O zi marcată de destule motive de amărăciune în sportul înalt nivel, a punctat, de asemenea, o reală frustrare a fotbalului românesc.

Însă, la capătul serii cu numărul doi din cadrul grupelor europene, clasamentul arată identic pentru campioana și vicecampioana Ligii I.

Mai întâi, CFR Cluj poate invoca și impactul negativ al arbitrajului, într-o partidă neproductivă, ce i-a adus lui Sivasspor prima victorie stagională. În urma ultimei partide europene desfășurate în Gruia pentru următoarea perioadă, zodia loviturilor de pedeapsă neacordate a interferat și cu jocul dintre FCSB și Anderlecht.

Cu dubii la punctul cu var în ambele tabere, rezultatul unui duel cu destule momente antrenante a rămas același precum la start pe Național Arena. Ca urmare, ambele formații românești se regăsesc cu un punct și respectiv un gol marcat, la capătul primei treimi din curenta campanie UEFA Conference League, ce intră într-o scurtă pauză.

Oricât de mult ar rămâne în umbra altor discipline, ce au surprins recent noi clipe ale istoriei absolute, s-ar părea că raza de acțiune a fotbalului încă rămâne emoțională. Deși este nevoie ca platforma performanței să atingă din nou un anumit barem, entuziasmul se poziționează încă la nivel înalt. Este drept și că, în parte, așteptarea clipelor cu potențial a trecut printr-o secetă ce nu își anunța rapid finalul. Însă, noile oportunități, ajutate sau nu de șansă, au însemnat deja posibilități aparte de a începe reclădirea încrederii pe plan continental.

Deși este posibil ca ultimul termen să fie prea des utilizat, la prima ediție din UEFA Conference League calea către succes a fost găsită foarte greu. În fapt, până când să putem confirma obținerea unei victorii, ecuația accederii către eventuala primăvară era închisă. Actualmente, știm că în 2022 șansele ar trebui să fie ceva mai mari, nu doar pentru că două formații sunt prezente. Teoretic, fiecare și-a demonstrat în timp valoarea pe scenele înalte.

CFR – Sivasspor 0 – 1: Întâiul eșec european surprinde o nouă seară ardeleană nefastă

Începând cu multipla deținătoare a trofeului Ligii I, precum a fost cazul și în cea dintâi rundă propriu-zisă, semnele s-au situat mai degrabă într-un frapant contradictoriu. Încă de la startul întregii campanii, încrederea a fost nu tocmai ridicată, în măsura prestațiilor des caracterizate tot mai des, nu doar inconstante, ci nereușite. S-ar putea argumenta că niciuna dintre evoluțiile care au condus spre grupele competiției terțe nu au fost suficient de convingătoare. Inclusiv scorurile finale indicau o senzație identică, însă cumva, misiunea a ajuns la punctul de unde a putut fi răscumpărată.

În ciuda tuturor nemulțumirilor aferente anterior, CFR Cluj încă nu cedase vreo confruntare până să ajungă din nou în momentul identic din stagiunea precedentă. O mare diferență s-a remarcat și în dificultatea traseului, având în vedere că fiecare confruntare ar fi însemnat și potențiala eliminare. Concomitent, motivele de îngrijorare păreau la fel de vizibile în campionat, ritmul nefiind tocmai cel dorit pentru mai bine de opt săptămâni. Iar, peste toate cele expuse mai devreme, s-a poziționat o confruntare cu Ballkani desfășurată în aceeași notă.

A fost nevoie de peste 90 de minute pentru ca ardelenii să evite o intrare completă în istoria fotbalului profesionist din Kosovo. Mai mult, ocolind înfrângerea printr-o finalizare acompaniată de multă șansă, la Priștina, elevii lui Dan Petrescu au ajuns să conducă Grupa B. Dintr-un punct strict tehnic, cu fiecare dintre formații acumulând o remiză, campionii en-titre ai noii Superligi își puteau conserva sau întări statutul în fața lui Sivasspor.

În măsura expusă anterior a unui sezon cel puțin bizar, debutul unei formații turce cu reali exponenți de valoare a arătat de-a dreptul palid. Dacă CFR a început să construiască o revenire spre vârf prin succese consecutive, adversara sa din Gruia nu a obținut încă vreun rezultat pozitiv pe plan intern. Chiar și astfel, gruparea ghidată de Rıza Çalımbay a izbutit să stopeze Slavia Praga în partida inaugurală a seriei. Fără să primească goluri, formația adversă și-a crescut nivelul încrederii, deși potențialul pentru un duel încâlcit nu a fost deloc mic.

Pe Arena Dr. Constantin Rădulescu, gazdele vișinii au arătat că pot accesa un nivel defensiv mai înalt, ce i-a purtat spre victoriile contra lui FC Voluntari și Universitatea Craiova. Însă, impresia europeană a însemnat că va fi nevoie de mai mult, iar primele minute păreau să indice o ceva mai mare dispoziție spre atac. De cealaltă parte, cu un echipament la propriu împrumutat, oaspeții au optat să nu forțeze peste măsură. Puține minute au trecut, iar asistența a remarcat imediat laitmotivul primei reprize.

Mai întâi, la o primă acțiune periculoasă, căpitanul Uğur Çiftçi a părut să șteargă cu mâna balonul, fără ca o decizie finală să vină. În continuare, CFR a continuat să forțeze, nu cu cea mai mare eficacitate, aspect suplimentat și de condiția gazonului greu de recunoscut, la Cluj. Ocazia importantă și-a făcut însă loc la poarta vizitatorilor, momentul subliniat transformându-se în maxima controversă. Acțiunea prelungită de bara lui Emmanuel Yeboah din minutul 25 a remarcat execuția lui Karlo Muhar fiind respinsă dramatic, din nou aparent cu brațul, minimum de pe linia buturilor.

Intervenția nu a fost sancționată printr-un penalty urmat de cartonașul roș – sau poate chiar un gol direct acordat – iar următoarea acțiune avea să răstoarne complet lucrurile. Faultul în careu a venit din partea lui Ciprian Deac, iar celebrul Max Gradel a transformat cu siguranță de la punctul cu var. Unul dintre foarte puținele moment de periculozitate a adus deschiderea scorului pentru Sivasspor, frustrarea începând să cuprindă integral arena clujeană.

Până la pauză, multă lipsă de inspirație în jumătatea adversă a complicat suplimentar atmosfera pentru jucătorii din atac. O șansă pentru rezolvarea dilemei egalizatoare s-ar fi putut transpune imediat după reluarea întâlnirii, atunci când Emmanuel Yeboah și-a văzut fuleul blocat. O a treia situație evidentă în care s-a solicitat lovitura de pedeapsă a fost judecată regulamentar de central, în ciuda semnalelor inițiale. Ulterior minutului 52, șansele s-au redus enorm pe fondul unei prestații tot mai inconsistente.

Împotriva așteptărilor, o formație care s-a deplasat în România cu un lot incomplet a început să-și creeze oportunități tot mai clare. Fără a întâmpina presiunea necesară în a începe să arate semne de oboseală, echipa turcă ar fi putut să regrete serios ocaziile irosite de Karol Angielski. Vârful polonez a provocat mari dificultăți intrând în posesie, iar, cu trecerea timpului, o dublare a avantajului nu părea improbabilă. Coerența ofensivă s-a disipat într-o manieră dureroasă pentru CFR, cu toate că goalkeeperul oponent a arătat o imensă nesiguranță.

Totuși, Ali Șașal Vural s-a opus cu succes tentativei de la distanță semnată de Adrian Păun. Șutul din minutul 88 a fost singurul din întreaga parte secundă expediat cu un plus de convingere, toate celelalte momente similare fiind încheiate fie fără o finalizare, fie fără vreo amenințare la poarta adversă. Speranțele evitării unei prime înfrângeri continentale s-au bazat pe un scenariu identic celui din prima rundă. Însă, confruntarea a luat sfârșit fără gol pentru CFR, într-o atmosferă total ostilă pentru un Dan Petrescu dezamăgit, aflat din nou în dificultate.    

FCSB – Anderlecht 0 – 0: Primul punct roș-albastru vine într-o noapte intensă

Realizând trecerea către al doilea punct de interes al serii fotbalistice, aceeași temă ușor nedorită a putut fi atât de greu evitată în preambulul altei dispute de gală. Fără dubii, la rândul său, vicecampioana în exercițiu traversează o perioadă de vară-toamnă din care puține lucruri se pot extrage drept constante. Pe măsură ce am înaintat în campania preliminară, a devenit limpede că toate deciziile, agresive sau nu, au fost impuse pentru ca bucureștenii să ofere totul spre accederea în grupe. Inițial, impactul reîntoarcerii lui Nicolae Dică pe bancă s-a resimțit la cote maxime, într-o serie a ocaziilor decisive.

În același timp, este greu să evităm unghiul din care doar un singur gol a făcut diferența în fiecare rundă, culminând cu triumful din Norvegia. Succesul pe termen scurt a fost reportat, însă costul pare să se ridice la cote tot mai importante în competiția internă. În pofida entuziasmului din fiecare confruntare disputată în străinătate sub comanda fostului golgheter roș-albastru, în Liga I, surprizele continuă să se adune.

Incluzând și disputa amânată împotriva lui CFR Cluj, din cele opt ocazii completate, doar o victorie a fost obținută, indiferent dacă tehnicianul a fost celebrul atacant din Argeș ori Toni Petrea. Ca urmare, toată energia publicului s-a focusat asupra drumului european care a avut parte de o lansare mult mai activă și mai promițătoare. Privind totuși retrospectiv, este probabil ca o echipă românească să nu mai posede prea curând o oportunitate similară de a învinge o formație din Premier League. Pe un London Stadium evident aflat într-o tăcută suferință, am remarcat cum o singură fază încă are forța să schimbe o confruntare.

West Ham United a reușit să convertească respectiva lovitură de la 11 metri, pentru a prelua controlul spre o primă victorie dedicată Reginei Elisabeta a II – a. Mai departe pentru învinsa din Londra, pe lângă mai multă frustrare, următoarea ocazie de a redescoperi gustul confruntărilor de gală, se prezenta pe Arena Națională. În istoria recentă, știm că una dintre echipele care au constituit un reper advers constant este Anderlecht. Principalul argument pentru această concluzie este chiar palmaresul pe care echipa din capitala belgiană îl deține contra grupurilor autohtone.

Niciuna dintre ele nu a obținut vreun succes în întreaga istorie fie că discutăm despre Rapid, Dinamo, Steaua sau cel mai recent, Poli Timișoara. La prima partidă sub denumirea de FCSB, echipa creditată cu cele mai multe distincții s-a bazat pe un sprijin excepțional din tribune. Aproximativ 30.000 de spectatori a fost minimul asistenței sperate contra clubului ce ocupă identica poziție în propriul campionat. Totuși, spectacolul mult așteptat la București nu a întârziat deloc, ambele structuri optând pentru un joc cu un dinamism aparte.

Francis Amuzu l-a testat din plin, așadar, nu odată, pe Ștefan Târnovanu, în condițiile în care Nicolae Dică a menținut tânărul portar titular, într-o formulă pe undeva orientată spre mizele din campionat. Primele semne pozitive au anunțat însă o fază similară cu cea decisivă din Gruia. De această dată, centralul din Austria a considerat regulamentară o intervenție (cel puțin dură) a celuilalt goalkeeper asupra lui Joyskim Dawa. O dată în plus, fără indicarea punctului cu var, presiunea a rămas înaltă în dreptul gazdelor, Malcom Edjouma arătând că poate fi periculos prin aceeași atitudine dezinvoltă.

Doar că, experimentatul belgian dintre buturi Hendrik Van Crombrugge a rămas atent, inclusiv la incursiunea lui Bogdan Rusu. Între timp, ritmul construcțiilor pozitive a înaintat chiar spre cote sufocante, iar defensiva din București a avut nevoie să arate o mai mare siguranță. În sens opus, publicul a tot sperat la o deschidere a scorului înaintea încheierii primei jumătăți, un mic plus fiind remarcat în dreptul gazdelor. Mijlocașul adus de la FC Botoșani nu a izbutit să cadreze ultimul dintre șuturile relevante ale actului de debut, atmosfera promițând să devină încinsă apoi.

Treptat, echipa preluată în intersezonul precedent de Felice Mazzù a încercat să controleze ceva mai serios balonul. Lior Refaelov și Kristian Arnstad au semnat cele mai mari oportunități pentru Anderlecht, dacă nu am pune la socoteală un ultim penalty aparent evident, dar neacordat.

Pe de altă parte, tânărul grup advers ar fi putut plăti un preț important pentru plusul avântului, după lovitura  de cap a lui Răzvan Oaidă. La capătul unui contraatac ideal, un Andrei Cordea venit de pe banca de rezerve, nu a selectat soluția inspirată, cu 12 minute înainte de final. În rest, dispozitivele defensive au rezistat în cele din urmă, FCSB menținându-și palmaresul pozitiv pe propriul teren împotriva galonatului club din Belgia. 

Cadrul general nu conturează o imagine la fel de luminoase, judecând după un bilanț din UEFA Conference League neconvingător. Fără goluri pe gazonul din țara noastră, prospectul accederii dincolo de faza grupelor rămâne în continuare înconjurat de mult dubiu. La capătul lunii septembrie în regim continental, ambele grupări românești rămân cu un singur punct acontat, deși maniera de joc surprind diferențe importante, între FCSB și CFR Cluj.

Surse:

https://www.sport.ro/conference-league/calcule-pentru-fcsb-cum-arata-clasamentul-dupa-remiza-cu-anderlecht-programul-echipei-lui-dica.html