Un sport care atrage, în continuare, un nivel major al atenției în țara noastră este handbalul. De-a lungul perioadei recente, activitatea și performanțele ramurii feminine le-au depășit vizibil pe cele înregistrate la băieți.

Aspectul respectiv capătă proporții uriașe, în special dacă ne orientăm către primele reprezentative. De asemenea, formații precum CSM București sau HCM Râmnicu Vâlcea caută performanța supremă la fete. Dar, în ceea ce privește latura de club, handbalul masculin a reușit să-și îmbunătățească treptat performanțele internaționale.

Ziua de ieri a marcat un moment excepțional pentru una dintre disciplinele care a făcut România, la un moment dat, un teritoriu de neîntrecut. 

Dinamo București a aspirat de mult timp în a accede dincolo de fazele incipiente ale Ligii Campionilor la handbal masculin. Formația alb-roșie a avut de înfruntat un ultim obstacol înainte de a înfrunta, în premieră, cei mai puternici oponenți ai Europei. Optimile competiției de elită reprezentau, într-adevăr, o barieră importantă pentru întreg handbalul masculin modern.

Dubla manșă disputată în compania lui Sporting Lisabona s-a dovedit, din nou (precum cea din sezonul precedent), echilibrată. Însă, în 2020, la capătul celor 120 de minute de joc cumulate, echipa antrenată de Constantin Ștefan a triumfat fără prea multe semne de întrebare în privința scorului general. Mai mult, ”Dulăii” au izbutit să se impună în ambele partide disputate împotriva lusitanilor.             

După încleștarea de la Lisabona, la finalul căreia Dinamo și-a procurat un avantaj minim (de 26 – 25), încrederea tuturor handbaliștilor rămânea la un nivel încurjator. Deznodământul din Portugalia a ilustrat că trupa din Ștefan cel Mare avea capacitatea să reziste presiunii și să-și aconteze calificarea pe propriul parchet.         

Un element indispensabil pentru îndeplinirea acelei misiuni a fost reprezentat de suportul tribunelor. Într-o manieră entuziasmantă, care pare să dispară tot mai mult din sfera fotbalului, galeria dinamovistă a rămas în spatele handbaliștilor. Chiar și în Peninsula Iberică, aceștia din urmă au fost sprijiniți masiv, iar în seara precedentă, atmosfera din Sala Dinamo s-a ridicat cel puțin la standardul unei oportunități imense.

Potrivit digisport.ro, peste 2.500 de spectatori au avut șansa să asiste la un moment cu adevărat deosebit pentru handbalul autohton: calificarea unei formații masculine în optimile Champions League.           

Un început excelent de meci al alb-roșiilor – alimentat (și) de paradele de la 7 metri ale goalkeeperului iranian Saeid – putea fi pus în mare pericol. Minutul 17 a adus un moment neplăcut pentru croatul Ante Kaduz. Autorul a șapte reușite în prima manșă, a fost eliminat ca urmare a unei intervenție brutală asupra lui Carlos Carneiro. Ulterior, Sporting a rămas și ea, fără serviciile lui Luis Frade, care a fost trimis la cabine, după o lovitură cu cotul.              Deși cel mai prolific atlet dinamovist nu și-a putut susține de pe parchet formația, colegii lui Kaduz i-au suplinit exemplar absența.

”Dulăii” au controlat frâiele jocului în majoritatea timpului. Dinamo a intrat la pauză cu un avantaj de două lungimi (14 – 12). Cel de-al doilea act a fost ținut sub control, pentru cea mai mare parte a sa. Gazdele din Sala Dinamo nu le-au permis portughezilor să treacă la conducere, până la finalul întâlnirii. Scorul final de 26 – 24, (52 – 49 la general în favoarea jucătorilor lui Constantin Ștefan) a împlinit un vis al handbalului masculin românesc.             

Dinamo și-a luat, astfel, revanșa pentru barajul pierdut anul trecut cu Sporting Lisabona, în aceeași fază a EHF Champions League. Mai mult, campioana României a ajuns în fazele superioare ale competiției fără să piardă vreo partidă, până în momentul de față.              Dorința pentru succes și puterea de a nu renunța sunt atribute importante în orice disciplină sportivă.

Eforturile clubului de handbal Dinamo București pe scena internațională a handbalului urmează să fie răsplătită în cea mai onorantă modalitate cu putință. În fața sportivilor din Ștefan cel Mare, în drumul lor către sferurile de finală va sta colosul francez Paris Saint-Germain. 

Surse:

https://www.fanatik.ro/dinamo-sporting-lisabona-live-stream-online-digi-sport-telekom-sport-si-look-tv-19162034

https://www.digisport.ro/handbal/live-video-dinamo-sporting-lisabona-1730-digi-sport-1-dulaii-sunt-aproape-de-o-calificare-istorica-804926