După un sezon anterior care nu și-a mai găsit o câștigătoare, Liga Campionilor de handbal feminin pare să intre cu succes pe un făgaș normal, în a doua parte din 2020.

Țara noastră a putut fi reprezentată de două echipe în faza incipientă a tabloului principal. Din nefericire, pe măsură ce ne îndreptăm spre capătul acelui interval, observăm discrepanța enormă a eficienței înregistrate de grupările ce evoluează în fața competiției de elită. Pentru HCM Râmnicu Vâlcea, parcursul toamnei continentale actuale nu putea să fie mai nefast decât se prezenta înaintea etapei cu numărul șapte. Șansele campioanei României de a rămâne în competiție sunt deja nule. Așa cum afirmam ceva mai devreme însă, echipa clasată pe locul secund la capătul sezonului intern precedent, merge într-o direcție complet opusă.

CSM București căuta cu mare îndârjire să se apropie de țelul suprem care a mai fost, de altfel, atins în 2016. Încercându-se păstrarea unui nucleu solid, transferurile reprezintă o parte integrantă din construcția unui lot competitiv. Mai ales în handbal, omogenitatea se transformă în principala cheie către succesul scontat. Aspectul respectiv este demonstrat în sensul lui pozitiv, de către ultimele evoluții ale tigroaicelor în Grupa A din Champions League.

În ciuda faptului că impactul Cristinei Neagu este de-a dreptul major cu fiecare ocazie, formația condusă de Adi Vasile avea nevoie să demonstreze că poate prevala în condițiile defavorabile. Cea mai valoroasă handbalistă autohtonă s-a confruntat cu provocarea ce a înconjurat întreaga planetă. Nefiind aptă din punct de vedere medical, ea nu și-a putut susține colegele în deplasarea de la Kristiansand. Aspectul respectiv urma să fie valabil și pe 14 noiembrie din considerente fizice serioase. Înfrângerea suferită atunci pe tărâm norvegian de către bucureștence, se dorea a rămâne singura pentru cât mai multă vreme.

Odată cu revenirea celebrului inter-stânga pe parchet, forța vicecampioanei a fost afișată îmbucurător la Ljubljana, împotriva lui Krim. Chiar dacă Neagu nu a putut performa la cele mai înalte standarde (reușind doar trei goluri), influența ei asupra tabelei a rămas considerabilă. Coechipierele Cristinei și-au arătat potențialul de a ghida gruparea din teren, atunci când situația este de asemenea natură. Tehnicianul româncelor a subliniat importanța unei victorii obținute în urma unui joc mai modest (conform gsp.ro). Pierzând avantajul preluat rapid în Slovenia, sportivele afiliate în Capitală au izbutit să contreze avântul gazdelor. Barbara Lazovici și Denisa Dedu au dominat faza ofensivă și respectiv, cea defensivă, în clipe hotărâtoare ale întâlnirii din sâmbăta precedentă. CSM se impunea cu 25 – 23 și conserva poziția de lider a seriei din care face parte, cu cinci victorii și un eșec.

În scopul reafirmării controlului Grupei A, câștigătoarea EHF Champions League din urmă cu 4 ani înfrunta acum pe teren propriu aceeași formație din Ljubljana. Meciul consumat sâmbăta precedentă a arătat un oponent deosebit de competitiv, care mai spera încă la acapararea unei poziții către accederea în optimile de finală. La startul unei secvențe dense, ce include un număr de trei confruntări de-a lungul a opt zile, un nou triumf ar fi cântărit mult în ecuația finalului de toamnă.

După-amiaza handbalistică din Sala Polivalentă a debutat cu un moment nefericit pentru Alexandrina Cabral Barbosa. Iberica a înscris pe contraatac primul gol al partidei, însă a suferit o accidentare serioasă la genunchiul stâng. Cea dintâi jumătate a jocului s-a desfășurat sub un echilibru aproape complet. Nicio formație nu s-a putut desprinde la mai mult de o lungime pentru primele 27 de minute. Oaspetele au lovit barele de patru ori în acel interval, dar nu au putut prelua controlul duelului pe tabelă. Apărarea a funcționat tot mai activ și mai eficient pentru CSM. Fără contribuția fizică a Cristinei Neagu, Barbara Lazovici a izbutit să marcheze mai bine de o treime din reușitele gazdelor.

Prima repriză, controlată de ambele dispozitive defensive, s-a încheiat cu 12 – 11. Învingătoarele din urmă cu șapte zile a încercat să se desprindă rapid în actul secund, vizând un nivel ridicat al cursivității în atac. Sportivele slovene au rezistat unei inferiorități timpuri și nu le-au permis oponentelor să se detașeze. Mai mult, ofensiva echipei conduse de Adi Vasile a scăzut din nou în exactitate, în urma unor prime minute pozitive. La intrarea în ultimul sfert al încleștării, Barbara Lazovici a încercat să-și reasume controlul ofensivei. Fosta componentă a lui Krim nu a putut să-și împiedice actualele adversare din a-și crea un avantaj de două lungimi în minutul 50. Eliminarea suferită de Matea Pletikosici a contat enorm în ecuația finalului partidei. Indecizia de pe faza de construcție a atletelor vizitatoare și riscul atacurilor supranumerice au readus egalitatea. În ultimul minut, CSM a profitat de o nouă minge pierdută a jucătoarelor din Ljubljana, având propria oportunitate a victoriei. Elizabeth Omoregie a ratat aruncarea decisivă nereușind să imite isprava Cristinei Neagu de la Esbjerg. Rezultatul s-a conservat la 22 – 22, în urma a 60 de minute neconvingătoare, disputate fără aportul celei mai bune handbaliste. Multipla câștigătoare a Balonului de Aur nu a evoluat în cele două înfruntări continentale încheiate de românce fără victorie.                     

Următoarea provocare a echipei bucureștene în Liga Campionilor este reprezentată de către restanța cu Rostov-Don. Gruparea antrenată de Per Johansson urmărește îndeaproape statutul de lider al grupei, deținut încă de atletele din Capitală. Ulterior, tigroaicele vor continua seria jocurilor de pe teren propriu pentru a încheia parcursul anului în curs împotriva lui Bietigheim.

Absența Cristinei Neagu a cântărit din nou enorm în prestația vicecampioanei României la handbal feminin. Parcursul lui CSM București rămâne unul promițător, însă îmbunătățirile vor trebui împlinite rapid în contextul unei perioade foarte încărcată în EHF Champions League.

Surse:

https://www.gsp.ro/sporturi/handbal/csm-bucuresti-are-de-jucat-trei-meciuri-in-8-zile-in-liga-campionilor-primul-adversar-krim-ljubljana-615846.html 

https://www.digisport.ro/handbal/csm-bucuresti-krim-22-22-in-champions-league-tigroaicele-tinute-in-sah-au-ratat-victoria-in-ultimele-secunde-948098