Așteptarea a fost lungă și se mai putea prelungi, dar cea mai valoroasă echipă a handbalului românesc a atins o bornă de excepție. Dinamo a extras roadele unei noi campanii europene cu momente grozave și cu suspans maxim în multiple dueluri.

Locul Dulăilor în optimile de finală a fost asigurat cu trei runde rămase de disputat în grupele EHF Champions League.

Deși nu au reușit să se impună în ultimele jocuri care au precedat evitarea emoțiilor și calculelor, datorită ultimei înfrângeri suferite de Wisla Plock, elevii lui Xavi Pascual au depășit bariera seriilor competiției europene de prim rang, marcând o premieră absolută a actualului format pentru țara noastră.

Iar, indiferent de rezultatul venit de la Paris, alb-roșii se vor putea bucura cu adevărat de o primă dublă eliminatorie în Liga Campionilor, după șansa negată în 2020 de circumstanțele extra-sportive ale momentului respectiv.   

De-a lungul timpului, vom vedea că progresul se recunoaște foarte greu în cazul probelor de echipă, cu precădere atunci când și așteptările vor fi mari. În același timp, amprenta trecutului nu se disipă deloc ușor în disciplinele ce vor atrage atenția publicului. Pentru ultimele remarci, notăm poate dincolo de alte sporturi, contextul care continuă să se reinventeze pe semicerc.

Aspectul remarcat cu o mai mare consistență, cel al competitivității, pare a aduce un nou plus. El se traduce printr-o creștere a procesului reatragerii valorii în țara noastră, un absolut reper internațional în trecutul handbalistic.

Dar, spre deosebire de deceniile precedente, ne obișnuim deja cu o nouă imagine generală, anume că punctul forte se regăsește într-o altă direcție. Nu doar că la nivelul reprezentativ, lucrurile par departe de speranțele la locurile fruntașe în competițiile de calibru, fără a compara totuși sceptrul masculin din prezent cu cel al fetelor. Însă, am remarcat deja mulțumită celor întâmplate în ultimele cinci luni, resursele disponibile la nivel de club par a fi mai mari precum oricând.

Consecința pe termen scurt se dovedește cu adevărat relevanța, care oricum în jocul feminin a continuat mulțumită statutului constant la nivel înalt. Actualmente însă, lucrurile nu pot să stea mai promițător, cel puțin la capătul parțialului de iarnă, văzând nivelul și consistența arătată de CSM București, în cadrul Women`s EHF Champions League, fără a neglija și sprijinul Rapidului. Știind că importanța jocului băieților ar fi trebuit să fie chiar mai mare, pe fondul performanțelor ce sunt acum enorm de îndepărtate.

Acum, piesa centrală care a relansat distribuția tricoloră a băieților a continuat o traiectorie pozitivă, ce într-un fel a reușit să anuleze din amărăciunea alb-roșie din iarbă. Deja este inutil să mai menționăm că dominația handbalistică a lui Dinamo nu poate să fie contestată în planul intern.

Adevărata miză s-a ilustrat în permanență scena europeană, unde Bucureștiul iată că devine o reală forță, în perioada recentă. Iar, la mijlocul unei așa misiuni, figura centrală a rămas antrenorul ce a rescris istoria sportului de pe semicerc în Catalonia. Chiar de-a lungul actualei stagiuni competiționale, Xavi Pascual nu a ascuns ideea multiplelor oferte de a părăsi capitala României. Însă, cel mai galonat om care activează în țara noastră, de asemenea actualul selecționer al echipei naționale a băieților, ce încearcă să revină după decenii la un turneu final, a hotărât că va rămâne în Ștefan cel Mare. Evident, proiectul său de lungă durată urma să se dezvolte în afara Ligii Zimbrilor, sezonul precedent fiind un mare pas înainte.

Dar, cu un lot vădit îmbunătățit pe aproape toate posturile, ținta a devenit clară, în depășirea fazei grupelor din Liga Campionilor. Odată cu schimbarea formatului de concurs, orice fel de calificare nu avea cum să fie subestimată, în fața echipelor de cel mai înalt nivel. Spre deosebirea de stagiunea 2021-2022, care a avut propriile momente ale magiei, venite mai ales din tribune, consistența trebuia să fie obținută și dovedită împotriva formațiilor cu potențial similar bucureștenilor.

Spre exemplu, înfrângerea care a deschis drumul toamnei, contra lui Magdeburg, nu a fost deloc descurajantă, cu toate că formația condusă de acum din teren și de excepționalul exponent al Egiptului, Ali Zein, a avut propriile șanse. Ulterior, remiza obținută in-extremis într-un festival ofensiv formidabil în Danemarca, cu GOG Håndbold, arăta că nivelul combativității este la cote oportune. Cu un mic plus de șansă la ultima acțiune aeriană (la care Alex Pascual a călcat semicercul), oaspeții ar fi putut completa prima dintre propriile reveniri de excepție și nu tocmai scontate.

Atunci deficitul maxim a fost de șase lungimi după pauză. Succesul în fine obținut confortabil cu Porto era cel dintâi pe teren propriu, acolo unde P.S.G. nu a avut o misiune tocmai simplă, a reprezentat o nouă confirmare.

Însă, partida care a părut într-adevăr să lanseze campania, o putea la fel de bine complica enorm, în deplasarea de la Zagreb. Practic, RK părea la început completul outsider al seriei A, totuși trupa croată înregistrând inclusiv un avans de patru lungimi în repriza a doua, contra Dulăilor. Evoluția mult sub standard a fost în cele din urmă contrabalansată într-un final de joc dramatic, care la un moment dat părea să nu se mai întrevadă. Conduși inclusiv la pătrunderea în ultimele 100 de secunde, elevii lui Xavi Pascual și-au plasat încrederea în Nicușor Negru pentru a transforma aruncarea decisivă de la șapte metri.

Odată transformată, o victorie memorabilă, dar absolut necesară era bifată la limită, moralul fiind resetat la timp pentru o succesiune crucială. Împotriva Wislei Plock urma să regleze aproape orice calcule în ce privește dinamica primelor șase formații care să depășească Grupa A. Nu a încăput dubiu că presiunea era imensă, dar în fața propriei galerii, ritmul s-a stabilit corect mai ales în repriza secundă, acolo unde treptat emoțiile s-au risipit.

Succesul din capitală avea să fie dublat și de unul în Polonia, chiar dacă formația gazdă a părut să stea în control pentru ceva mai mult timp. Pe majoritatea pozițiilor – începând din poarta apărată de Saied și până la extremele conduse de Vali Ghionea și achiziția Andrii Akimenko – superioritatea individuală, dar și colectivă, a părut evidentă pentru oaspeți.

În repriza a doua, lucrurile au reintrat pe un fond general favorabil dinamoviștilor, succesul venind pe undeva logic, deși diferența ar fi indicat un final tensionat. Din nou, soluțiile suplimentare din atac și apărare au făcut diferența datorită altor achiziții, pe lângă Ali Zeim, precum dinamicul coordonator croat, Lazar Kukić.

Calculele din acel punct, al ultimei victorii și al startului lunii decembrie, deveneau foarte simple și după egalul cu RK Zagreb într-o nouă ocazie ce nu s-a putut decide până la ultima acțiune. Apoi, în ciuda intrării în porțiunea dificilă a programului, nu s-a considerat că Veszprém este de neînvins, mai ales când luăm în calcul jocurile de acasă. Trupa alb-roșie a încercat să reediteze succesul excepțional al campaniei precedente. În plus, cu cele două puncte, calificarea ar fi fost deja asigurată, în fața unui public rămas 100 % implicat în Sala Polivalentă.

Precum s-a întâmplat în aproape orice vizită din partea unor formații uriașe, niciun deficit tangibil nu era definitiv. Pentru a da uitării o nouă repriză inaugurală mai puțin reușită, a fost nevoie de o revenire de impact. Este drept, cu trei minute rămase, Dulăii chiar reușeau să aibă prima opțiune la succes, răsturnând tabela. Totul a rămas însă în balanță până în ultimele secvențe, egalarea venind de la Mohamed Shebib, la capătul unei noi perioade cu acțiune explozivă de la o poartă la cealaltă.

Doar că, pentru un rezultat de egalitate încă valoros, a fost nevoie și de o șansă uluitoare pe care al doilea goalkeeper dinamovist de elită a avut-o. Execuția lui Petar Nenadić a fost atenuat de Khalifa Ghedbane, dar și respins de ambele bare, când sirena anunța finalul altei întâlniri epocale între campioanele din România și Ungaria.

Practic, cu patru jocuri fără înfrângere, lunga pauză a competiției supreme, pentru startul Campionatului Mondial, a prezentat-o pe Dinamo drept virtual calificată în optimi. Desigur, nu este nevoie să uităm că depășirea grupelor nu era o premieră, dar față de stagiunea 2019-2020, vom puncta două mari diferențe. Acum, tragerea la sorți nu se mai realizează în funcție de așa-numitele secțiuni valorice, structuri din ligile interne de plan secund neputând să se confrunte cu elita.

Apoi, deși în urmă cu aproape trei ani așteptam un duel de neuitat pe atunci, cu Paris Saint-Germain, debutul pandemiei a însemnat din nefericire anularea tuturor fazelor eliminatorii, excepție făcând evident Final 4-ul. Finalmente, doar o formalitate mai trebuia îndeplinită în debutul de an pentru ca deținătorii titlului Ligii Zimbrilor să puncteze momentul fenomenal în 2023. Așteptările au vizat clar o victorie la Porto, singura echipă fără succes în actuala ediție a competiției supreme. Însă, după 20 de minute solide, totul s-a transformat în cea mai modestă evoluție de mult timp încoace.

Lusitanii au evoluat mult mai așezat și s-au desprins treptat până la un ecart final de 9 lungimi, imposibil de anticipat după felul în care disputa a început. Chiar și astfel, pentru ca locul al șaselea din serie să fie pus în pericol pentru elevii multiplului campion absolut, Wisla Plock avea nevoie să nu mai comită niciun pas greșit. Săptămâna precedentă, formația poloneză și-a construit un avans aparent liniștitor în fața favoritei din Magdeburg.Totuși, revenirea germană a fost una foarte puternică, iar calculele păreau că se pot închide atunci, cu total dramatism.

Outsiderii și-au asigurat victoria în cel din urmă, dar suspansul nu s-a menținut suplimentar și de-a lungul antepenultimei runde. GOG avea nevoie să se impună în fața Wislei pentru a-și asigura la rându-i accederea din grupe de pe o poziție favorabilă. Iar, în consecință, avansul de cinci lungimi al combatantei daneze, a conturat că inclusiv Dulăii din capitală vor scăpa matematic de emoții, fapt materializat la sfârșitul serii de marți, pentru Xavi Pascual și al său grup.

Fără să evolueze sub presiune – destinat sau nu într-o nouă deplasare de gală, la Paris, care va fi coincis și încercării de pe Stadio Olimpico a lui CFR Cluj în UEFA Conference League – Dinamo, în ultimul sezon dintr-o carieră glorioasă a căpitanului Vali Ghionea, va face oficial parte din tabloul eliminatoriu al Ligii Campionilor. Premiera absolută a alb-roșilor se (re)marca practic, la printr-un drum lung și remarcabil; deloc ușor pentru întreg peisajul masculin de pe semicerc, cu precădere în epoca modernă și contemporană.

Surse:

https://www.digisport.ro/handbal/dinamo-este-matematic-in-play-off-ul-pentru-sferturile-ehf-champions-league-calificare-istorica-2224367