Întregul fenomen fotbalistic a avut mult de suferit în ultimele cinci luni din pricina extinderii virusului Sars-CoV-2.

Starea de incertitudine și de repaus, în același timp, a garantat faptul că în momentul reluării jocurilor, programul va arăta altfel. Bineînțeles, dificutățile au fost întâmpinate peste tot în lume.

În ceea ce privește fotbalul de la nivel autohton, au existat multe necunoscute și reorganizări care au dat naștere multor critici. Însă, indiferent de evenimentele care s-au consumat și care vor mai urma, dramatismul sportului rege nu poate fi înlăturat prea ușor, indiferent de nivel.

Ultimul meci disputat cu spectatori în România, înainte de punerea în aplicare a stării de urgență a avut loc pe 8 martie. Rapid și CSM Reșița s-au înfruntat atunci în Regie, la momentul care s-a transformat într-o răscruce a stagiunii în liga secundă.

Pentru o perioadă însemnată de timp, au fost căutate soluții pentru ca echipele să reia pe gazon bătăliile pentru promovarea în Liga I. Calea găsită de oficialii FRF nu avea să rămână fără reacții contrdictorii, însă, noul format a fost confirmat și de către instituții internaționale.

Sezonul regulat a fost declarat încheiat, iar primele șase formații clasate urmau să acceadă într-un playoff cu o miză imensă. După cum bine știm, pozițiile 1 și 2 au rămas asigurate de promovare, în vreme ce locul al treilea era echivalent cu un baraj.

UTA Arad a avut un avans de 10 puncte față de a doua urmăritoare, Turis Turnu-Măgurele, în clipa întreruperii sezonului. Sextupla campioană a României a intentat un recurs la TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv) asupra deciziei Federației de a aplica procedeul înjumătățirii punctelor la startul ultimei părți a anului competițional. Tentativa arădenilor nu a avut succes, iar formatul finalului de sezon urma să fie disputat în conformitate cu planul inițial.

Așadar, alături de UTA și Turis, au mai primit accesul în playoff: Petrolul, Rapid, F.C. Argeș și C.S. Mioveni. Partidele propuse de cele șase combatante au fost în mare parte strânse, iar clipele de un dramatism inegalabil nu aveau să lipsească.

Fiecare formație a plecat cu o șansă decentă de promovare, inclusiv Petrolul sau Rapid. Rezultatele au făcut, însă, ca doar giuleștenii să mai fie în cărți pentru unul dintre primele trei poziții, înaintea ultimei etape, cea cu numărul 5. Ploieștenii au rămas matematic fără vreo speranță, în urma înfrângerii de pe teren propriu cu F.C. Argeș. Restul cluburilor aveau să-și definitiveze viitorul după runda a cincea.

Meciurile din București, Pitești și respectiv, de la Mioveni au început simultan, iar pentru a cunoaște ordinea finală a ierarhiei, s-a evoluat până la ultima fărâmă de energie. Piteștenii au remizat cu UTA, iar Petrolul a izbutit să întoarcă scorul în repriza a doua, învingând formația lui Claudiu Niculescu, 2 – 1.

Însă, întreaga configurație a clasamentului a depins, în cele din urmă, de rezultatul din Regie. Turis deschisese scorul în minutul 61 și a rămas în avantaj până în al șaptelea minut suplimentar, eliminând practic Rapidul din orice calcule. Lovitura liberă, acordată discutabil de către centralul Horațiu Feșnic a fost transformată în gol de către Amir Jorza, în urma execuției modeste a lui Antonio Sefer.

Reușita alb-vișiniilor a trimis formația lui Erik Lincar de pe o poziție direct promovabilă, în afara locului alocat barajului. Astfel, F.C. Argeș are acces direct în prima divizie (după o pauză de 12 ani), alături de UTA. Arădenii vor reveni în Liga I pentru prima dată din stagiunea 2007-2008, iar C.S. Mioveni va disputa barajul contra locului 12 din eșalonul superior.

Antrenorul lui Turis și-a exprimat nemulțumirea evidentă, imediat după finalul meciului care îi putea propulsa elevii în cea dintâi competiție a fotbalului autohton: ”Mi-e foarte greu să vorbesc în momentele astea. Tot ce s-a întâmplat pe final a fost nedrept”, a declarat, printre altele, Lincar, conform gsp.ro.

Lupta pentru promovare a devenit tot mai acerbă, iar echipele implicate au arătat un nivel de implicare foarte ridicat, până la ultimul fluier. În final, două dintre formațiile de tradiție ale României și-au câștigat dreptul de a reveni pe prima scenă a fotbalului intern, după un playoff rămas fără vreo victorie a gazdelor.

Surse:

https://www.digisport.ro/fotbal/liga-2/jucatorii-de-la-uta-arad-si-fc-arges-au-sarbatorit-impreuna-promovarea-in-liga-1-imaginile-bucuriei-de-la-pitesti-882130

https://www.digisport.ro/fotbal/liga-2/momentul-care-a-schimbat-tot-clasamentul-rapid-a-tras-o-pe-turris-inapoi-in-liga-2-si-a-dus-fc-arges-in-liga-1-882080

https://www.gsp.ro/fotbal/liga-2/turris-rapid-1-1-erik-lincar-am-simtit-un-vant-din-spate-dar-imi-iubesc-jucatorii-acum-nu-ma-voi-umili-pentru-ce-nu-e-al-meu-606304.html