La capătul unui sezon atipic, ce a adus multe clipe memorabile, snookerul de cea mai înaltă performanță a ajuns să se consume până la finalul verii.

Actualmente, maeștrii tacului încearcă să reintre într-un program apropiat de normal. Circumstanțele sub care campania 2020-2021 se va desfășura sunt bazate pe o rată mai redusă a călătoriilor, mai ales dacă ne referim la teritorii în afara Marii Britanii. Națiunea care a dat naștere unei discipline care are parte de o tot mai mare notorietate pe mapamond a fost scena altui moment de referință. Unul dintre exponenții de seamă ai sportului a atins noi culmi de performanță.

Marshall Arena din Milton Keynes a fost locația aleasă pentru desfășurarea Openului Englez. Din motive ce privesc siguranța sportivilor și reducerea riscului de călătorie, același complex a dus cu bine la capăt și ediția 2020 a Mastersului European, programată între 21 – 27 septembrie. Astfel, activitatea din jurul meselor s-a concentrat mai mult ca niciodată în orașul din Buckinghamshire. Tot el va găzdui a treia competiție stagională, Championship League.

Până atunci, lupta pentru acontarea trofeului ce îi poartă numele lui Sir Steve Davis a fost una acerbă. Cei mai în formă jucători ai momentului au luat parte la evenimentul conceput în urmă cu patru ani. Printre ei, se afla cu siguranță și actualul reper al generației din care face parte.

Judd Trump a cunoscut cu adevărat succesul pe plan snookeristic în intervalul ultimilor ani. El a cucerit toate evenimentele majore ale Triplei Coroane (alcătuită din Masters, Campionatul Regatului Unit și Campionatul Mondial), devenind liderul detașat al clasamentului profesionist. Deși ultima călătorie de la Crucible s-a soldat cu o eliminare în sferturile de finală, asul din pachet și-a păstrat nivelul încrederii la cote ridicate. Dovada elocventă a fost reprezentată de primul turneu din seria Home Nations, dedicată statelor britanice în care disciplina își găsește originile. Trump a mers la Openul Englez, sperând să reînnoadă șirul triumfurilor în turneele de puncte. Englezul de 31 de ani stabilise un nou record remarcabil în sezonul anterior, cu șase titluri distincte obținute.

După ce a trecut cu mare greutate de încercările primelor runde, care presupun partide în format scurt, de cel mai bun din șapte jocuri, liderul mondial a simțit o evoluție a propriei maturități la masa de joc. El a reiterat în mai multe rânduri pe parcursul săptămânii că nu a accesat cel mai bun nivel de care dispune, însă a reușit să meargă din ce în ce mai departe. Experiența este într-adevăr un atribut căpătat gradual, în special în cazul unei discipline sportive precum snookerul. Fiecare lovitură poate avea o semnificație uriașă pentru fiecare joc în parte.

Ulterior duelului tranșat în sferturi împotriva lui Kyren Wilson, cel care l-a eliminat în cadrul recentei ediții a Campionatului Mondial, Judd Trump a întâmpinat noi dificultăți contra lui John Higgins. Scoțianul a început mai bine semifinala, însă mai tânărul său oponent a rămas concentrat și a profitat de oportunitățile ivite. Învingătorul de la Sheffield din 2019 se califica în ultimul act, după ce s-a aflat constant în dezavantaj de-a lungul duelului cu cvadruplul campion mondial. De altfel, sportivul din Albion s-a considerat depășit de Higgins în ceea ce privește calitatea prestației. Totuși, deznodământul i-a fost defavorabil acestuia din urmă: 4–6.

Finala i l-a adus în față lui Trump pe Neil Robertson. Australianul nu a avut parte de o încleștare liniștită, în compania lui Mark Selby. Proaspătul câștigător al Mastersului European a revenit de la 3 – 5 pentru a forța un joc decisiv în care a avut propriile șanse importante. Robertson și-a stăpânit trăirile și a închis confruntarea în favoarea sa.

Partida decisivă a Openului Englez avea să propună un echilibru pregnant, între doi jucători afirmați de multă vreme la vârful disciplinei. Campionul mondial din 2010 a fost dominat in cadrul reprizei incipiente, fiind condus cu 3 – 1. Dinamica disputei s-a schimbat apoi aproape complet, Robertson a reechilibrat scorul, în consecință, la capătul primei sesiuni. Având mult de lucru pentru a egala scorul la 4, în ultimul joc al intervalului prim, Trump s-a găsit din nou într-un dezavantaj serios. În debutul sesiunii decisive, capul de serie cu numărul 4 și-a creat un ecart de trei lungimi, realizând break-uri mari, negându-i adversarului șansele de a reveni la masă.

Asul din pachet și demonstrat din nou rezistența, oferind o replică la fel de promptă, chiar dacă vizitele sale nu s-au încheiat din construcții mari. Așadar, chiar dacă nu a evoluat spectaculos, englezul și-a arătat echilibrul din punct de vedere emoțional și tactic. De la 4 – 7, el a câștigat o serie de patru jocuri, înainte ca Robertson să trimită finala în joc decisiv, printr-un break de 125 de puncte.

Prin urmare, precum a fost cazul între Mark Selby și Martin Gould, Marshall Arena urma să fie martora unui alt ultim act decis la limită. Aplauzele virtuale au marcat victoria lui Judd Trump, împlinită după primul său break de peste 100 de puncte din întregul meci. El și-a asigurat cea de-a optsprezecea distincție de puncte din carieră (același total precum Mark Selby și Neil Robertson), ridicând în premieră trofeul Openului Englez.

Astfel sportivul născut Whitchurch și-a extins parțialul impresionant de finale consecutiv adjudecate, la 10*.

Ultima înfrângere datează din noiembrie 2017, atunci când Ronnie O`Sullivan îl învingea la Mastersul de la Shanghai, cu 10 – 3.

Performanțele lui Judd Trump atrag de la sine noi repere în snookerul mondial, iar victoria sa din cadrul English Open 2020 reprezintă ultima evidență. Maturitatea îl susține în călătoria sa către înălțimile disciplinei tacului.

Surse:

https://www.sportinglife.com/snooker/news/trump-through-to-face-robertson/185485

https://www.eurosport.com/snooker/english-open/2020-2021/resurgent-judd-trump-wins-english-open-with-victory-over-neil-robertson_sto7957236/story.shtml