Plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat marți un proiect de lege prin care pe 9 mai a fost instituită Ziua națională a oinei. Au fost 222 de voturi "pentru", zece voturi "împotrivă" și 45 abțineri.

Potrivit proiectului, care modifică legea educației fizice și sportului nr.69/2000, Federația Română de Oină și membrii afiliați acesteia trebuie să promoveze "importanța practicării sportului național, oina, pentru sănătatea populației".

De asemenea, Federația are obligația de a prezenta, până la data de 1 octombrie a fiecărui an, activitățile propuse a se desfășură anul următor, pentru finanțarea directă de la bugetul de stat a programului național „Redescoperă Oina”.

Proiectul, inițiat de 23 de senatori PSD, a fost adoptat în iunie 2022 și de Senat, iar acum merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

În expunerea de motive, inițiatorii au spus, printre altele, că "Oina este singurul sport național românesc, născut la sat și posibil să moară la oraș".

Deputatul USR Ionuț Moșteanu i-a pus pe deputații care au jucat măcar odată în viață oină să ridice mâinile. Doar șase aleși au recunoscut că au jucat, iar USR-istul le-a spus colegilor lui din Camera Deputaților că mai bine ar fi votat legea prin care curțile școlilor să fie deschise pentru oricine vrea să facă sport sau alte activități.

La finalul lunii ianuarie, Ministerul Sportului a stabilit propunerile pentru cuantumurile de finanțare a federațiilor pe anul 2023, suma totală alocată de instituție pentru asociațiile sportive naționale fiind de 162.088.000 de lei, din care 529.000 de lei revin Federației Române de Oină.

+++

Oina (sau hoina) este un joc sportiv tradițional românesc. Jocul de oină era răspândit pe întreg cuprinsul țării, având un număr mare de denumiri și variante: în Banat i se spunea „lopta mică” sau „pila”, în Transilvania „de-a lunga” sau „lopta lungă”, în zona Sibiului „fuga”,în Muntenia și în Moldova „hoina” și apoi oina, în Maramureș „ojerul” sau „oirul”, în Dobrogea „de-a lunga”, în Bucovina „bătute-păscute” sau „coroana” etc. În unele părți oina se juca și de către fete, sub numele de „oiniță”.

Este asemănător cu jocuri sportive comune altor țări, cum ar fi Schlagball-ul german, pesäpallo-ul finlandez, jocul paume din Franța, respectiv Cluiche Corr-ul irlandez. (Wikipedia)