Circuitul profesionist de tenis masculin a ajuns, și el, la ultima competiție majoră a anului. În 2018, jucătorii mai tineri au triumfat în partidele disputate la O2 Arena, gazda londoneză a Turneului Campionilor. Ce ne așteaptă în 2019?

Dacă Alexander Zverev l-a învins anul trecut pe un Novak Djokoviḉ aflat în apropiere de vârful formei sale, 12 luni mai târziu avem indicații cum că nu a fost întâmplătoare ascensiunea actorilor dintr-o generație mult mediatizată, iar tinerii vor domina pentru al doilea an la rând pe hardul britanic. Dovada unei astfel de afirmații se regăsește în rezultatele de până acum. Mai mult, succesele de o tentă istorică obținute de Dominic Thiem au pregătit o confruntare excepțională pentru calificare.

Thiem, aflat în prezent pe poziția a cincea a clasamentului ATP, pleca teoretic cu cea de-a treia șansă în Grupa Bjorn Borg. Alături de el în grupă s-au regăsit atât Roger Federer, cât și Novak Djokoviḉ, iar Mateo Berettini a acaparat categoric rolul de outsider.

Tenismenul născut în Wiener Neustadt, Austria, și-a început parcursul de la Londra contra lui Roger Federer, în ultimul meci al zilei de duminică. Așteptările unui duel echilibrat între cei doi nu au fost dezamăgite. La finalul ambelor seturi, austriacul ajuns deja la 26 de ani a izbutit să își impună voința asupra legendei elvețiene. Federer a cedat cele două manșe cu un scor identic de 7-5, neizbutind să acceseze un nivel de joc superior oponentului, deși a reușit să se opună la trei mingi de meci. Dominic s-a dovedit mai puternic, în special în momentele pivotale din întâlnire, care i-au conferit avantajul necesar victoriei.

Rezultatele care aveau să mai urmeze, au consființit o încleștare pentru primul loc disponibil în careul de ași de la Londra. Atât Novak Djokoviḉ, cât și Thiem și-ar fi acontat biletul către semifinale cu o a doua victorie în grupă. Ei au mai oferit o dispută uluitoare în acest an pe zgura de la Roland Garros, tranșată de Dominic.

Djokoviḉ, locul doi mondial, a câștigat un prim set, care s-a dovedit a fi la fel de echilibrat precum ultimul. Actul inaugural s-a decis în tie-break, acolo unde sârbul s-a impus cu 7-5. Dublul finalist de la French Open a lăsat în urmă pierderea acelui joc decisiv, controlând suficient de autoritar setul al doilea, cu 6-3. Ulterior, tendința părea să se păstreze într-o anumită măsură și în manșa a treia. Austriacul și-a creat o oportunitate mare, câștigând de mai mult ori contra serviciului, însă Djokoviḉ a menținut intensitatea jocului foarte ridicată. După ce a servit pentru câștigarea partidei la 6-5, Thiem s-a văzut împins într-un alt tie-break.

Sârbul a condus cu 3-0 și 4-1, dar numărul 5 ATP a lovit tot mai puternic, întorcând soarta scorului. Au urmat momente dramatice, în care milimetrii au făcut efectiv diferența la prima minge de meci a austriacului, salvată de Djokoviḉ. În schimb, Thiem a închis partida la următoarea oportunitate, jucată de la retur. Scorul final din tie-break-ul actului decisiv a fost tot 7-5. Astfel, sportivul născut în septembrie 1993 este primul calificat în semifinalele Turneului Campionilor, după un meci de 2 ore și 47 de minute.

De asemenea, potrivit gsp.ro, austriacul a devenit primul jucător care îi învinge pe Federer și Djokoviḉ în aceeași ediție a Turneului Campionilor. Mai mult, victoriile lui Thiem duc la o bătălie directă între cei doi pentru calificare.

Cu alte cuvinte, vom avea de-a face cu o reeditare acerbă a primei finale cu tie-break din istoria Wimbledonului, o înfuntare care pentru oameni obișnuiți, dar nu numai, va transcende timpul. Iată că peste ceva mai mult de patru luni, Roger Federer și Novak Djokoviḉ se vor întâlni din nou pe tărâm londonez. 

Până atunci, Turneul Campionilor continuă, cu Rafael Nadal încercând să rămână în luptă. Pentru aceasta, spaniolul aflat pe primul loc în clasamentul ATP va trebui să-l depășească pe Danil Medvedev (4 ATP), într-o altă rejucare a unei finale dramatice de Mare Șlem - Nadal a trecut de rus, în cinci seturi, în ultimul act de la U.S. Open.

Surse:   

https://www.theguardian.com/sport/live/2019/nov/12/novak-djokovic-v-dominic-thiem-atp-finals-live

https://www.gsp.ro/sporturi/tenis/turneul-campionilor-2019-video-dominic-thiem-scrie-istoria-e-primul-semifinalist-de-la-londra-si-singurul-care-ii-bate-pe-federer-si-djokovic-la-competitia-din-finalul-anului-582784.html