Snookerul este o disciplină sportivă care a înflorit tot mai mult pe parcursul ultimelor două decenii. În mod evident, Marea Britanie este națiunea care a oferit o direcție clară acestui joc îndrăgit foarte mult și în țara noastră.

Totuși, înainte de restul lumii non-insulare, snookerul a cunoscut o popularitate fantastică în China și în regiunea sud-estică a Asiei. Din ce în cei mai mulți jucători chinezi reușesc la vârste fragede să obțină performanțe demne de luat în calcul. Cu siguranță, inspirația multor sute de milioane de persoane a fost oglindită în prestațiile unui anume erou național, Ding Junhui, care este acum complet trecut de etapa tinereții sportive. După o perioadă sportivă destul de tulbure, care dura de aproximativ un an și jumătate, Ding a izbutit din nou să-și ridice jocul la un nivel de top. Momentul ales de către fostul vicecampion mondiial a fost unul apropiat de ideal.

În viziunea multor persoane familiarizate cu fenomenul snookeristic, Campionatul Regatului Unit este a doua cea mai mare competiție din circuitul profesionist, fiind un turneu care face parte din așa-numita Tripla Coroană a Snookerului, alături de Campionatul Mondial și de Masters. Chinezul ajuns la vârsta de 32 de ani, aflat până astăzi la marginea Topului 16 și-a adjudecat în cursul nopții precedente pentru a treia oară titlul de campion al Regatului Unit, potrivit Theguardian.com. Foarte interesant este că Ding a câștigat trofeul UK Championship în două locații diferite. Chinezul s-a mai impus la Telford, în urmă cu zece ani. Dar primul său triumf, la fel ca și cel de ieri, a avut loc la York.

În acea lună decembrie a anului 2005, Junhui abia ajunsese la vârsta maturității. De notat ar fi și că formatul turneului aducea atunci partide în sistemul primul la 9 (jocuri) din primul tur, până în finală, fapt care nu mai este valabil în prezent. Coincidență sau nu, scorul ultimului act din urmă cu 14 sezoane este identic cu cel înregistrat în 2019. Steve Davis a fost învins atunci, în vreme ce Stephen Maguire s-a recunoscut depășit ieri, cu 10 – 6.

Finala din acest an de la Barbican Centre a adus o întâlnire relativ neașteptată. Dar, atât Ding, cât și scoțianul Stephen Maguire și-au croit un traseu superb către trofeu. Chinezul a trecut de Ronnie O`Sullivan, dar și de compatrioții Liang Wembo și Yan Bingtao în optimi, sferturi și în semifinale, demonstrând o formă excelentă. Deși Maguire s-a ridicat la înălțimea unui duel de colecție, chinezul s-a dovedit mai puternic decât scoțianul pe întreg parcursul partidei. Prima sesiune s-a încheiat cu scorul de 5 – 3, în ciuda faptului că Stephen a fost condus cu 4 – 0. Junhui a fost aproape să se vadă egalat, dar s-a menținut în avantaj. Ulterior, în sesiunea decisivă, jucătorul asiatic rezident la Sheffield a rămas la cârma tabelei, char dacă și oponentul său a evoluat fabulos. În total, s-au realizat 7 break-uri de peste 100 de puncte, care au contribuit la stabilirea unui nou record la Campionatul Regatului Unit.

Conform datelor furnizate de cuetracker.net și preluate de The Telegraph, s-au realizat 139 de astfel de break-uri, în 2019 (cu două mai multe față de sezonul anterior).

Revenind la Ding Junhui, el s-a alăturat unei companii exclusiviste de jucători care au câștigat de cel puțin trei ori UK Championship. Clubul respectiv este format din, probabil, cei mai galonați combatanți din lumea snookerului: Ronnie O`Sullivan (cu 7), Sir. Steve Davis (cu 6), Stephen Hendry (cu 5) și John Higgins (cu 3 titluri).

Așadar, luând în calcul toate circumstanțele menționate, ediția din 2019 a Campionatului Regatului Unit va rămâne pentru totdeauna un moment deosebit pentru Ding. Acesta a demonstrat că, până la urmă, rămâne cel mai valoros jucător chinez. Dar, în mod sigur, va rămâne și un om care a putut influența masiv, o întreagă uriașă națiune, prin jocul de snooker.

Surse:

https://www.theguardian.com/sport/2019/dec/08/ding-junhui-beats-stephen-maguire-third-uk-championship 

https://cuetracker.net/statistics/centuries/most-in-tournament-overall/all-time 

https://www.telegraph.co.uk/snooker/2019/12/08/ding-junhui-wins-uk-championship-victory-stephen-maguire-sublime/