Entuziasmat de EURO 2024, statul român vrea să finanțeze academiile de fotbal publice sau private
Parcursul bun al echipei naționale până în optimile EURO 2024 din Germania au readus în discuție slaba sau inexistenta finanțare a fotbalului românesc de către statul român.
Joi, Guvernul a venit cu un Memorandum cu tema: "Crearea unui mecanism de sprijin financiar pentru dezvoltarea sportului la categoria copii și juniori"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, la debutul ședinței de Guvern, despre "performanța fotbaliștilor noștri la EURO 2024, care a declanșat pentru noi toți și emoție și mândrie națională", că "trebuie să facem pași concreți ca să asigurăm o naționalei o resursă constantă de tineri valoroși".
De aceea, a fost aprobat un memorandum prin care statul finanțează de la buget academiile de fotbal publice sau private, pe baza clasificării făcute de Federația Română de Fotbal.
"Pentru fiecare leu cheltuit de FRF sau cluburi, statul român va aloca, de asemenea, un leu. Singura condiție este ca destinația exclusivă a finanțării să fie pentru copii și juniori. Cred că acesta este traseul corect; este un model de succes pus în practică de Gică Hagi și Gică Popescu la Academia de la Constanța. Actuala națională are mulți jucători crescuți acolo, trebuie să recunoaștem asta, să ne înclinăm în fața lui Hagi și să multiplicăm acest exemplu la nivel național", a conchis Ciolacu.
+++
În noiembrie 2023, Marcel Ciolacu spunea, după ce echipa României a reușit să învingă Elveția în preliminariile de calificare la Campionatul European, că "a venit momentul să ne asumăm ca și stat român, ca și Guvernul României să se implice direct în finanțarea academiilor de fotbal".
"Dacă actuala națională ne-a redeschis o speranță în ceea ce privește fotbalul românesc, cred că și statul român, Guvernul are datoria de a veni alături de cluburile care au investit până acum în academii de fotbal, alături de FRF, ca să creăm o bază cât mai solidă și o perspectivă cât mai clară pentru viitorul fotbalului românesc, atât de mult așteptat de noi toți, microbiștii și românii”, spunea Ciolacu.
Investiții aiurea în sport
În 2021, GSP.ro scria că în 2019 statul a cheltuit pentru sport aproape o jumătate de miliard de euro. Dar complet la întâmplare, fără nicio strategie coerentă. Spre exemplu, comuna cu cea mai mică raportare dintre toate cele care au primit finanțare din bani publici este Topalu, din județul Constanța. Apar cheltuiți în 2019 numai 76,68 lei, ceea ce înseamnă în jur de 16 euro.
Comentarii