Meciurile dintre Simona Halep și Elina Svitolina au prezentat întotdeauna scenarii strânse, care, însă, nu au echivalat strict cu rezultatele finale.

A noua întâlnire dintre cele două nu a reprezentat o excepție de la tematica schimburilor dure de mingi. În pofida unei uzuri fizice vizible, simțită în particular, în primele 15 minute, sportiva din Constanța a reușit să(-și) echilibreze atât nivelul jocului, cât și desfășurarea ostilităților, apelând și la o abordare agresivă. Cu toate acestea, ucraineanca a profitat de atuurile avute, incluzând prospețimea, și a rezistat în absolut toate momentele de presiune. Așadar, deznodământul final i-a fost favorabil Svitolinei, care își continuă drumul către apărarea trofeului.

Evenimentul nefericit care a urmat avea să pregătească ceea ce va fi o confruntare decisivă pentru calificare în Grupa Mov. Campioana în exercițiu a Turneului Campioanelor, Elina Svitolina, s-a impus în minimum de seturi, cu 7 – 5 ; 6 – 2, contra Simonei Halep; obținând, din punct vedere matematic, prezența în penultimul act al competiției cucerită de ea, la Singapore.

Pe parcursul a exact 100 de minute de tenis intens, numărul 8 WTA s-a aflat aproape în permanență la cârma tabelei. Deși Simona a reușit să reintre foarte bine în actul de debut, Svitolina a gestionat bine finalul acestuia, impunându-se contra serviciului în game-ul al douăsprezecelea, ultimul al manșei. Ulterior, românca părea să înceapă la fel de greoi setul secund. Totuși, având un avantaj de 2 – 1, ea prefigura un nou parțial echilibrat. Lucrurile avea să stea așa, însă, Halep a comis mai multe erori decât adversara, majoritatea venind din dorința de a scurta punctele. Așadar, tributul bătăliei de 2 ore și 34 de minute, cu Bianca Andreescu s-a dovedit a fi prea mare, pentru o nouă victorie.

Svitolina a închis meciul în minimum de manșe, trecând peste încercările la care sportiva noastră a supus-o până la final. În ciuda oboselii, jucătoarea pregătită de către Darren Cahill și Daniel Dobre și-a procurat șansele necesare pentru a rămâne în partidă. Din nefericire, ele nu au fost fructificate de o Simona Halep, care se află acum în fața unui duel hotărâtor, împotriva Karolinei Pliskova.

S-a ajuns la contextul respectiv (de totul sau nimic / care pe care) din cauza aspectelor petrecute în cel de-al doilea meci de simplu al serii (în China). După 8 minute de joc (potrivit informațiilor digisport.ro), Bianca Andreescu a suprasolicitat meniscul genunchiului stâng, în încercarea de a agăța un serviciu expediat de jucătoarea cehă. Scorul acelui moment (2 – 0 ; 15 – 15) o îndreptățea pe tânăra de 19 ani să spere la o desprindere în primul set. Până atunci, Pliskova arătase aceeași doză de pasivitate, întâlnită și în duelul anterior, cu Svitolina.

După clipa accidentării, Bianca nu a putut să reziste la o intensitate decentă, fiind vizibil afectată în deplasarea ei. Totuși, sportiva de origine română a încercat să continue lupta cu propriul trup, până la finalul actului întâi, care s-a arătat a fi și singurul al întâlnirii. Probabil, am asistat la finalul unui sezon grozav, pentru o tenismenă care a luat cu asalt, de-a dreptul, circuitul feminin.

Dar, prin ieșirea din calcule a Biancăi Andreescu, s-a clarificat o oportunitate clară, în ceea ce privește finalul de 2019 pentru Simona Halep și Karolina Pliskova. Confruntarea lor directă va oferi ultimul loc disponibil în careul de ași de la Shenzhen.

Între timp, Grupa Roșie își va desemna mâine semifinalistele. Ashleigh Barty, Belinda Benciḉ și, nu în ultimul rând, Kiki Bertens (venită din postura de primă rezervă), își au destinul în propriile rachete.

Surse:

https://www.digisport.ro/tenis/turneul-campioanelor-2019-bianca-andreescu-karolina-pliskova-live-video-ora-1400-digi-sport-2-meciul-ultimei-sanse-747851