La momentul tragerilor la sorți efectuată pentru definitivarea grupelor Europa League, așteptările din cadrul clubul CFR Cluj erau moderate.

Cu siguranță, obiectivul principal rămânea vizarea unui loc accesibil prezenței în cadrul celei de-a doua primăveri europene consecutive. În același timp, circumstanțele adâncimii lotului și a liniștii necesare la nivelul organizării erau diferite. Totuși, aspectul final al Grupei A oferea de la început speranțe bune. Cu o favorită suficient de clară, pe de o parte (A.S. Roma) și cu o formație debutantă, pe de alta (CSKA Sofia), duelul pentru secundul loc calificant părea să se contureze între gruparea clujeană și Young Boys Berna. Iată că, în ciuda tuturor celor întâmplate, calculele respective de la nivelul hârtiei s-au respectat, la aproape trei luni distanță. Într-adevăr, acel interval s-a dovedit sinusoidal și tulbure, mai ales pentru feroviari, însă, mulțumită și unui debut inspirat de campanie, șansele au fost păstrate până la deplasarea finală din Elveția. La fel de adevărat este și faptul că, în afara primelor două partide ale seriei, CFR nu a marcat decât un singur punct. 

Realitatea respectivă, coroborată cu diversele accidentări ale jucătorilor importanți și cu insuccesele din campionat și, respectiv, Cupa României au dus, în cele din urmă, la plecarea lui Dan Petrescu. Aventura de a găsi un înlocuitor al său nu s-a sfârșit ușor. Multiple sesiuni de negocieri au fost necesare pentru a parafa o înțelegere cu tehnicianul vizat de la început de către conducerea ardeleană. Astfel, într-un deznodământ fericit, Edi Iordănescu revenea în legături directe cu alb-vișinii după aproximativ doi ani și jumătate. În iulie 2018, managerul de 42 de ani era nevoit să plece de la CFR, după doar trei înfruntări oficiale completate. Ultimul dintre ele a fost de nivel continental, contra lui Malmö, în turul terț preliminar din UEFA Champions League. Ratarea calificării a însemnat un episod neplăcut al carierei unui antrenor încă tânăr, care a acumulat însă o experiență notabilă.

Acum, echipa condusă de el începând din urmă cu șase zile înfrunta o nouă situație cu un caracter decisiv. Sub comanda interimară a lui Valeriu Bordeianu și Costin Curelea, sextupla campioană autohtonă nu a reușit să obțină mai mult de un punct pe teren propriu, în fața lui CSKA Sofia. Prin urmare, în ciuda înfrângerii suferite cu 3 – 1 împotriva lui A.S. Roma, Young Boys Berna păstra un avans de două puncte în fața principalilor oponenți (de pe locul  al treilea). Cu alte cuvinte, CFR Cluj nu avea la dispoziție decât varianta victoriei în duelul direct al rundei finale din faza grupelor.

Reiterând simplu contextul subliniat și de către Edi Iordănescu (potrivit gsp.ro), șansele stăteau clar de partea reprezentanților Țării Cantoanelor. În afara calculelor teoretice, jocul din tur reprezenta o altă dovadă solidă de încredere. Deși a fost condusă în repriza a doua, echipa din capitala Elveției a reușit să echilibreze tabela. În urma unei prestații mai palide, ea și-a arătat capacitățile ofensive forțând apoi un posibil gol al victoriei în Gruia, care nu s-a materializat. Momentul revanșei de la Berna le permitea gazdelor să nu fie nevoite a forța victoria, însă clujenii erau conștienți că dominarea unui asemenea oponent reprezenta un deziderat complex. Ultima victorie din Liga I conferea un plus de încredere în tabăra care spera la o nouă prezență dincolo de grupele fostei Cupe UEFA.

Concomitent, viitorul continental al formațiilor românești se afla în pericolul de a cunoaște un rang și mai scăzut începând din vara viitoare. Oportunități precum cea prezentă se pot rări foarte rapid. Fotbalul autohton avea nevoie de crearea reușitelor, iar a șasea și ultima întâlnire din 2020 prezenta una.

Meciul decisiv pentru calificare a început cu multă energie în ambele tabere, după cum normalitatea o cerea pe Stade de Suisse. Efectivul oaspeților se prezenta aproape de o formulă ideală, iar consecințele urmau să se vadă la capitolul indispensabil al omogenității.

Primele 30 de minute s-au consumat foarte echilibrat, însă ocaziile serioase au fost relativ rare. Totuși, cele două echipe și-au împărțit momentele de control, rezultate în punerea în pericol a buturilor adverse. Intrarea în ultimul sfert de oră al primei reprize avea să declanșeze o schimbare a dinamicii de pe gazon. Construcțiile ardelenilor l-au adus pe Mario Rondón în multiple oportunități de a finaliza pentru deschiderea scorului. David von Ballmoos a început un duel fascinant cu atacantul sud-american. Incursiunea sa către careu a ajuns la final printr-o execuție dorită a fi plasată. La alte trei minute distanță, venezueleanul a fost foarte aproape să strecoare balonul printre picioarele goalkeeperului elvețian. Acesta din urmă se ridica din nou la înălțime, iar scorul de la pauză a rămas unul nul. Auspiciile se prezentau încurajatoare pe fondul acțiunilor reușite. Efortul grupului devotat al oaspeților nu avea să se reducă în nicio măsură, iar liderii din vestiar au contribuit enorm de mult pe gazonul arenei decorate în galben și negru.

Treptat, timpul se scurgea în repriza secundă, iar presiunea oaspeților se acutiza cu fiecare minut care trecea, căci imensitatea mizei era de neignorat. Tocmai motivul respectiv pare să fi fost responsabil pentru o cedare evidentă a intensității ofensive pentru formația campioană a ligii elvețiene profesioniste. Unul dintre momentele care puteau să contrazică afirmația precedentă ar fi șutul puternic expediat de Gianluca Gaudino. Cristi Bălgrădean se poziționa eficient pentru a boxa. La una dintre fazele următoare, Mario Camora își plasa excelent șutul din afara suprafeței de pedeapsă. Același David von Ballmoos a întins din nou un braț salvator, iar tabela se menținea sub semnul parității. Căpitanul ardelenilor își continua o seară grozavă, fiind foarte aproape să deschidă scorul. Gazdele au abordat cu o vizibilă teamă pătrunderea în ultimul sfert al partidei, nemaireușind să pună probleme constante. Fragmentarea jocului devenea un adevărat laitmotiv în intervalul subliniat, până în minutul 84. Faza inițiată și dirijată decisiv de către Ovidiu Hoban, continuată cu reluarea în bară a lui Mario Rondón s-a sfârșit prin împingerea în plasă a mingii, trecută în contul lui Gabriel Debeljuh. Bucuria generală a formației clujene nu putea fi întreruptă de sistemul arbitrajului video, indisponibil în faza grupelor din Europa League. Poziția atacantului argentinian s-a dovedit neregulamentară, dar prima sa reușită europeană stagională nu a fost invalidată.

În condițiile date, la 0 – 1, Young Boys Berna era obligată să se năpustească asupra oponenților, după multe minute de așteptare care s-au arătat inutile. Oportunitatea uriașă a lui Gianluca Gaudino a fost neutralizată de intervenția de excepție izbutită de Mario Camora, plasat ideal pe linia porții. Ulterior, de la următoarea centrare în careul vizitatorilor, înfruntarea a căpătat cu adevărat accente critice, luând în calcul perspectiva pur fotbalistică. Centralul francez, Bennoît Bastien, a considerat neregulamentară tentativa lui Cristi Bălgrădean de a respinge în duelul său aerian cu Cédric Zesiger. Protestele dure ale portarului de 32 de ani s-au soldat și cu un cartonaș roșu, pe lângă acordarea discutabilei lovituri de pedeapsă. Alte zeci de secunde dominate de tensiune maximă s-au încheiat cu execuția Jean-Pierre Nsame. Noul intrat goalkeeper polonez, Grzegorz Sandomierski, a atins șutul vârfului camerunez, fără a-i schimba decisiv traiectoria. Marcatorul golului egalizator și-a asumat apoi o eliminare prin care a câștigat timp prețios pentru echipa sa, dincolo de limita minutului 90 + 5.

Prelungirile vădit extinse nu au văzut acțiune însemnată, cu excepția șarjei purtate solitar de către Elia și Gaudino. Germanul cu origini italiene finaliza în poarta părăsită pentru a anula orice dubiu al calificării. Clujenii au terminat jocul cu în nouă oameni, după ce Damian Djoković nu și-a mai putut menține cumpătul la adresa arbitrului francez. Bennoît Bastien s-a transformat în protagonistul unui final memorabil de partidă, însă cu adevărat amar pentru CFR. După partidă, emoțiile negative au fost dificil de ascuns, mai ales pentru Cristi Bălgrădean, care a nu s-a arătat cruțător în judecata statutului națiunilor în fotbalul continental (digisport.ro).

Câștigătoarea Ligii I în ultimele trei sezoane a avut parte de mai multe episoade influențate de arbitraj care au dus la eliminări pe plan continental. În seara de joi, ea a arătat superior în Elveția, însă circumstanțele s-au plasat din nou în defavoarea unei trupe ardelene meritorii.

Aventura singurei formații românești ajunsă în grupele cupelor europene a fost realmente epică. Lăsând la o parte parcursul de natură sinusoidală care a culminat și cu schimbarea antrenorului, o echipă bine pregătită a fost atât de aproape să acceadă încă o dată, printre cele mai bune 32 de cluburi ale UEFA Europa League. Un sezon internațional cu multe momente dramatice se încheie în cea mai puțin dorită manieră, la Berna, după Young Boys – CFR Cluj 2 – 1.

Surse:

https://www.gsp.ro/international/europa-league/edi-iordanescu-inainte-de-young-boys-cfr-cluj-cluj-din-europa-league-elvetienii-au-prima-sansa-618165.

html https://www.digisport.ro/fotbal/europa-league/young-boys-cfr-cluj-2-1-campioana-romaniei-eliminata-din-europa-league-final-tensionat-cu-trei-eliminari-965679#11

https://www.digisport.ro/fotbal/europa-league/trebuia-sa-mearga-elvetia-nu-romania-reactie-necrutatoare-a-lui-balgradean-dupa-ce-cfr-cluj-a-parasit-scandalos-europa-966126