Turneul Campionilor din 2020, singurul de asemenea natură care a putut fi dus la capăt într-o stagiune a tenisului internațional inimitabilă, până în prezent, continuă să impresioneze împătimiții disciplinei.

Fie că luăm în calcul desfășurarea jocurilor de dublu fie că ne îndreptăm către tabloul de simplu, rata calității prestaților este foarte ridicată. Așadar, pe lângă cele exprimate anterior, ultima ediție londoneză a evenimentului ATP Finals degajă și o briză jubiliară. Tocmai datorită acelei constatări subiective, denumirile seriilor de concurs marchează reperele competiției de final de an. Grupa Tokyo 1970 transpune istoria bogată către Grupa Londra 2020, reprezentanta prezentului.

În cadrul lor, cei opt protagoniști ai probei individuale au fost repartizați echivalent pentru a declanșa suspansul și imprevizibilul. De-a lungul ultimilor ani, Dominic Thiem a încercat (cu o relativă doză de succes) să aducă elementele enunțate mai devreme într-o epocă dominată de trei legende încă aflate în activitate. Printre ei, îl regăsim, desigur, și pe un Rafael Nadal care continuă să caute gloria neasemuită. Ibericul a devenit recent, în capitala Franței, al cincilea sportiv care a atins oficial pragul celor 1.000 de victorii în circuitul masculin. Bineînțeles, tot la Paris, însă pe zgura de la Roland Garros, Rafa și-a dus povestea inimitabilă dincolo de capitolul trofeului cu numărul 13. Prin urmare, încrederea numărului 2 mondial rămânea solidă, înaintea vizitelor de la O2  Arena. Mai întâi, Nadal a izbutit să treacă în manieră solidă, de către un debutant rus aflat în cea mai bună formă a carierei. Andrey Rublev a fost competitiv, însă nu i-a putut rezista spaniolului și a cedat în minimum de seturi. 

Spaniolul urma să dispute jocul învingătorilor grupei secunde (conform așezării pe tablou). Dominic Thiem prevalase în fața lui Stefanos Tsitsipas, în urma a trei manșe intense. Ceea ce avea să urmeze pentru austriac își va găsi cu greu un termen de comparație.

O statistică oferită de eurosport.ro nu făcea altceva decât să demonstreze suplimentar versatilitatea mânaciului de 27 de ani. El își putea crea palmaresul pozitiv în fața maestrului din Mallorca pe suprafață dură. În condițiile în care protejatul lui Nicolas Massú a disputat două Cupe ale Muschetarilor în fața lui Nadal, performanța subliniată mai devreme devenea de-a dreptul impresionantă, înaintea confruntării din după-amiaza de marți.             

Palmaresul complet al întâlnirilor directe indica, potrivit atp.tour.com, un avantaj de 9 – 5 în favoarea ibericului. Totuși, un reper care s-a dovedit semnificativ este că toate seturile adjudecate de Thiem la ultima confruntare de la Melbourne se încheiaseră în tie-break. 

Desfășurarea disputei de la Londra a avut deseori multe semnificații comune cu cea din ianuarie, în cadrul Australian Open 2020. Primul set s-a consumat pe coordonate uluitor de echilibrate. Schimburile lungi alternau celor mai scurte sub influența loviturilor de serviciu. Favoritul al treilea nu a obținut vreo minge de break, însă a izbutit să le apere cu succes pe cele două ale adversarului. Pe măsură ce s-au îndreptat către concluzia inevitabilă a jocului decisiv, cei doi se implicau tot mai eficient în raliuri lungi.

În tie-break, jucătorul care a amenințat mai des la retur părea să se desprindă hotărâtor. Nadal și-a procurat două mingi de set pe care nu le-a putut converti. În schimb, campionul de la New York a profitat de prima șansă avută (la scorul de 8 – 7) și a închis perfect o manșă de peste 70 de minute.

De-a lungul actului secund, intențiile sale de la primire au fost mai evidente încă de la primele schimburi. Totuși, primul care a penetrat serviciul advers a fost capul de serie secund, la jumătatea segmentului. Rafa nu a fost capabil apoi să-și consolideze avantajul, Thiem reîncepând să lovească tot mai apăsat și decis totodată. O partidă cu asemenea echilibru nu putea fi decisă decât în zona micilor detalii. Fiind în revenire, de la 3 – 4, austriacul părea să încline definitiv balanța, obținând trei oportunități succesive de meci la retur. Rezistența de peste fileu nu avea să fie doborâtă în acele clipe. Ibericul a controlat cu destul calm soarta următoarelor cinci schimburi (de la 0 – 40) pe care le-a acontat pentru a reveni moral în joc. Ulterior unei asemenea fir narativ, soarta unui set al doilea ce s-a ridicat la începutul primului din perspectiva dramatismului avea să fie decisă după un nou tie-break. Deși Nadal a demarat pozitiv, încă o dată, el a fost depășit de calmul și stăpânirea arătată de mai tânărul său adversar.

Dominic Thiem s-a impus cu 7 – 6 (7) ; 7 – 6 (4) în segmente care au însumat 2 ore și 25 de minute. În ciuda faptului că suspansul avea să cuprindă și celălalt meci al grupei, durata acestuia de (115 minute) nu putea rivala cu cea a primului.

Pentru ca numărul 3 ATP să acceadă matematic în semifinale, era nevoie ca Stefanos Tsitispas să-l înfrângă pe Andrey Rublev. Semnele indicau un astfel de deznodământ, după ce grecul a câștigat primul act cu 6 – 1. Jocul rusului s-a relaxat exponențial apoi, el întorcând soarta manșei a doua în favoarea sa. Manșa a treia a urmat o desfășurare incredibilă, ea urmând să acapareze mai multe minute decât celelalte două la un loc. 

Numărul 7 mondial a evitat cu mare greutate o eliminare asemănătoare cu cea a lui David Nalbandian. Argentinianul pierduse primele două jocuri ale ediției 2006 din postura campionului în exercițiu. Inițiativa decisivului a flotat în ambele direcții, iar Rublev și-a demonstrat tenacitatea deosebită. După răsturnări constante de situație, jocul decisiv a reprezentat singura departajare între cei doi tineri atleți. Elenul părea să-și creeze un avans confortabil, dar a cedat patru puncte la rând, oferindu-i rivalului o minge de meci pe propriul serviciu. Rublev a comis o dublă greșeală, însă și nu s-a mai putut remonta mental ulterior, cedând și următoarele două schimburi. Stefanos Tsitsipas a triumfat cu 6 – 1 ; 4 – 6 ; 7 – 6 (6), urmând să-și decidă calificarea din seria Londra 2020 împotriva lui Rafael Nadal. Meciul celor doi va fi unul cu caracter decisiv.

După o zi a treia plină de dramatism la O2 Arena, Dominic Thiem a devenit primul semifinalist al Turneului Campionilor. Două încleștări fantastice au demonstrat că orice rezultat este posibil, chiar și în tenisul practicat de băieți. Spectacolul va continua în capitala Angliei, până la încoronarea unui campion.   

Surse:

https://www.atptour.com/en/players/atp-head-2-head/rafael-nadal-vs-dominic-thiem/N409/TB69 

https://www.eurosport.com/tennis/atp-world-tour-finals/2020/live-rafael-nadal-dominic-thiem_mtc1233695/live.shtml 

https://www.eurosport.com/tennis/atp-world-tour-finals/2020/atp-finals-stefanos-tsitsipas-v-andrey-rublev-live_sto7996818/story.shtml