Nici handbalul nu a fost scutit de criza coronavirusului, iar ultimele decizii luate la cel mai înalt nivel afectează serios majoritatea dintre cluburile implicate pe plan european. Printre acestea, și echipa masculină a clubului Dinamo București.

Forul european, EHF, a decis (în condițiile provocate de actuala pandemie) anularea optimilor și sferturilor de finală din cadrul principalelor competiții din handbalul masculin. Urmarea impusă de către federația continentală a fost ca Liga Campionilor din 2020 să ajungă la final doar prin disputarea unui Final Four, în care vor participa formațiile cu cele mai mari punctaje din faza grupelor principale. Potrivit informațiilor furnizate de digisport.ro, cele patru cluburi sunt Kiel, Vesprem, Barcelona și Paris Saint-Germain.

Astfel, drumul european de excepție al lui Dinamo a fost oprit într-o manieră bruscă și deosebit de amară. Motivul principal pentru care astfel de caracterizări nu sunt exagerate este că formația alb-roșie a încheiat actuala campanie din EHF Champions League fără vreo înfrângere. Grupa principală D s-a transpus într-o calificare relativ lejeră a formației lui Constantin Ștefan. 

Bucureștenii au încheiat cele 10 partide contra lui GOG (Danemarca), Wisla Plock (Polonia), Kristiansand (Suedia), Cehovskie Medvedi (Rusia) și Kadetten Schaffhausen (Elveția) cu 17 puncte, ocupând primul loc din seria a patra. Ulterior, drumul către optimile competiției i-a așezat din nou pe dinamoviști în fața lui Sporting Lisabona, formația care i-a eliminat cu un an în urmă din aceeași fază a playoffului pentru accesul printe cele mai bune 16 echipe ale momentului.

Deznodământul dublei de la cumpăna lunilor februarie și martie din 2020 avea să fie unul fericit pentru handbalul masculin românesc. În urma a două prestații extrem de solide, Dinamo și-a ilustrat superioritatea în fața lusitanilor, impunându-se în ambele manșe (cu 26-25 la Lisabona, respectiv 26-24 pe teren propriu). 

Performanța de referință a băieților în handbalul masculin de club urma să fie răsplătită cu o întâlnire istorică, împotriva unuia dintre reperele sportului la actualul moment: gigantul Paris Saint-Germain. Din nefericire, decizia EHF face ca dubla manșă din optimi să nu mai aibă loc, în același timp, consfințindu-se accederea francezilor în Final Four-ul de la Kȍln, programat acum pentru luna decembrie.

De altfel, în comunicatul oficial, preluat de către digisport.ro, clubul din Ștefan cel Mare își exprimă profundul regret asupra spulberării unui vis. Totodată, în comunicat se atribuie mulțumiri speciale suporterilor dinamoviști. Contribuția lor la performanța favoriților nu putea fi trecută cu vederea. Galeria alb-roșie a atras, în mai multe rânduri, atenția pozitivă a lumii handbalului european de elită.

Cu toate acestea, amărăciunea unei eliminări cu totul neobișnuite nu poate fi ștearsă foarte ușor. Dan Savenco, liderul din teren al dulăilor și-a arătat frustrarea în cadrul unui material furnizat de Libertatea și preluat de gsp.ro. Handbalistul care își exercită în actuala perioadă și atribuțiile de polițist în sectorul 5 al capitalei a afirmat, printre altele, într-o manieră suficient de tranșantă: Era un moment poate unic în viață. Frustrant este că Dinamo București este singura echipă din Champions League, din acest sezon, care nu pierduse niciun meci! Toate cele care vor juca în Final 4 au pierdut măcar o dată, a reiterat Savenco.

În continuare, există reale semne de întrebare asupra continuării Ligii Campionilor la handbal feminin. Federația europeană urmează să se pronunțe și în cazul competiției de fete în care CSM București și HCM Râmnicu Vâlcea reprezintă România la cel mai înalt nivel. Conform digisport.ro, atât campioana, cât și vicecampioana din Liga Florilor pot trece printr-o situație asemănătoare precum cea a lui Dinamo.  Pentru formația din Ștefan cel Mare, oportunitatea unui duel rar contra lui P.S.G. a fost anulată, într-o decizie care oferă o uriașă dezamăgire.

Naționala feminină de handbal a României a fost calificată direct la EHF EURO 2020, programat în decembrie, în Norvegia și Danemarca, după ce restul meciurilor din preliminarii au fost anulate de Comitetul Executiv al Federației Europene de Handbal.

În schimb, naționala masculină ratează Campionatul Mondial din 2021, din cauză că au fost anulate barajele de calificare, etapă în care urma să se lupte cu echipa Bosniei.

Surse:

https://www.digisport.ro/alte-sporturi/reactia-clubului-dinamo-dupa-ce-ehf-i-a-strivit-echipei-de-handbal-visul-de-a-intalni-gigantul-psg-828890    

https://www.gsp.ro/sporturi/handbal/capitanul-lui-dinamo-devastat-dupa-eliminarea-din-liga-campionilor-ne-a-eliminat-un-virus-596871.html

https://www.digisport.ro/handbal/dinamo-out-din-liga-campionilor-ce-se-intampla-cu-csm-bucuresti-valcea-si-nationalele-romaniei-828694