Principalul favorit a fost descalificat de la US Open în urma unei reacții nervoase, iar rezultatul final al turneului de Mare Șlem este și mai impredictibil.

Tenisul de Mare Șlem a început o nouă etapă a existenței sale în 2020, iar condițiile de joc diferă radical ținând cont și de lipsa din tribune a spectatorilor.

Dar nu doar spectatorii lipsesc la New York, ci și unii jucători de marcă. Iar absențele unor favoriți și favorite au deschis calea pentru rezultate mai puțin scontate, în special pe tabloul feminin. Dar și în turneul masculin lipsesc nume majore. Rafael Nadal (actualul deținător al trofeului) și Roger Federer au declinat participarea de la evenimentul newyorkez, din motive distincte. În condițiile în care cei doi nu au luat startul în America, cel de-al doilea turneu de rang suprem (în cronologia anului curent) pornea cu un mare favorit. Liderul clasamentului ATP, Novak Djoković a anunțat la începutul lunii august că este pregătit să înfrunte riscurile existente în Statele Unite. Obiectivul său era acela de a obține un nou trofeu la Openul American, acolo unde mai câștigase de alte trei ori (în 2011, 2015 și 2018).

Sârbul a traversat Oceanul, fiind hotărât să-și continuie o stagiune fără cusur, către un al  optspezecelea turneu major din carieră. Victoria obținută la mastersul relocat din Cincinnati în New York City, îl asigura pe Djoković că la intrarea pe arenele principale din Corona Park, el va păși neînvins în actuala stagiune. El acontase până atunci 23 de succese.

Numărul 1 ATP a depășit fără emoții foarte mari primele trei înfruntări ale săptămânii precedente, în care a pierdut doar un set (în fața lui Kyle Edmund). Optimile de finală i-au adus o întâlnire cu Pablo Carreño Busta. Palmaresul întânirilor directe, până la meciul de ieri, desfășurat pe arena Artur Ashe era de 3-0 în favoarea lui Nole. Spaniolul urma să-și joace șansele până la capătul întâlnirii, neînchipuindu-și modalitatea prin care aceasta se va încheia.

Meciul a început echilibrat, catalanul de 29 de ani arătând o dispoziție excelentă de tenis. Djoković nu s-a putut desprinde decisiv pe tabelă, fapt care avea să-i crească starea de frustrare. Servind la 4-5 pentru rămânerea în primul act, Carreño Busta și-a adjudecat cinci schimburi cosecutive (de la 0-40), izbutind egalarea. La acel moment, după ratarea a trei mingi de set, triplul campion de la New York și-a arătat evident nemulțumirea, lovind puternic cu mingea în suportul publicitar. La distanță de alte două schimburi, momentele complicate s-au succedat pentru sârb. El a alunecat pe suprafața de joc și a căzut pe umărul stâng. Accidentarea părea a fi una destul de serioasă, dar îngrijirile medicale l-au ajutat pe principalul favorit să ducă mai departe disputa.

Ulterior, asistența generală a tenisului mondial avea să trăiască noi clipe greu de imaginat într-un scenariu de joc obișnuit. Ca urmare a pierderii jocului pe propriul serviciu, la scorul de 5-5, Djoković a expediat supărat un balon, care a lovit accidental un oficial de la linie în apropierea zonei gâtului. Secvența s-a petrecut într-o manieră atât de rapidă, încât transmisiunea nu a surprins-o în timp real. Nole a oferit imediat ajutor arbitrei în cauză, care nu și-a putut regla respirația pentru câteva zeci de secunde.

Chiar dacă incidentul nu s-a înrăutățit din perspectivă medicală, consecințele sportive erau enorme. Arbitrul de scaun Aurelie Tourte a început să dezbată alături de supervizorul turneului și de tensimenul născut la Belgrad, un context ce avea un anume precedent. 

Finala de la Queens din 2012 s-a încheiat cu victoria lui Marin Čilić, pe fondul descalificării lui David Nalbandian. Argentinianul a fost privat de continuarea meciului, după ce a arătat o lipsă de fair-play ce putea duce la accidentarea gravă a unui oficial. Rezultatul discuțiilor de peste 15 minute a fost anticipabil, în ciuda încercărilor normale ale lui Djoković de a-și pleda cauza,

Organizatorii americani au decis să aplice regulamentul într-o manieră aspră, excluzând liderul ATP din competiție. Potrivit digisport.ro, el a refuzat să ia parte la conferința de presă care ar fi urmat în mod normal. Deși și-a asumat în totalitate responsabilitatea pentru gestul său, multiplul campion de la US Open a considerat exagerată măsura finală pe care a trebuit să o suporte pe plan sportiv.

Eliminarea sa de la Flushing Meadows garantează perspectiva unui nou campion de Mare Șlem. Ultimul triumf care nu a fost opera lui Roger Federer, Rafael Nadal sau Novak Djoković într-o competiție majoră i-a aparținut lui Stan Wawirinka. Elvețianul câștiga atunci tot în Manahattan, după ce îl depășea chiar pe Nole în ultimul act din 2016.

Frustrarea excesivă, acompaniată de neatenție și grabă, a dus către un episod memorabil negativ pentru istoria sportului alb din secolul XXI. O figură marcantă a tenisului, precum Novak Djoković va fi de acum asociat și cu un eveniment nefericit și total neașteptat, consumat în seara de 6 septembrie 2020. Astfel, deznodământul Openului American din 2020 devine impredictibil, din clipa descalificării marelui favorit la ridicarea trofeului.