Într-o perioadă în care am asistat la prestații incredibile și chiar la premiere absolute, nu părea că iureșul din NBA ne mai poate surprinde.

Și totuși, Donovan Mitchell, cu 71 de puncte și 11 assisturi, și-a creat propria pagină de istorie, într-o nouă dispută marcată de o răsturnare de situație masivă.

Cleveland Cavaliers au întors remarcabil un deficit de 21 de lungimi în fața lui Chicago Bulls, într-o manieră ce nu va fi curând uitată. Din nou, a fost nevoie de overtime pentru ca noaptea magică să aibă un contur complet pentru un senzațional fundaș de 26 de ani, care a forțat în mod fenomenal intrarea în prelungiri.

Ca urmare, minutele suplimentare nu vor neutraliza absolut nimic din creditul unei noi prestații nemaivăzute în baschetul suprem. Pe lista celor ce au ajuns la 70 de puncte sau mai mult, Mitchell s-a înscris drept al șaptelea jucător al istoriei. Dar, fără îndoială, el este primul care să înregistreze minimum 10 pase decisive în aceeași partidă.

În cel mai serios mod posibil așadar, pare că sportul cu mingea la coș se regăsește într-o perioadă în care noii pasionați vor fi atrași foarte ușor în nemaivăzut. Practic, tranziția dintre ani ne oferă multe variante pentru excepțional, Luka Dončić continuându-și spre exemplu forcingul uluitor alături de Dallas. 

Giannis Antetokounmpo tocmai ce și-a trecut în cont jocuri consecutive cu cel puțin 40 de puncte și 20 de recuperări. După împlinirea a 38 de ani, LeBron James a depășit în partide la rând granița celor 40, alături de minimum 10 mingi prinse. Toate aceste borne, dar mai ales ultima nu ar trebui atinse cu ușurință de nimeni, însă ele par să devină realitate aproape în săptămână a actualului sezon. 

Printre reperele stagiunii regulate se regăsea fără îndoială și un Donovan Mitchell mereu excepțional în plan ofensiv. Transferat din Utah (care a optat pentru reconstrucție masivă) în Cleveland în pauza competițională, explozivul jucător american are o singură misiune. De când LeBron a părăsit a doua oară orașul natal, în 2018, Cavaliers nu au atins încă playofful. 

Acum, după un start de campanie chiar peste așteptări această situație pare să se poată schimba fără probleme. Echipa din Ohio a fost impresionantă mai ales în evoluțiile pe teren propriu, mulțumită celui poreclit Spida. Împotriva lui Chicago Bulls nu era de așteptat ca contextul să arate diferit, chiar și în absența celui de-al doilea marcator al grupării, Darius Garland. 

Doar că, un start foarte bun al oaspeților din Orașul Vânturilor a obligat Cavs la o remontare, ecartul ajungând repede la 10 puncte, la startul sfertului doi. Dar, precum am văzut spectaculos și în startul sezonului tenisistic (cu reveniri pentru prime victorii pentru Irina Begu, Bianca Andreescu și Emma Răducanu, la Antipozi), nimic nu mai pare pierdut în sport. Deși Mitchell a început să își găsească ritmul și ca marcator, DeMar DeRozan și Bulls au controlat tabela, Chicago ajungând la un avans de 21 de puncte, în același segment secund. 

Din acel punct, purtătorul tricoului cu numărul 45 aproape că nu a mai putut fi oprit. Deși el este cunoscut și pentru aruncarea grozavă de la distanță, risipa de încercări din spatele semicercului nu a fost o opțiune. Aruncări foarte dificile aveau să fie capitalizate pe pătrundere, doar pentru ca nativul newyorkez să își țină echipa în joc. 

Treptat însă, reușitele de trei puncte au venit din partea colegilor serviți de fostul lider al lui Utah, s-au cumulat. Drept urmare, la capătul unui al treilea act în care Donovan și-a trecut în cont 24 de puncte, diferența a scăzut la doar 3 unități și datorită contribuțiilor echipierilor. Doar că, spectacolul individual cu nuanțe colective era abia la început.

Chicago a reușit să își reclădească o parte din separație la startul sfertului patru, principalul om în ofensivă fiind tot DeMar DeRozan. Cele 40 de puncte ale lui Mitchell trebuiau mult amplificate, luând în seamă că defensiva încă nu era la parametrii optimi pentru Cavs. Reversul medaliei s-a dovedit ușurința prin care jucătorul de 1,85 metri reușea să atace coșul advers, acesta având doar trei ratări de două puncte în întreaga partidă.

Alături așa-numitei parade de la linia de fault, Spida a finalizat, așadar, de lângă inel, iar când a fost cazul, a găsit aproape întotdeauna colegul potrivit, în principal pe centrul Jarrett Allen. Finalul a devenit într-adevăr strâns, dar în circumstanțe normale, jocul ar fi trebuit să se încheie cu succesul lui Bulls la Rocket Mortage Fieldhouse. 

Fără să fie conduși în niciun moment din timpul regulamentar, oaspeții aveau nevoie să evite acel scenariu uluitor pe care Luka Doncici l-a orchestrat cu New York Knicks, cu doar cinci zile în urmă. Și aici, la potențiala ultimă acțiune, Mitchell a fost faultat pentru a nu putea egala la 124 cu o triplă.

Dar americanul a învățat perfect lecția slovenului care pe care l-a înfruntat în prima rundă de playoff anul trecut. După ce a transformat prima aruncare liberă, ratarea celei de-a doua intenționat, avea să fie agățată tot de el, neblocat la recuperarea ofensivă. Pregătit de prelungiri, Mitchell era deja situat pentru prima oară în carieră, atât la 58 de puncte, cât și la 11 assisturi. 

Reacția vizitatorilor din overtime a fost poate predictibil una letargică, Cleveland extinzându-și primul avantaj al serii la 10 puncte, înainte ca DeMar DeRozan să-și atingă totalul final de 44. Ele s-au dovedit total insuficiente, întrucât la acel moment, celălalt protagonist al înfruntării continua să fie magistral. 

Trei triple din totalul său de șapte au venit doar în minutele suplimentare. Ulterior, fără a mai putea să-și stăpânească zâmbetul, jucătorul ales cu doar a 13-a opțiune a Draftului din 2017, a depășit la libere (unde a închis cu 20 de reușite din 25 încercări) un teritoriu absolut sacru. 

În afara lui Wilt Chamberlain, care a făcut-o de șase ori în monumentala sa carieră, doar alți cinci oameni reușiseră să atingă sau să depășească granița celor 70 de puncte (ultimul fiind Devin Booker, în 2017). Eroul jocului din nord-estul statului Ohio nu doar că a făcut-o, dar a totalizat o pasă decisivă mai mult față de partida deja evocată, a lui Luka Doncici (unicul 60-20-10). 

Iată că totalurile de 71-11, la care vom adăuga și opt recuperări, ne readuc în istoria absolută, însă o altă senzație devine clară în paralel. A doua performanță din istorie, cele 81 de puncte reușite de Kobe Bryant, în 2006, par cu atât mai departe, cu cât maestrul lui LA Lakers nu a avut nevoie de prelungiri pentru a le obține. 

În schimb, Donovan Mitchell se poate lăuda cu cea mai înaltă ștachetă ridicată de atunci încoace, deși el nu depășise 46 de puncte într-un joc de sezon regulat, până la episodul fabulos de luni (marți în România). Incidentul grav din meciul nopții în fotbalul american, între Cincinnati Bengals și Buffalo Bills, nu a îndepărtat întreaga atenție dincolo de performanțe deseori inimaginabile, însă aparent tangibile în prezentul din NBA.

Surse:

https://www.espn.com/nba/story/_/id/35368827/cavs-donovan-mitchell-scores-franchise-record-71-points-ot-win