Chiar și într-un prezent cam cenușiu, fotbalul însuflețește. Recenta aventură a naționalei de tineret la Campionatul European din Italia și San Marino a dat speranță. Federația Română de Fotbal vrea să dea o șansă și fotbalului feminin.

O decizie recentă a forului național este menită să impulsioneze fotbalul feminin, acolo unde România caută încă marea performanță.  

Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal (FRF) a aprobat recent o serie de măsuri pentru dezvoltarea fotbalului feminin, printr-o legătură directă cu echipele masculine din prima ligă. Cu alte cuvinte, criteriul sportiv de obținere a licenței de Liga I ar urma să se modifice drastic în funcție de cerințele la nivel de fete.

  • Conform site-ului oficial al FRF, începând cu sezonul competițional 2020-2021, cluburile din Liga I vor fi obligate să înființeze și o echipă de fete (cu minimum 20 de jucătoare legitimate), la categoria sub 15 ani.
  • Ulterior, pentru sezonul 2021-2022, se va adăuga și necesitatea înscrierii unei formații de senioare, într-unul dintre primele trei eșaloane profesioniste.
  • Nu în ultimul rând, în 2022-2023, formațiile din prima ligă masculină vor trebui să înregistreze cel puțin 15 jucătoare pentru categoria U13, pe lângă respectarea condițiilor din anii anteriorii. În contextul în care cluburile masculine nu vor putea îndeplini acești termeni, licența pentru Liga I nu le va fi acordată. 

Deși inițiativele prezentate mai sus s-au bucurat de succes în cadrul Comitetului Executiv, rămâne de văzut dacă toate echipele din prima divizie masculină vor îmbrățișa, în cele din urmă, noul proiect. 

Reticența a persistat într-o mare măsură și într-o altă situație recentă, care a implicat Federația și cluburile din eșalonul principal din fotbalul autohton. Discutăm aici, evident, despre regula fotbalistului sub 21 de ani și folosirea sa în formulele de start ale partidelor. Treptat, efectele regulii respective s-au văzut, iar acum nimeni nu mai pune la îndoială utilitatea ei, în forma inițială (dacă luăm în calcul utilizarea obligatorie a doi jucători U21, care va intra în vigoare din stagiunea ce se pregătește să înceapă).

Chiar dacă nu se poate pune tot meritul pe seama ideii Federației, consecințele ei au ajutat la formarea și închegarea unei formații de tineret puternice. 

Vom vedea dacă reformele votate în privința ramurilor feminine ale cluburilor din Liga I vor aduce un real progres. Cu siguranță, scopul ar fi crearea și solidificarea unei baze foarte puternice, care să ducă fotbalul feminin din România la un nivel superior. Deși Olimpia Cluj a reușit multiple calificări în grupele Champions League și în primăvara europeană, succesul clubului transilvănean nu s-a regăsit și la echipa națională feminină.

Cu toate acestea, barajul disputat cu Portugalia, în vederea calificării la EURO 2017 oferă premise pentru creștere. Prin noul plan, FRF încearcă să aducă România (prin efort și investiții) în atenția fotbalului feminin european și mondial (care își va diputa finalele în acest week-end, pe tărâm francez).

La fel cum a demonstrat reprezentativa de tineret a băieților, este nevoie, pe lângă orice alte resuse, de răbdare și cooperare din partea tuturor celor implicați.