Fotbalul românesc de club se regăsește, în continuare, într-o perioadă complicată. În urma nivelului tot mai modest, echipele autohtone sunt tot mai departe de calificarea direct în grupe și se luptă încă din primele tururi preliminare.

Din faza respectivă, dubla campioană în exercițiu, CFR Cluj, a plecat la drum în Champions League. Un traseu fascinant, început greoi în Kazahstan, la Astana, dar care a continuat până la atingerea unui vârf considerat foarte departe: victoria uluitoare de pe Celtic Park

Acest succes, care a adus calificarea în playoff-ul Ligii Campionilor, în dauna campioanei Scoției, a asigurat pentru CFR cel puțin un traseu alternativ în cea de-a doua competiție ca valoare a Europei. Dubla cu Slavia Praga, ce a urmat, consființea o participare românească (doar) în Europa League.

La momentul tragerii la sorți a grupelor, formația din Cluj-Napoca se considera categoric, ultima favorită în a accede mai departe. Lazio, Rennes și, din nou, Celtic erau văzute drept trei formații superioare, din majoritatea punctelor de vedere, iar desfășurarea ostilităților de pe teren nu avea să fie departe de adevăr. Însă, rezultatele finale ale partidelor oglindesc, până acum, o trupă care a obținut aproape maximum, luptându-se pentru puncte.

Din punctul de vedere al nivelului oponenților, campania CFR din Europa League se prezenta extrem de dificilă.

Primul meci de acasă, în fața lui Lazio, a ilustrat întocmai, o dominare clară a capitolinilor, pe aproape întreaga durată a primei reprize. Feroviarii au reușit să reziste în apărare și să puncteze înainte de pauză, pentru a egala la 1. Imboldul acelei reușite s-a dovedit atât de mare, încât CFR a reușit să-și depășească mult mai titrata adversară, chiar și la nivel de joc. Victoria a venit cu șansă, printr-un gol reușit de Omrani în minutul 75.

În a doua partidă a grupei E, formația lui Dan Petrescu revenea pe o arenă dornică de revanșă. CFR nu s-a putut ridica la nivelul lui Celtic, care s-a impus fără probleme, cu 2-0. Întâlnirea a doua de pe tărâm scoțian se putea tranșa mult mai clar, dar atenția vișiniilor s-a îndreptat atunci, către disputele cu Rennes.

Meciul din Franța a căpătat imediat o conotație deosebită, atunci când portarul gazdelor a fost eliminat în al cincelea minut de joc. Din lovitura liberă rezultată, Ciprian Deac a reușit să înscrie. Deși bretonii aveau să încheie duelul de pe teren propriu cu doi oameni mai puțin și cu un goalkeeper de 16 ani, nu s-a mai marcat până la final. Impresia generală a descris un CFR dominat, împins să se apere în condiții de joc rar întâlnite.

Duelul de la Cluj, de aseară, a demonstrat o superioritate clară a lui Rennes, din perspectivă pur tehnică. Dar, nereușind să treacă de un Arlauskis impecabil, francezii s-au văzut din nou conduși ca urmare unei faze fixe. Mario Rondon, intrat pe teren la începutul ultimului sfert de oră, a marcat în minutul 87, pentru ca apoi să fie și eliminat, la capătul timpului regulamentar. Cu multă șansă, trecând și peste un gol anulat în circumstanțe complicate, ardelenii au obținut o nouă victorie la limită.

Astfel, prin coroborarea celorlalte rezultate ale grupei E, CFR Cluj (cu 9 puncte) mai are nevoie de un punct în ultimele două partide pentru calificarea în șaisprezecimile Europa League. Celtic este momentan, prima în grupă, cu zece puncte, iar Lazio se află la cota 3, în vreme ce Rennes este matematic eliminată, potrivit datelor gsp.ro.

Așadar, printr-un spirit de luptă neîntrerupt, combativitate, dar și prin contribuția uriașă a hazardului, echipa lui Dan Petrescu a câștigat trei partide în Europa League, înscriind doar de patru ori. Până în momentul de față, CFR Cluj a rezistat asalturilor declanșate de echipe teoretic superioare, iar primăvara europeană este foarte aproape. Următorul meci internațional pentru campioana României va avea loc pe Stadio Olimpico, în compania lui Lazio, pe 28 noiembrie.