După lungi perioade caracterizate de atenție sporită și improvizații, tenisul pare să se poată îndrepta către un curs normal.

Deși condițiile impun permanent o doză uriașă de precauție, din perspectiva sanitară atât de permeabilă, aspectul general al calendarului urmează planificarea unei campanii clasice.

Dovezile ne-au stat la dispoziție inclusiv la Sankt Petersburg, într-o săptămână rarisimă. Atunci, aventura deosebită purtată de Jaqueline Cristian se oprea în sferturi, alături de un uluitor număr de șapte combatante ale națiunii gazdă. Bucuria deplină în fosta capitală imperială avea să-i aparțină Ralucăi Olaru, triumfătoare la dublu alături de tânăra Nadia Kichenok, după o finală dramatică. Ulterior, atât cele două, cât și majoritatea contingentului feminin de înaltă clasă, părăsea Rusia pentru a traversa Oceanul Atlantic pentru prima oară în 2021. Mizele se ridicau mult, întrucât grandoarea competițiilor nord-americane de primăvară era readusă în prim-planul pasionaților pe coasta de sud-est a Statelor Unite.

Până în urmă cu doi ani, competiția de la Miami rezerva iubitorilor spectacolului de la fileu a doua parte dintr-o simbioză tenisistică cunoscută deja prea bine. Alături de turneul de la Indian Wells, experiența din sudul Floridei ilustra puntea reală de legătură între evoluțiile pe suprafață dură și cele ce urmau, pe zgură. Doar că, impactul ultimelor 13 luni a dus la întreruperea unui asemenea curs, întâlnirile din California fiind amânate pentru al doilea interval stagional succesiv. Într-o festă fascinantă a sportului de performanță, posibilitatea conform căreia o jucătoare să dețină ambele distincții ale Sunshine Double ar putea fi împlinită în cele mai neașteptate circumstanțe.

Afirmația de față se dovedește întemeiată datorită (ori din cauza, în funcție de nuanțele analizelor privitorilor) recentelor intervale traversate în cariera fulminantă de până acum a Biancăi Andreescu.

O sportivă încă foarte tânără ce a atins deja culmi fantastice își pregătea meticulos o revenire pozitivă. Perioadele marcate prin multiple probleme de natură medicală întrerupeau brusc – pentru ceea ce a devenit mai bine de un an – o ascensiune greu de replicat în istoria recentă a tenisului feminin. Finalmente, anul în curs a întrunit încă din debutul său, criteriile necesare pentru ca jucătoarea cu reprezentare canadiană să își reia locul pe terenurile oficiale.

Câteva partide interesante, dar și lungi, totodată, contra unor oponente inferioare calitativ în Australia, ilustrau că nivelul pregătirii fizice nu putea să se regăsească la standarde suficient de înalte. Drept consecință, echipa coordonată în jurul unei campioane de Mare Șlem, a luat decizia, alături de ea, în a nu bifa competițiile de top din cadrul Peninsulei Arabe. Așadar, asemenea contextului precizat de Simona Halep, ocupanta poziției a noua în clasamentul mondial, ocolea vizitele din Doha, respectiv Dubai, pregătindu-se pentru ediția 2021 a turneului găzduit de Hard Rock Stadium.  

Cea de-a doua organizare oficială a multifuncționalei arene sportive din Miami nu părea să se bucure de o consistență a interesului autohton. Două zile bizare, dar fascinante ale Simonei Halep, începeau cu eliminarea spectaculoasă a lui Caroline Garcia la simplu. Apoi, ea se impusese în compania lui Angelique Kerber, în fața primelor două atlete în clasamentul de dublu, Aryna Sabalenka și Elise Mertens. Din nefericire, disconfortul acumulat și simțit tot mai mult la nivelul brațului de lovire o aduceau pe româncă în imposibilitatea de a-și apăra integral și realist șansele. Retragerea ei în turul 3 indica, precum anticipam timpuriu, rămânerea fără reprezentante a țării noastre, în Florida, încă dinaintea finalului primului week-end de concurs.

Însă, ultima combatantă ce atrăgea cu siguranță atenția suporterilor veniți inclusiv din România, nu avea de gând să cedeze foarte ușor o nouă etapă din misiunea ei de găsire a formei maxime. Trebuie spus însă că însăși prima înfruntare a Biancăi Andreescu de pe hardul nord-american indica destule emoții. Tereza Martincová își putea adjudeca manșa inaugurală contra campioanei de la Flushing Meadows. Un tie-break gestionat mai bine de către Bianca urma să o propulseze către o victorie mai ușoară, în aparență. În continuare, acea șaisprezecime de finală avea să rămână singura confruntare ce nu a avut nevoie de vreo manșă decisivă pentru reprezentata frunzei de arțar.

Un adevărat testament al potențialului fizic și mental începea, prin urmare, pentru ea contra unei alte exponente grozave a tinereții tenisistice. Amanda Anisimova demonstra că în orice moment își putea ridica jocul la nivelul unui oponent de top. Două seturi ce puteau merge literalmente în orice direcție, încheiate după jocul decisiv, ne introducea într-o manșă decisivă în care Bianca își găsea din nou plusul inspirației necesar.

Succesul în fața americancei de origine rusă avea să fie dublat de unul mult mai sonor, cel puțin la actualul moment. Garbiñe Muguruza se impusese la Dubai, trecându-și în cont 10 victorii din ultimele înfruntării. După un prim set cedat, Andreescu izbutea să răstoarne auspiciile unei noi încleștări ce depășea confortabil granița a două ore de joc. Calificarea în sferturi a fost obținută de o manieră definitorie pentru excepționala atletă cu origini române. Aspectul respectiv era denotat însuși prin calibrul și tenacitatea adversarelor.

Deși calea către penultimul act se arăta măcar în teorie una mai facilă. De partea opusă a terenului central se regăsea revelația turneului, într-o altă iberică. Sara Sorribes Tormo începea perfect duelul pentru ca apoi să pară copleșită de forța oponentei sale. Totuși, începând din manșa secundă, înfruntarea celor două se extindea tensionat în imprevizibil. La capătul unei manșe în care nu își câștigase deloc serviciul, Bianca se rezuma la tactica ofensivă îmbrățișată, pentru a duce la capăt altă dispută ce ar fi putut să scape de sub controlul său. Ultimul pas către actul final din cadrul Miami Open 2021, acolo unde aștepta deja o formidabilă campioană în exercițiu, Ashleigh Barty, se prezenta provocator pentru eleva lui Sylvain Bruneau.

Oricât de impresionat se prezentase parcursul descris al combatante de 21 de ani, Maria Sakkari nu lăsase deloc ștacheta la un nivel mai scăzut. Sportiva din Grecia izbutea uluitoarea performanță de anulare a șase oportunități de meci în fața Jessicăi Pegula. Trimițând, la rândul ei partida într-un tie-break realmente epic, charismatica atletă elenă urma să realizeze un deziderat impresionant, chiar dacă a avut nevoie să beneficieze pentru acest lucru și de largul concurs al lui Naomi Osaka.

Nipona câștigase ultimele 23 de înfruntări pentru care se prezentase. Cvadrupla laureată majoră parcurgea însă 69 de minute ale rezonanței negative în fața favoritei cu numărul 23 a turneului pe care și-l adjudecase în trecut. Osaka pierdea primul set al sfertului de finală la 0, fără  a trimite o singură lovitură câștigătoare pe parcursul său. Numărul 2 mondial ceda și ultimele cinci jocuri ale unei manșe ce îi părea la îndemână, fiind învinsă pentru prima oară pe teren, din ianuarie 2020.

Astfel, întreruperea unei serii formidabile îi revenea drept ultim argument Mariei Sakkari pentru a putea pretinde la cel mai important succes al carierei. În consecință, a doua semifinală de la Miami, dintre ea și Bianca Andreescu se anunța una excelentă de privit din perspectivă neutră. Cu siguranță, așteptările urmau chiar să fie depășite, pentru două atlete de forță, care consumaseră deja o rată mai mult decât considerabilă a energiei fizice în baza Hard Rock Stadium.

Prezumpția respectivă nu părea să o afecteze inițial foarte mult pe tânăra fostă câștigătoare a Openului american. Ea izbutea să intre mult superior în ritmul înfruntării față de instanța precedentă, din sferturi. Dictând cu succes majoritatea secvențelor incipiente, reușite se adunau treptat în contul său, până la materializarea unor prime oportunități de perforare a serviciului advers. După insistențe solide, capul de serie al optulea părea să își extindă ecartul către valori liniștitoare. Însă, pe măsură ce părăseam prima jumătate a actului inaugural, dinamica înfruntării întâlnea o primă schimbare majoră, favorabilă tenismenei din zona elenă. Revenirea ei se producea prompt, pe un fond de joc deosebit de încurajator. Cu echilibrul fiind restabilit, ambele jucătoare izbuteau apoi să-și conserve mai bine avantajul celei dintâi lovituri. Sakkari a dat senzația de mai multe ori că putea să amenințe la retur, însă ale oportunități de break nu au mai fost contabilizate până la intrarea într-un nou joc decisiv.

Adevăratul laitmotiv al avansării în competiția americană se ivea din nou pentru protagonistele sesiunii de seară de joi. Serviciul nu a părut să ajute foarte mult în momentele cruciale în cazul niciunei semifinaliste. Totuși, cu ajutorul inspirației, grecoaica se poziționa favorabil, beneficiind de oportunități de set. Atitudinea curajoasă etalată deAndreescu prevala în obținerea a două minibreak-uri succesive. La prima șansă proprie, ea parafa exact 60 de minute uluitor de intense printr-un succes important.      

Pierderea manșei inaugurale nu părea să o demoralizeze foarte mult pe exuberanta sportivă născută în Atena. Chiar și astfel, adversara ei intenționa să nu mai urmeze căile traversate în înfruntările anterioare. Fiind din nou prima care se desprindea pe tabelă, după a patra șansă obținută la retur, canadianca lua o opțiune foarte serioasă pentru succes. În aparență, lucrurile îi erau sub control, însă tentativa de a se detașa pentru mai mult de un break era stopată. La scurt timp, o neatenție inexplicabilă la fileu îi permitea grecoaicei să rămână în apropierea adversarei, atunci când dezechilibrul întâlnirii se putea acutiza definitiv.

În schimb, evitând un deficit de 2 – 4, Sakkari întorcea treptat, dar categoric soarta segmentului secund în favoarea sa. Arătând o dispoziție excelentă, ea reușea să profite de aceeași intensitate mai scăzută într-o manșă a doua pentru Bianca Andreescu. Scorul urma a fi identic cu cel din fața Sarei Soribbes Tormo, chiar dacă desfășurarea avea să se arate complet diferit. Prin intermediul a cinci game-uri acontate succesiv, publicul prezent în tribune urma să admire un nou set final de intensitate rarisimă.

Contrar dorinței unui repaus la vestiar, atleta care începea activitatea tenisistică la Pitești nu îi putea stopa entuziasmul Mariei, care își extindea seria pozitivă. Aparența unui bagaj al resurselor superior din perspectivă fizică era etalată pentru jucătoare de 25 de ani ce urma să domine cu autoritate prima treime a manșei decisive. Drept rezultat, un nou parțial ofensiv (de nouă puncte la rând) major o detașa la două lungimi distanță de accederea în finală. Deși, capacitățile energetice păreau a se epuiza cu fiecare schimb, numărul 9 WTA găsea resursele necesare în a nu ceda complet. Insistența ei renăscută din spiritul campionului dădea roadele așteptate, sub intensele încurajări ale părinților și majorității publicului.

Regăsindu-și intensitatea scontată, Andreescu revenea în frunte, însă era apoi împinsă în a-și apăra rămânerea în partidă, la 5 – 6. Multiple secvențe neinspirate la serviciu pentru Sakkari îi permitea pasionantei tinere din națiunea arțarului să ajungă într-un tie-break hotărâtor. Fiind nevoită din nou să revină din urmă, ea a gestionat majoritar ideal un al doilea joc decisiv din cadrul semifinalei. Procurarea unui avantaj solid îi permitea să închidă o confruntare excepțională, după 2 ore și 42 de minute, cu scorul de 7 – 6 (7) ; 3 – 6 ; 7 – 6. Altfel spus, o nouă noapte epuizantă pe Granstandul din interiorul Hard Rock Stadium, se sfârșea cu bine pentru exponenta ce unește, în bună măsură, suportul tenisistic canadian și român.

În fiecare ipostază a trecutului apropiat, Bianca Andreescu își găsea implicarea majoră pentru competițiile importante de pe continentul nord-american. Anul 2021 pare să ofere asemenea indicații la Miami. Ultimul act feminin o va găsi în fața campioanei en-titre și liderului WTA, deopotrivă, Ashleigh Barty. Drumul până acolo consuma un nou episod deosebit pentru Bianca, la capătul unui prim duel greu de uitat, contra Mariei Sakkari.

Surse:

https://www.gsp.ro/sporturi/tenis/bianca-andreescu-maria-sakkari-semifinale-wta-miami-628067.html