În urmă cu mai puțin de două luni, starea de spirit pe care o descopeream în cadrul organizației campioanei României era una pozitivă, dătătoare de speranțe.

Deși începutul stagional pe plan intern nu a fost cel mai bun, echipa vișinie părea să își mențină traiectoria ascendentă în competiția europeană.

Din nefericire, întreg contextul urma să capete o turnură greu imaginabilă, de pe urma căruia echipa construită în jurul simbolului consistenței avea să sufere enorm. Formația din Ardeal a început ediția propriu-zisă din 2020-2021 sperând a se apropia cât mai mult de înălțimile atinse în urmă cu un sezon. Aici ne referim, în manieră cât se poate de evidentă, la atingerea primăverii europene, care s-a încheiat foarte greu pentru clujeni, după dubla manșă cedată în fața posibilei câștigătoare a trofeului, Sevilla.

După cum știm, grupa în care CFR a fost repartizată indica destinații dificile, însă nu tocmai imposibile de abordat. Totuși circumstanțele lărgirii unui lot de calitate nu erau deloc simple. Așadar, drumul câștigătoarei ultimelor trei ediții ale Ligii I a început cu o deplasare în capitala Bulgariei. Deși dominată în prima parte a întâlnirii, experimentata grupare autohtonă se impunea relativ confortabil pe terenul celor de la CSKA. Preluarea șefiei Grupei A era văzută cu ochi buni de majoritatea celor implicați direct în fenomenul fotbalistic intern. În schimb, prestația solidă de la Sofia era prevestită a fi printre ultimele de natură completamente pozitivă, prin ochii lui Dan Petrescu. Probabil că nici măcar tehnicianul de 52 de ani nu putea anticipa cu adevărat cele ce aveau să se transpună în cruda realitate. Între jocurile dintre CFR Cluj și CSKA Sofia, foarte multe lucruri au căpătat un avânt opus oricăror speranțe pentru echipa din Gruia. O partidă din care egalul nu părea tocmai mulțumitor împotriva lui Young Boys Berna s-a dovedit ultimul rezultat cu substanță promițătoare din mandatul fostului internațional, membru al Generației de Aur.

Ulterior, acumularea frustrărilor și a pierderii de puncte în campionat s-au suplimentat cu ocazia unui eșec de proporții, suferit de CFR pe Stadio Olimpico. Treptat, accidentările au însoțit multe momente grele, până când ardelenii începeau să piardă contactul cu toate obiectivele trasate inițial. Încheind drumul din Cupa României și pierzând patru dintre ultimele cinci înfruntări oficiale – dintre care un 0 – 2 iritant cu AS Roma (dezvoltat dintr-un autogol și un penalty acordat controversat), Dan Petrescu s-a despărțit de formația la care a realizat istorie. Din momentul în care demiterea celui supranumit Bursucul a devenit oficială, o căutare cu accente dramatice a fost demarată pentru găsirea unui nou tehnician. Bineînțeles, circumstanțele momentului se prezentau uluitor de grele, întrucât feroviarii aveau nevoie de victorie pentru a păstra șanse bune de calificare în optimile Europa League. Numele vehiculat des a fost cel al unui antrenor care pregătise CFR pentru o singură partidă. Edi Iordănescu a părut foarte aproape în mai multe rânduri să preia frâiele lotului, după ce varianta aducerii actualului selecționer al naționalei de tineret, Adrian Mutu, nu s-a concretizat. În cele din urmă, tehnicienii la care conducerea ardeleană a fost nevoită să apeleze s-au dovedit doi membri ai vechiului stuff: Valeriu Bordeianu și Costin Curelea.

Sarcina foștilor fotbaliști nu putea fi mai dificilă, în condițiile unei seri importante. Cea dintâi participare a lui CSKA Sofia în istoria Cupei UEFA / Europa League a avut pe alocuri, nuanțe sinusoidale. La finalul serii de joi, va fi devenit clar că debutanta de peste Dunăre a fost singura care a plecat neînvinsă din Roma. Punctul obținut în Colosseumul italian era de altfel solitar în grupă. Revenind la o idee anterioară, duelurile contra lui CFR se prefigurau a fi total diferite, la o comparație simplă.

Într-adevăr, disputa de pe arena dedicată lui Constantin Rădulescu putea căpăta accente dramatice, în funcție de cele întâmplate în paralel pe gazonul roman. Young Boys pornea cu trei puncte avans față de locul al treilea. Jocul din Gruia a început extrem de abrupt. Ambele combatante puteau să spargă gheața încă din interiorul primului sfert de oră, Michaël Pereira, Gabriel Debeljuh și, respectiv, Valentin Antov au amenințat periculos buturile adverse.

Mario Camora a fost nevoit să respingă de pe linia porții reluarea spectaculoasă a fundașului sofiot creată din fază fixă. În schimb, atacantul argentinian nu l-a putut învinge pe omologul său cu o execuție plasată. După startul animat, meciul și-a redus considerabil în volumul fazelor de poartă. Intrarea la cabine s-a produs pe un relativ fond dominator al oaspeților, care arătau o dispoziție pozitivă. Senzația respectivă nu a fost diminuată în vreo măsură în interiorul actului secund. Concomitent, Young Boys Berna  deschisese scorul pe Stadio Olimpico, izbutind pentru moment să facă misiunea românilor imperativă. Totuși, trupa Giallorossa și-a impus ritmul după ieșirea de la cabine, preluând controlul înfruntării.

Actul secund de la Cluj s-a consumat așadar, sub o mare presiune pentru gazde. Pe măsură ce cronometrul se scurgea, grupul condus de pe margine de Bruno Akrapović punea stăpânire constantă pe balon. Încă din minutul 48, Cristi Bălgrădean a fost pus la încercare de Amos Youga, respingând în față. Atitudinea curajoasă a oaspeților nu s-a domolit, în timp ce adversarii lor și-au creat cu greu noi șanse de gol. Revenirea pe gazon a lui Ciprian Deac, înregistrată la startul ultimei jumătăți de oră, s-a dorit a revigora arsenalul ofensiv și tehnic, însă fără prea mare succes. Centralul francez, Amaury Delerue, putea și el influența major soarta calificării în ultima treime a duelului. După ce Ali Sowe a mai irosit două oportunități din poziții favorabile, CFR a solicitat acordarea unei lovituri de pedeapsă. Căderea în careu a lui Alex Chipciu la contactul dintre el și Valentin Antov a fost sancționată, în schimb, cu al doilea cartonaș galben, pentru simulare.

Evoluând în superioritate numerică, CSKA a forțat chiar mai mult victoria pe teren străin în ultimele opt minute de joc efectiv. Brazilianul Henrique și-a încercat șansa la prima bară ulterior unei scurte prăbușiri în suprafața de pedeapsă. Mario Camora a fost din nou eficient la respingere, protejându-și portarul. La capătul unui meci în care a fost mai mult dominată, campioana României obținea o remiză albă (în a treia partidă europeană la rând fără gol marcat), ce îi oferea doar varianta unui succes la Berna, joia viitoare. Până atunci, noul antrenor va fi instalat, Edi Iordănescu rămânând principalul favorit pentru a fi instalat.

Toamna nu a fost un sfetnic foarte bun pentru CFR Cluj în 2020. O perioadă a destabilizării, atât din perspectivă administrativă, cât și din cea sportivă nu dă semne clare de întrerupere. Însă, în pofida unor probleme cu adevărat majore, continuarea periplului din UEFA Europa League mai depinde acum doar de rezultatul unui singur meci: deplasarea cu Young Boys din etapa finală a Grupei A.

Surse:

https://www.europafm.ro/cfr-cluj-isi-cauta-in-continuare-antrenor-edi-iordanescu-printre-favoriti/

https://www.digisport.ro/fotbal/europa-league/cfr-cluj-cska-sofia-0-0-pentru-calificare-ardelenii-sunt-obligati-sa-bata-young-boys-in-ultima-etapa-961011