Una dintre cele mai așteptate partide ale nopții în NBA (pe lângă cea dintre Brooklyn și Houston) s-a consumat pe parchetul unei alte formații din Texas.

La American Airlines Center, LeBron James l-a vizitat în premieră pe unul dintre jucătorii europeni care pare că i-ar putea călca serios pe urme. Slovenul Luka Donḉiḉ s-a ridicat la înălțimea unei asemenea confruntări, iar cele două echipe au oferit, un spectacol excelent. La capătul său, Los Angeles Lakers a obținut a patra victorie a sezonului, prima în afara propriei arene.

În ultimele zile, amatorii baschetului au avut parte și de alte evenimente uluitoare, printre care, un meci între Washington și Houston, încheiat la diferență minimă, în care s-a înscris (fără a fi nevoie de minute suplimentare) un total 317 puncte. Cu alte cuvinte, toate cele 59 marcate de James Harden s-au dovedit impetuos necesare pentru succesului lui Rockets. De asemenea, accidentarea lui Steph Curry a acaparat atenția specialiștilor de peste ocean.

Totuși, contrar unor prime gânduri normale, s-ar putea ca recuperarea mâini stângi a dublului MVP să-i ofere acestuia o perioadă suficientă de pauză, până ce lotul lui Golden State Warriors va reveni la un nivel competitiv. Cel mai probabil, aspectul respectiv nu se va mai produce în stagiunea actuală, ținând cont că nici Klay Thompson nu este așteptat să revină prea curând pe teren.

Dar, revenind la aspectele petrecute noaptea precedentă în Dallas, confruntarea dintre Mavericks și Lakers a înregistrat o premieră uluitoare. L.A. s-a impus în urma unei reprize de prelungiri, cu 119 – 110. Însă, în afara scorului final, trebuie scos în evidență un anumit element de statistică. În conformitate cu datele oferite de espn.com, preluate din analele ligii, LeBron James și Luka Doniḉiḉ au devenit cel mai vârstnic și, respectiv, cel mai tânăr jucător care să realizeze un Triple Double cu peste 30 de puncte și 15 pase decisive. LeBron a înregistrat 39 de puncte și 16 assisturi, alături de 12 recuperări. De partea cealaltă, slovenul de 20 de ani a încheiat partida cu 31 de puncte, 13 recuperări și 15 pase decisive. Faptul că performanțele descrise mai sus au avut loc în același duel trimite înfuntarea de pe tărâm texan într-o dimensiune cu totul aparte.

Evident, nu trebuie să uităm că s-a putut ajunge la aceste numere finale, doar pentru că Danny Green a reușit un coș de trei al egalării, la ultima fază a timpului regulamentar, pentru Lakers. În cele cinci minute suplimentare, James a înscris nouă puncte, izbutind să desprindă hotărâtor trupa din California, către victorie. Din nefericire pentru Donḉiḉ, el nu a fost ajutat deloc în repriza secundă, de către Kristaps Porzingis. Letonul de 2 m 21 cm a înscris doar un coș din acțiune, după finalul primelor două sferturi, încheind cu doar 16 puncte.

În schimb, Anthony Davis a contribuit și el semnificativ pentru Los Angeles, așezând pe tabelă 31 de puncte, împreună cu opt recuperări. AD venise pe parchetul campioanei din 2011, după ce făcuse la rândul său istorie. În partida precedentă, contra lui Memphis, Davis a devenit jucătorul cu cea mai rapidă prestație 40/20 (puncte/recuperări) din istoria NBA. Transformând 26 de aruncări libere din 27, extrema de forță a lui Lakers a ajuns la valorile respective în doar 31 de minute.     

Totuși, întâlnirea din noaptea trecută va rămâne în memoria colectivă a NBA-ul, în principal pentru demonstrația comună făcută de LeBron James și de Luka Donḉiḉ. Cei doi, aflați în momente relativ opuse ale carierei, au ilustrat că baschetul ofensiv de cel mai înalt nivel se poate etala oricând, indiferent de alte elemente, precum vârsta.

Surse:

https://www.espn.com/nba/recap?gameId=401160716

https://www.espn.com/nba/story/_/id/27986211/lebron-james-outduels-luka-doncic-los-angeles-lakers-dallas-mavericks-ot-thriller