara timpurie efectele evenimentului care a schimbat cursul întregului mapamond și-au făcut simțită prezența foarte larg în sportul alb. În ideea unei analize generale, vedem, cu siguranță, că circuitul feminin a suferit într-o măsură mai ridicată decât cel masculin prin prisma structurii ultimei porțiuni de calendar. Cum căile de călătorie în scopul evenimentelor oficiale au fost anulate în Asia, concluzia în ce privește reperele finalului de an se concentrează exclusiv asupra bătrânului continent. Prin urmare, doar băieții vor avea parte de competiția care adună, în mod normal, cele mai constante valori la capătul unei stagiuni.

Turneul Campionilor se pregătește să ofere ultimul portret important al jocului masculin de tenis în 2020. Cea din urmă competiție de elită a anului a putut ajunge la ediția cu numărul 51, chiar dacă contextul nu este tocmai unul îmbucurător. După cum majoritatea pasionaților sunt deja conștienți, Regatul Unit al Marii Britanii și Anglia, în particular, resimte din plin greutățile provocate de situația sanitară actuală. Națiunea insulară nu poate primi spectatori la cele mai interesante produse sportive ale toamnei. Într-o perioadă complicată, ATP a hotărât să ducă turneele tradiționale până la capăt încheind cu jocurile din ”The O2 arena”.    

Celebrul complex de sală din capitala britanică a fost ales, în cele din urmă, să găzduiască pentru ultima oară competiția câștigată în 2019 de către Stefanos Tsitsipas. Acum, în ciuda absenței lui Roger Federer, tabloul de concurs al ATP Finals se prezintă, ca întotdeauna, deosebit de interesant. Elementul care ne-ar putea duce foarte rapid la acea concluzie nu este neapărat oferit prin componența celor două grupe de simplu, cât de particularitățile tragerii la sorți electronice. Ea a hotărât ca meciul de deschidere al secțiunii de simplu să reprezinte, în fapt, reeditarea înfruntării decisive a anului precedent. De aceea, putem remarca structura Turneului Campionilor ca fiind de-a dreptul aparte.

Așadar, deținătorul trofeului, cotat cu șansa a șasea în a-l apăra, îl întâlnea pe Dominic Thiem (favoritul 3), în cadrul Grupei Londra. Cumva inopinat, cei doi protagoniști ai finalei precedente nu au mai avut parte de vreun alt duel direct de atunci, deși au continuat să evolueze la un nivel foarte înalt. Austriacul a găsit finalmente calea către acontarea primului turneu de Mare Șlem al carierei. Revenirea grozavă de la New York, în fața lui Alexander Zverev a reprezentat momentul de vârf al sezonului, dar și al drumului profesionist pentru elevul lui Nicolás Massú. De partea cealaltă, Stefanos Tsitsipas s-a aflat foarte aproape să dispute o finală majoră, în urmă cu două luni. El a fost învins după cinci seturi, de către Novak Djokovici, în penultimul act de la Roland Garros.

Auspiciile se arătau promițătoare pentru un nou joc de mare calitate, între doi tenismeni care îmbină perfect forța și eleganța. Prilejul revanșei se ivea pentru campionul de la Flushing Meadows pe aceeași scenă pe care fusese învins de către grec după mai bine de 150 de minute de intensitate maximă. În meciul desfășurat în urmă cu aproape un an, câteva puncte chiar au făcut diferența. Elenul a triumfat la limită cu 7 – 6 în actul ultim după ce îl pierduse pe primul în aceeași manieră. Revenirea fabuloasă a dus bilanțul întâlnirilor directe la 4 – 3, un barometru care avea să se încline din nou în după-amiaza de duminică.          

O similitudine frapantă între cele două partide de la Londra ale celor doi a fost oferită, într-adevăr, de către deznodământul manșei inaugurale. Echilibrul a fost laitmotivul unui segment fascinant, în care ambii combatanți au încercat în zadar să îi cucerească serviciul oponentului. Tsitsipas a apărat două oportunități de break la jumătatea manșei, după care a încercat să răspundă cu presiune exercitată la retur. Thiem a rămas calm și a dus setul într-un tie-break pe care urma a și-l adjudeca, după cum s-a întâmplat și în finala din 17 noiembrie 2019. Apelând la resurse importante de energie, numărul 3 mondial a remontat o situație foarte grea, întorcând apoi jocul decisiv în propria favoare. Campionul en-titre nu și-a putut stăpâni calmul și a cedat ultimele patru schimburi ale unui act deosebit de intens.

Tistsipas nu a acuzat pentru foarte mult timp oportunitatea ratată în prealabil și a presat imediat pe serviciul advers. Chiar dacă nu a avut succes din primul game, flamboaiantul atlet născut în Atena urma să reușească dezideratul break-ului în a doua ocazie. Tentativele lui Thiem de a restabili echilibrul au fost treptat neutralizate de un adversar sigur pe el care și-a recăpătat încrederea în lovituri. Ca o consecință, avantajul căpătat de către actualul număr 6 mondial a fost prezervat. Setul decisiv avea să decidă soarta unei partide inaugurale care nu a lăsat de dorit la Arena O2.

Deținătorul trofeului s-a văzut rapid condus cu un ecart considerabil în manșa a treia. El a fost frustrat și de ghinion când era la mică distanță de a reveni pe tabelă. În jocul al cincilea, Thiem a găsit lovitura perfectă de rever pentru a neutraliza o altă șansă a grecului. Deși acesta din urmă a rămas în apropierea rivalului, prestația austriacului s-a ridicat la mare înălțime, inclusiv în momentul în care a servit pentru închiderea disputei. După două ore și optsprezece minute de joc, finalistul din urmă cu un an a câștigat cu 7 – 6 (5) ; 4 – 6 ; 6 – 3. Astfel, Dominic Thiem a izbutit o mică revanșă în urma unui meci dramatic, care l-a privat de un titlu mult vizat.

Într-o grupă din care mai fac parte Rafael Nadal (jucător ce a atins recent bariera celor 1000 de succese în circuit) și Andrey Rublev, protagoniștii startului noului Turneu al Campionilor au clădit o rivalitate foarte frumoasă pe suprafața de hard a Londrei. În a doua instanță ai ei. Dominic Thiem a prevalat în fața lui Stefanos Tsitispas. Desigur, există posibilitatea ca cei doi să se mai întâlnească și în finala din 2020. Până atunci, mult tenis rămâne de acoperit din partea exponenților de seamă ai sportului alb în capitala Angliei.

Surse:

ATP Tour Rezultate   

ATP Finals Day 1 as it happened- Nadal and Thiem start with wins