O toamnă promițătoare începea bine pentru echipa de seniori a României, condusă de Mirel Rădoi.

Rezultatele obținute prin prestații cel puțin încurajatoare de-a lungul startului în noua campanie din Liga Națiunilor (în fața Irlandei de Nord, dar mai ales pe terenul Austriei) erau percepute ca fiind auspicii excelente pentru un duel mult mai important, la momentul actual. Rămânerea cu șanse pentru accederea la Campionatul European relocat pentru vara anului următor depindea de încleștarea din capitala Islandei. În ciuda accesibilelor premise ce se doresc a fi amuzante legate strict de populația micuței națiuni insulare, fotbalul local avea să-și arate, încă o dată nivelul excelent de organizare și profesionalism la care se menține.

Până la urmă, noile restricții sanitare au impus ca nu mai mult de 60 de suporteri să poată să privească din tribune partida. De asemenea, nu trebuie să rămână neremarcată ideea că în împrejurimile stadionului național al Islandei s-a reușit desăvârșirea unei atmosfere suficient de vocale. Astfel, publicul nu a fost simțit ca o prezență subțire, chiar dacă numărul fanilor ar părea unul scăzut.

Asistența aștepta un duel echilibrat, cu speranța calificării în faza finală a barajului turneului final continental. În aceeași măsură, pasionații fotbalului autohton întrezăreau oportunitatea apropierii de țelul mult dorit: participarea la un Campionat European în care Bucureștiul rămâne pe lista orașelor-gazdă.

În fața unui oponent ce deține fără îndoială o experiență superioară tricolorilor, selecționerul a propus o formulă inițială care, măcar teoretic, arăta foarte bine, din punct de vedere ofensiv. Cu siguranță, au existat speranțe mari ca tricolorii să poată domina desfășurarea înfruntării de pe arena Laugardalsvöllur. Realitatea din teren nu urma să se oglindească aproape deloc în supoziția respectivă, în ciuda unui modul de joc care încuraja atacul susținut.

Meciul hotărâtor (măcar pentru una dintre formații) de la Reykjavik a debutat cu presiunea constantă a gazdelor, care își puteau crea o ocazie încă din primele 15 secunde. Nesiguranța dintr-o defensivă insuficient sudată, dacă ne referim la contextul primei reprezentative, putea costa instantaneu, la poarta apărată de Ciprian Tătărușanu. Vikingii au continuat să stăpânească într-un mod exemplar partida, iar jucătorul cu cea mai mare libertate de mișcare a izbutit să destabilizeze defensiva română. Unul dintre motivele pentru care Everton a început perfect actuala stagiune din Premier League este reprezentat de Gylfi Sigurðsson. Coordonatorul "caramelelor" și-a etalat clasa în fața propriului public, deschizând scorul la capătul unei acțiuni personale remarcabile. Finalizarea sa din întoarcere nu a oferit vreo șansă goalkeeperului advers, în minutul 16. Mai mult, după o altă perioadă în care Islanda a stăpânit aproape necontenit inițiativa, Sigurðsson l-a servit ideal pe un Alfreð Finnbogason aflat puțin în afara jocului. Offside-ul dictat corect a negat inițial reușita de 2 – 0, care s-a produs în minutul 34. Dezorganizarea majoră din linia defensivă a oaspeților a fost pedepsită de aceiași doi atacanți menționați mai devreme. Finnbogason a realizat pasa decisivă, iar Gylfi Sigurðsson a punctat elegant pentru a doua oară în prima repriză.

Realizând că România nu s-a putut apropia deloc de buturile nordice, Mirel Rădoi a înlocuit în integralitate la pauză tridentul de atac format din Denis Alibec, Alexandru Mitriță și Ciprian Deac. Consecințele nu s-au văzut foarte rapid, întrucât selecționata autohtonă a fost dominată și în debutul părții a doua. Însă, din minutul 57, s-a declanșat o secvență ieșită din comun. O fază fixă a tricolorilor a fost tratată inițial fără vreo decizie finală. Contraatacul declanșat de Islanda putea duce la golul de 3 – 0, dar Ciprian Tătărușanu a respins excelent șutul lui Arnór Traustason. Revenind prin intermediul VAR la acțiunea declanșatoare acelei ocazii uriașe, centralul Damir Skomina a sancționat imprudența comisă de Ragnar Sigurðsson, care l-a lovit cu cotul în propriul careu pe Andrei Burcă. Penalty-ul rezultat a echivalat cu singurul șut trimis de oaspeți pe cadrul porții islandeze. Alexandru Maxim a transformat impecabil, la aproximativ șase minute de la infracțiunea apărătorului nordic.

Cu diferența înjumătățită, formația autohtonă a început să controleze din ce în ce mai evident posesia. Islanda s-a mulțumit cu acțiunea de conservare a rezultatului, lucru pe care l-a îndeplinit aproape fără cusur. Dispozitivul defensiv scandinav nu a arătat nicio slăbiciune, chiar dacă presiunea la poarta lui Hannes Halldórsson s-a intensificat progresiv.

Și, totuși, un nou moment de cotitură ar fi putut apărea la intrarea în ultimele 11 minute ale timpului regulamentar. Fără a finaliza periculos vreo acțiune, naționala noastră ar fi putut beneficia de o a doua lovitură de la 11 metri. Autorul comiterii primului penalty, Ragnar Sigurðsson, a blocat balonul cu mâna în propria suprafață de pedeapsă. Damir Skomina a preferat să nu revadă acțiunea, care ar fi putut, totodată, să îl elimine pe fundașul care activează la Copenhaga, pentru un al doilea avertisment. Scorul a rămas nemodificat până la final. Deși au existat alte suspiciuni ale unui posibil fault la marginea careului asupra lui Gabi Iancu, în prelungiri, România s-a recunoscut învinsă de un oponent vizibil superior, care își continuă aventura către un al treilea turneu final consecutiv. Islanda va înfrunta Ungaria în jocul decisiv pentru prezența la EURO.

Evoluția naționalei mari de la Reykjavik a lăsat mult de dorit, prin comparație cu ocaziile precedente. Cu toate că soarta finală a tabelei s-ar fi putut schimba radical, acest lucru a depins doar de hotărârile oficialilor și nu latura pur fotbalistică. Jocul ilustrat de elevii lui Mirel Rădoi nu a reușit să se ridice la înălțimea momentului sau a adversarilor din Islanda. Următorul joc al lotului de seniori va avea loc în Peninsula Scandinavă. România va înfrunta Norvegia în Nations League 2020, încercând să lase în spate amărăciunea ratării Campionatul European.

Surse:

https://www.digisport.ro/fotbal/echipa-nationala/tirada-lui-marius-sumudica-dupa-islanda-romania-nu-meritam-n-ai-voie-sa-faci-asa-ceva-radoi-nu-poate-antrena-asta-924169