Actualul sezon din NBA a oferit multe clipe neașteptate, dramatism și o competitivitate ieșită din comun, în condiții deosebite. Două echipe meritorii au ocazia să revină pe culmile baschetului de peste Atlantic.

Stagiunea 2019-2020 a asociației nord-americane de baschet a început în urmă cu mai bine de 11 luni. În interiorul perioadei respective, lucrurile au luat o turnură greu de imaginat, nu numai din punct de vedere strict competițional. Sezonul a fost întrerupt la debutul primăverii, iar hiatusul putea să dea multe calcule inițiale peste cap. Având în vedere că locul de reluare a partidelor s-a dovedit a fi complexul Walt Dinsey World din Orlando, multe noutăți erau așteptate în a se materializa. Mai întâi, puteam atrage atenția asupra termenilor stricți ai deplasării din interiorul bulei localizate în Florida. Ulterior, lipsa unui real avantaj al terenului propriu promitea să aducă o doză mai ridicată de suspans în ambele fațete geografice ale NBA.

Mergând către Conferința de Vest, câteva formații ieșeau în evidență chiar și sub pretextul unui baschet jucat diferit. Los Angeles Lakers ajungea în playoff (pentru prima oară din 2013 încoace), având al doilea cel mai bun record al ligii în sezonul regulat. Fiind considerată printre favoritele uriașe la titlul Larry O`Brien, echipa antrenată de către Frank Vogel înfrunta multă presiune, însă nu avea să arate multe slăbiciuni. 

Prima rundă a postsezonului a consemnat un succes contra lui Portland Trail Blazers. Deși au fost învinși în primul joc, Lakers și le-a adjudecat suficient de clar pe următoarele patru. Trecând de cel dintâi obstacol, LeBron James și Anthony Davis s-au concentrat asupra duelului cu James Harden, Russell Westbrook și restul jucătorilor lui Houston Rockets. Suprinzător sau nu scenariul primei serii s-a repetat într-o manieră aproape identică pentru formația Purple & Gold. Texanii au câștigat confortabil meciul inaugural, însă au fost învinși apoi cu 4-1 la general, în urma unor înfruntării majoritar echilibrate.

Finala de conferință nu a adus confruntarea preconizată (încă din vara precedentă) de majoritatea analiștilor sau a împătimiților baschetului. Los Angeles Clippers a fost înfrântă uluitor de o trupă a lui Denver Nuggets care a intrat în istorie, izbutind să întoarcă o a doua serie consecutivă de la inconfortabilul scor de 1-3.

Așadar, singura formație din Orașul Îngerilor rămasă în cursa pentru trofeul suprem nu se afla în fața unei provocări tocmai simple. Totuși, eliminarea concitadinei o plasa pe Lakers într-o postură mult mai avantajoasă. Partida cu numărul 1 a fost dezechilibrată, californienii acontând-o la peste 20 de puncte diferență. Meciul al doilea a adus un moment de referință al actualului playoff. Anthony Davis a avut ultimul cuvânt la capătul unui duel excepțional cu Nikola Jokić în sfertul patru. AD marcat coșul victoriei în ultima secundă, printr-o aruncare de la distanță ce l-a invocat pe Kobe Bryant. Finalizarea supranumită deja Mamba Shot ducea L.A. către 2-0.

 

Dar Nuggets au dominat disputa a treia în cea mai mare parte. Nelăsându-se demoralizați, jucătorii lui Mike Malone reușeau să ducă la final un meci în care Lakers au fost aproape să remonteze un deficit de 20 de puncte.

Partidele cu numerele 4 și 5 au prezentat suficient echilibru. După ce și-a ghidat colegii către un familiar 3-1, LeBron James a fost hotărât să nu permită oponenților o altă remontare improbabilă. Cu Denver revenind de la o diferență de 16 lungimi, el a marcat 18 puncte doar în actul decisiv (dintr-un total de 38; alături de 16 recuperări și 10 pase decisive). Astfel, James și-a asigurat prezența în a noua finală din ultimii 10 ani prin cea mai bună prestație a actualului postsezon.

Pentru un nou titlu NBA, LeBron își va înfrunta o fostă echipă, pe care a condus-o către patru dintre acele finale menționate. Ascensiunea actuală a lui Miami Heat nu a fost anticipată deloc la demararea inițială a sezonului. Achiziționarea lui Jimmy Butler se dorea a fi un pas important al procesului de reconstrucție. În schimb, noua realitate din NBA avea să-i ducă pe componenții trupei din South Beach din ce în ce mai departe.

Miami a început playoff-ul cu al cincilea bilanț al Conferinței de Est. Indiana Pacers a fost eliminată în patru partide. Apoi, baschetbaliștii lui Erik Spoelstra au întâmpinat cu încredere următorul lor obstacol. Milwaukee Bucks au înregistrat cel mai bun sezon regulat din ligă, dar au avut probleme evidente și permanente contra oponenților din Florida. Seria din semifinalele de conferință a mers categoric în contul lui Heat cu 4-1.

Eliminând convigător principala exponentă a Estului – condusă de proaspătul dublu MVP, Giannis Antetokounmpo – Miami a înfruntat Boston Celtics pentru un loc în ultimul act. 

Capacul fabulos reușit de Bam Adebayo, asupra lui Jayson Tatum (la penutima fază a prelungirilor) a înclinat jocul inagural pentru tripla campioană NBA.


Heat și-a trecut în cont și meciul al doilea, venind din spate pe final, (ghidați de tenacitatea defensivă a lui Jimmy Butler) urmând să îl cedeze pe al treilea. Desfășurarea seriei a stat sub semnul echilibrului. Tyler Herro a marcat 37 de puncte în partida a patra, al doilea cel mai important total pentru un debutant din istoria postezonului, după Magic Johnson.

Balanța ofensivă a fost excepțională în tabăra lui Miami. Jucătorii cu experiență i-au complementat ideal pe tinerii plin de entuziasm și calitate. Celtics, de asemenea, cu un lot fraged ca medie de vârstă, au împins seria către meciul 6, în care formația creionată de Pat Riley a preluat controlul în sfertul decisiv. Același Bam Adebayo a contribuit decisiv (prin 32 de puncte și 14 recuperări), iar Heat s-a impus cu 4-2, calificându-se în faza decisivă pentru prima oară din 2014. 

Stagiunea prezentă din NBA a oferit multe clipe neașteptate, alături de dramatism și de competitivitate ieșită din comun, în condiții deosebite. Două echipe meritorii vor avea ocazia să revină pe culmile baschetului de peste Atlantic.

L.A. Lakers a câștigat ultimul titlu în 2010, iar Miami Heat a triumfat cel mai recent în urmă cu șapte ani.