Fotbalul a parcurs numeroase clipe dificile, influența ultimelor 18 luni cuprinzând enorm întreaga lume competitivă. Fie că vom dori sau nu să acceptăm următoarea remarcă, mingea aduce o dată cu ea și artizanii săi, consecințele cele mai ridicate asupra comunităților contemporane pe gazon.

În ciuda unui hiatus cauzat de circumstanțele prea puțin anticipate, recalibrarea se ilustra printr-o competiție continentală fără pereche. Perspectivele sunt, într-adevăr, distincte cât privește influențarea altor factori complementari, precum cel sanitar ori al mediului. Însă, împlinirea unei ambiții aparte se concentrează asupra magiei produse pe stadioanele bătrânului continent.

Indiferent de condițiile ce au înconjurat-o de la proiectarea ei managerială și până în clipa actuală, ediția cu numărul 16 a Campionatului European de Fotbal se anunța un stindard al neconvenționalului. Încă din urmă cu aproape un deceniu, s-a propus ca forurile decizionale să puncteze aparte o ocazie jubiliară. Teoretic, 60 de ani ar fi trebuit să treacă de la demararea primului turneu final similar, asumat de Franța, până în vara lui 2020. Inițiativa centrată în jurul implicării multiplelor locații căpăta un contur de nestăvilit, cel puțin în aparențe.

Nici măcar cel mai abrupt eveniment sanitar al contemporaneității nu avea să-i împiedice împlinirea, deși temerile au fost serioase. Consecințele pandemice care încă alterează cursul sportului s-au arătat dure. O decizie a amânării competiției către 2021 era inevitabilă încă din primăvara precedentă. Cu toate motivele de îngrijorare subliniate, UEFA a insistat asupra scenariului în care unsprezece dintre cele douăsprezece națiuni delegate provizoriu își vor păstra eligibilitatea de a scrie istoria fotbalistică.

Reamintindu-le pentru ultima, ele sunt: Italia, Azerbaidjan, Danemarca, Germania, Ungaria, Țările de Jos, Rusia, Spania, Scoția, Anglia și România. Multe situații au adus îndoieli majore, mai ales pentru adaptarea asupra noii realității cotidiene. Semnele de întrebare persistau des asupra asigurării standardelor siguranței sanitare, care nu se afla nici pe departe într-o dispoziție uniformă.

Însă, parcurgând un proces treptat, în cazul tuturor membrilor organizatori, condițiile au fost îndeplinite pentru ca normalitatea să se poată reinstala. Materializarea criteriilor echidistante ale transportului au fost practic la fel de importante precum propunerile de îmbunătățire a infrastructurii de bază sportivă.

Privind capitolul respectiv, țara noastră necesita o ameliorare majoră, care să se dezvolte în jurul proiectului sportiv major cu implicarea în cadrul turneului final. Locație a finalei Europa League din 2012, Arena Națională traversa multiple etape de încredere. Nemulțumirile scoase în evidență de îngrijirea perfectă a gazonului erau însă singurele pe care istoria le putea consemna frecvent. Blazonul stadionului reper din Capitală era mai suficient pentru asumarea disputării jocurilor internaționale de nivel suprem.

Planificarea inițială, prezervată după un proces dificil, acorda țării noastre un număr maxim de patru jocuri, dintre care unul să aibă loc în afara fazei grupelor. Totodată, investițiile aferente asigurării evenimentului asupra căruia autoritățile guvernamentale și-au plasat mereu atenția, deveneau obligatorii.

Însă, dezvoltarea a patru arene adiacente moderne, dedicate antrenamentelor, s-a dovedit o provocare imensă de gestionat pentru fondatorii Comitetului Interministerial. Consultat de către Gică Popescu din momentul constituirii sale, din februarie 2018, instituția a supervizat cum visurile unor formații capitoline de imensă tradiție coincideau cu dezvoltarea unor perspective luminoase. Construirea noilor înfățișări semnala un pas imens înainte, plănuit de autoritățile locale și statale din urmă cu șapte ani, spre conformarea criteriilor impuse drept obligatorii de UEFA.

Deși intențiile de finalizare ale proiectelor din Ghencea, Giulești, Arcul de Triumf și chiar din Ștefan cel Mare erau vădit depășite, amânarea cu un an a debutului competiției oferea suficient timp pentru ca trei noi baze excelente să fie aduse către standardele necesare. Pe parcursul procesului evidențiat, numeroase piedici au fost înaintate, însă, înainte ca situația generală să devină una presantă, finalizarea lucrărilor a venit cu succes în trei dintre cele patru noi proiecte pentru care costul financiar total era estimat, în 2016, la cel puțin 105 milioane de euro, conform datelor Hotnews.ro.

În realitatea prezentă – luând în calcul și neconcretizarea arenei viitorului apropiat pentru Dinamo – costurile s-au ridicat la peste 170 de milioane de euro, până la finalul anului 2019. Cele mai importante cuantumuri au fost înregistrate pentru proiectarea arenei roș-albastre, prima ajunsă în stadiul finalizării complete. Lucrările au avansat sub standardul prevăzut inițial, dar conjuncturile unice transformau situația într-una imposibil de prevăzut în întregime. Ca urmare, așteptările s-au ajustat pentru îndeplinirea condițiilor adiacente organizării oficiale de jocuri ale Campionatului European.

Un alt subiect demn de abordat vizează și aspectele considerate din zona de influență menajeră. Ele au fost catalogate drept incorecte, inclusiv cu câteva zile înaintea sosirii primelor patru reprezentative repartizate în capitala tricoloră. Măsurile generale și eficiente de protecție a mediului conturau o nouă condiție de bază asupra unei competiții puse mereu la îndoială în privința posibilității respectării angajamentelor.

Chiar dacă toate arenele selectate beneficiază de o dezvoltare enormă în domeniul procurării și prezervării energiei verzi, alte aspecte rămân important de cântărit. Un raport deosebit de amplu condus de către BBC asupra impactului climatic major produs prin repetatele călătorii aviatice în profunzimile continentului arată că valorile minime ale kilometrilor petrecuți în zbor de către suporterii principalelor combatante sunt estimate foarte ridicat.

Pornind de la posibilitatea avansării logice, valorice din cadrul turneului, doar majoritatea spectatorilor din țările gazdă (Anglia, Rusia, Olanda, Danemarca, Ungaria sau Italia) ar trebui să călătorească mai puțin decât au făcut-o într-un Campionat European lipsit de orice restricții în 2016, conformându-ne după datele furnizate de publicația britanică. Într-un caz mediu, suporterii veniți din Elveția ar putea acoperi până la 13.200 de kilometri zburați între arenele organizatoare.

Bineînțeles, în ciuda previziunilor ce scot în evidență anumite aspecte profund neplăcute, un alt motiv de îngrijorare, care privește mai atent spectacolul fotbalistic în sine s-a dovedit treptat înlăturat, chiar datorită aspectelor exemplificate mai devreme.

Absența publicului din tribune a văduvit enorm sportul rege, în numeroase momente grozave, înregistrate în perioada recentă, mai ales în cadrul turnirurilor europene de club. Încă de la începutul expansiunii mijloacelor de vaccinare împotriva coronavirusului, a fost luată în calcul ipoteza promițătoare cum că EURO 2020 va putea organiza toate întâlnirile beneficiind de aportul spectatorilor.

Gradual, direcția aleasă de forul de la Nyon era aceea de a permite tuturor țărilor cu drept de organizare în a-și stabili coordonatele proprii, în legătură cu accesul pasionaților. Diversitatea cuprindea harta fotbalului în ceea ce privește modalitățile accesului în tribunele celor 11 arene. Informațiile preliminare arată că doar Ungaria își va asuma responsabilitatea unei Arene Puskás capacitată la 100 % (pe cele 61.000 scaune). Condiția principală este legată de dovada unui așa-numit card de imunitate specific teritoriului maghiar.

Stadionul Olimpic din Baku ar urma să permită accesul într-un procent apropiat de jumătate raportat la posibilitatea maximă. În schimb, autoritățile de la București au reiterat că numărul maxim al doritorilor din tribune va fi setat la un maximum de 13.000 în faza grupelor. Dintre ei, mai mult de jumătate ar urma să provină din străinătate. Potențialul unei optimi de finală bifate cu o capacitate crescută procentual la 50 % devine și el palpabil, potrivit celor mai recente date gsp.ro.

Accesul pe stadioanele momentului în Europa va fi realizat cu un singur scop. Destinația finală pentru cele 24 de formații prezente la start (un număr record în istorie) este templul fotbalului. Wembley a fost scena aleasă pentru completarea celor mai importante trei înfruntări: semifinalele și finala. Până acolo, calea va fi una anevoioasă, atât pentru favorite, cât și pentru potențialele surprize plăcute.

Grupa A

Prima certitudine este că ea urmează a fi traversată în unicul teatru roman. Multipla campioană continentală și mondială Italia, care nu obținea prezența la Campionatul Mondial din 2018, va deschide călătoria spre glorie și turnirul însuși (cu o formație tânără, fără amprenta lui Gianluigi Buffon, dar dornică de afirmare), chiar pe Stadio Olimpico, în fața unui adversar realmente incomod, Turcia. La alți mii de kilometri distanță spre est, Țara Galilor și Elveția își vor da întâlnire într-un nou duel de interes, programat la Baku, fapt care explică raționamentul prezentat mai devreme asupra suporterilor Țării Cantoanelor. 

Grupa B

Ziua a doua va propune un duel eminamente nordic, ce poate aduce mult suspans, o Finlanda fără presiune, debutantă pe cea mai înaltă scenă continentală, va înfrunta Danemarca, la Copenhaga. Ulterior, jocul ce pune față în față două filosofii profund schimbate în ultimele decenii, va consemna vizita Belgiei, vizată din nou ca o favorită la avansarea către fazele superioare, la Sankt Petersburg. Rusia începe un nou drum major pe teren propriu, înfruntând o formație francofonă mereu capabilă de prestații fulminante.

GRUPA C

Din păcate, într-una dintre infimele ocazii ale istoriei fotbalului modern, câteva națiuni gazdă nu și-au putut onora statutul administrativ, ratând prezența propriu-zisă la Campionatul European. În absența României*, protagonistele celui dintâi joc de pe Arena Națională urmau a fi Austria, echipă depășită de tricolori de o manieră ce pare acum greu explicabilă și a doua trupă debutantă, a Macedoniei de Nord. Înaintea evoluției oficiale de la București contra balcanicilor (din 17 iunie), un foarte entuziast fost legendar vârf ucrainean își va conduce elevii la Amsterdam. Jucătorii lui Andrei Shevcenko vor înfrunta o portocală mecanică revigorată, după întregi campanii de suferință. 

Grupa D

Mergând acum către o serie fascinantă, cu o influență eminamente britanică, vom atrage atenția că reeditarea semifinalei de Campionat Mondial se va disputa pe Wembley, într-un alt cap de afiș al rundei incipiente. Nu uităm să amintim că Anglia, poziționată într-un serios reviriment, va porni din nou în căutarea unei prime finale continentale După vizita londoneză a vicecampioanei lumii Croația, Scoția își va afișa revenirea la un turneu final de orice natură, pentru întâia oară în actualul mileniu, contra Cehiei. Înfruntarea va avea loc pe legendarul Hampden Park, din Glasgow.

Grupa E

Singurul stadion ce va găzdui multiple meciuri în prima etapă a grupelor va fi cel din fosta capitală imperială rusă. Pe arena Krestovosky, Robert Lewandowski va ghida startul cutezătoarei campanii poloneze împotriva Slovaciei. De asemenea, o grupare suedeză talentată, chiar și fără sprijinul lui Zlatan Ibrahimović, va merge către Andaluzia, din rațiuni facil de înțeles. Acolo, publicul spaniol va beneficia de acces, spre deosebire de alte regiuni, pentru a-și susține formația aflată într-o căutare stridentă, denotată de absențe majore indicate de Luis Enrique, printre care o remarcăm pe cea a lui Sergio Ramos.

Grupa F

În mod inevitabil, ajungem finalmente și la seria care a așezat după, tragerea la sorți, campioana europeană en-titre, alături de ultimele două deținătoare ale titlului mondial. Povestea fabuloasă va începe la Budapesta, Cristiano Ronaldo inițiind campania de apărare a unei coroane lusitane adjudecate, atât de dramatic în 2016, chiar pe tărâm francez. Cocoșii galici, învinși atunci după prelungiri, îl vor reîntâmpina pe Karim Benzema în lotul național, ca urmare a unei lungi absențe, de peste șase ani. Poate epicentru rundei întâi Germania – Franța se va juca pe Allianz Arena, în startul ultimei campanii de a lui Joachim Löw la cârma structurii Mannschaftului, ce va fi preluată ulterior de către Hansi Flick.

Așadar, cea mai largă ediție de Campionat European, care a necesitat de altfel și cea mai lungă așteptare a epocii moderne, prezintă un uriaș motiv de satisfacție asupra întregii comunități fotbalistice actuale. Sub împrejurări dificile, ieșirea către suprafața simbolică se anunță grandioasă, pe parcursul următoarei luni, în care bucuria dorește să ocupe locul îndoielii, la finele unui efort de excepție. 

Surse:

https://sport.hotnews.ro/stiri-fotbal-21354028-euro-2020-reconstruirea-celor-patru-stadioane-ghencea-stefan-cel-mare-arcul-triumf-giulesti-costa-peste-105-milioane-euro.htm

https://www.bbc.com/sport/football/51806842

https://www.ispo.com/en/know-how/uefa-euro-2020-and-corona-these-rules-apply-fans

https://www.gsp.ro/international/euro-2020/euro-2020-romania-bucuresti-arena-nationala-633932.html