Parcursul impresionant al Gabrielei Ruse, început încă din calificările de la Hamburg, aducător a 13 confruntări încheiate cu victorie, a luat sfârșit la capătul unei finale siciliene pe alocuri chinuitoare.

După un traseu deosebit de costisitor în plan fizic, la Palermo, culminat cu o semifinală necruțătoare, al doilea ultim act consecutiv de nivel profesionist a fost cedat de atleta bucureșteană, împotriva lui Danielle Rose Collins, care a obținut cea dintâi distincție WTA din carieră.

Misterioasele traiectorii ale tenisului ne vor menține mereu focusul aproape de protagoniștii și protagonistele sale. Cu ocazia anotimpului estival s-ar crede că atmosfera ar avea parte de un ușor repaus, cel puțin la capitolul marilor intensități. Realitatea se conturează exact opus, mai ales în la actualul sezon competițional. Mizele uriașe au fost puse în joc pe întreg parcursul verii, indiferent dacă vom aduce în discuție sfera feminină a jocului sau în cea masculină. Săptămânile prezente conduc focusul principal spre extremitățile estice ale Asiei, însă nu totalitate, luând în considerare că anumite nume de principală rezonanță nu au putut concura în aventura olimpică a anului 2021.

Pe bătrânul continent, apariții demne de admirat continuă să își extindă intervalele pozitive, profitând de orice oportunitate. Mai mult decât oricare alt pretendent, mânuitor al sportului alb, o sportivă puțin cunoscută publicului larg, în urmă cu o lună a captat atenția și admirația privitorilor. Inclusiv cei din afara țării noastre au fost impresionați de un uluitor crescendo.

Ca urmare, putem afirma că, oricât de puțin probabilă ar fi arătat următoarea situație la startul actualei luni, incursiunea Gabrielei Ruse spre înălțimile turului profesionist, a ajuns un adevărat laitmotiv al lumii sportului alb. Deseori, lungile perioade ale căutărilor se încheie în cazul competitoarelor deosebit de talentate, cu o perioadă a declicului maxim. Însă, absolut niciun pasionat al jocului desfășurat la fileu nu a putut anticipa un asalt pozitiv pe măsura celui conturat în doar 23 de zile de către tenismena antrenată de Iulian Vespan. 

Desigur, câteva rațiuni statistice favorabile pentru acesta ar merita explicate. Ideea principală este dedusă din perspectiva că partidele de calificare sunt disputate doar într-un context mai precar al clasamentului. Pe măsură ce un anumit competitor își găsește cu adevărat forma, abordarea lor va deveni tot mai facilă. Astfel poate fi trecută în revistă mai cinic perspectiva prin care atleta născută în Capitală a ajuns la fantasticul număr de jocuri fără înfrângere, 13.

Adevărata fațetă a parcursului reprezintă mult mai mult decât mențiunea anterioară. Dobândirea și susținerea inspirației sau tăria de caracter în câteva momente grele conturează mijloacele necesare pentru declanșarea formei unei atlete cu un potențial imens, dar fragil, până în prezent. Totuși, indiferent cât de adânc am încerca să analizăm conținut ultimelor două săptămâni, cel puțin, urmările lor vor rămâne probabil permanente și vor depăși sfera simplelor cifre.

Încrederea căpătată în clipele antrenamentelor neremarcate de publicul larg se răsfrânge neîncetat, iar rezultatele efortului asidue s-au văzut mai mult ca niciodată, începând cu prima experiență a Openului European. Revenirile spectaculoase, alături de creșterea constantă a senzației de control asupra oricărei dispute au ajutat-o pe Gabi să lege spectaculos momente de excepție. Revenind la o idee anterioară, traseul unui sportiv prin calificări devin propice victoriile, însă aduce odată cu el un consum enorm, coroborat apoi cu cel de pe tablourile principale.

Gestiunea devine, în consecință, uluitor de complicată, chiar și atunci când abilitățile tehnice și mentale ajung să fie maximizate. Navigând fabulos fiecare provocare din Germania, care nu s-au dovedit deloc ușoare, Ruse a transformat ceea s-ar fi putut cataloga un simplu moment de sclipire într-o demonstrație a valorii, etalată vizibil până în ultimul act. Preluând cu sine o experiență unică de a deveni campioană în circuitul WTA, toate aspectele pozitive au fost relocate spre Sicilia.

Acolo, în capitala celebrei regiuni sudice a Italiei, Palermo, traseul a fost intuit încă de la început în a arăta asemănător. Fiind principalul nume introdus pe tabloul preliminar, Ruse a păstrat nivelul ridicat la cote maxime. Din runda șaisprezecimilor, atât în proba de simplu, cât și în cea de simplu, entuziasmul a continuat să urce ca nivel, pe măsura propriei dispoziții a jocului.

Având avantajul de a fi putut disputa doar patru seturi până în cadrul semifinalelor de pe tabloul principal, obiectivul relativei prospețimi a fost ținut sub control, inclusiv după confruntarea încheiată la strălucirea nocturnei, cu Lucia Bronzetti.

Lucrurile urmau însă a escalada foarte serios în cadrul unui act penultim ce va fi memorat îndelung drept un test feroce al anduranței. Este drept, într-un tipar de joc deosebite de sacadat, propus de Océane Dodin, varianta neajunsului fizic s-a prefigurat doar când seturile au avansat spre lungimea lor maximă.

Rămânând constant motivată fie prin mijloace proprii, fie prin încurajările înflăcărate din tribune, ea a reușit să depășească mai întâi un prim act cedat dramatic. Ulterior, chiar dacă și starea fizică a părut să atingă un punct realmente critic, românca a găsit suficientă energie pentru a se menține permanent conectată la miza unei înfruntări excepționale pe care a controlat-o aproape ireproșabil în ultima ei parte.

După intrarea în setul decisiv, problema învingătoarei și a celei de-a doua finale consecutive WTA nu a mai stat serios sub semnul întrebării, resursele sportivei din Hexagon fiind cele ce au cedat spre capătul unei disputa cu durata virtuală a trei ore. Succesul consecutiv cu numărul 13 venea cumva nesperat, inclusiv prin intermediul spuselor protagoniste, însă prețul său urma să se vadă abia cu o zi mai târziu.

În vreme ce Gabriela Ruse a avut nevoie de toate resursele de energie disponibile pentru a atinge ultimul act, Danielle Rose Collins a făcut-o într-o manieră mai lină. Atleta din Florida, fostă performeră absolută la nivel universitar izbutise chiar să nu cedeze vreun set, în parcursul ei către ceea ce putea însemna primul ei titlu de rang principal al carierei.

Pentru bifarea respectivului moment, unul ce a eludat-o poate mai mult decât am crede la prima vedere, americanca trebuia să treacă de adversara ce o oprea uluitor din parcursul de la Hamburg. Cu 16 zile înaintea înfruntării de pe zgura siciliană, o bătălie excepțională s-a purtat între cele două combatante, în complexul Am Rothenbaum.

După un prim set în care își surprindea constant adversara prin contre puternice, românca era dominată autoritar în actul al doilea. Adevăratul duel al rezistenței a fost consumat într-o manșă finală greu de relatat. Collins s-a văzut condusă în majoritatea ei, reușind să apere 5 oportunități de partidă, înainte să o cedeze pe următoarea, de la 5 – 6, după aproape de 150 de minute de joc.

Acel moment consfințea abia a cincea ispravă din șirul româncei și o înfrângere frustrantă pentru favorita hârtiei. În mod evident însă, sportiva de peste Ocean înfrunta în căutarea revanșei o jucătoare complet diferită (figurativ vorbind). Atragerea triumfurilor a însemnat acumularea unei stări de spirit totalmente conștientă de propria valoare.

În același timp, jucătoarea din țara noastră era probabil să se confrunte, în ciuda sprijinului primit permanent din tribune, cu un obstacol mai greu de trecut decât orice oponent. Totuși, debutul finalei ediției cu numărul 29 a internaționalelor din Palermo s-a arătat încurajator. Favorita principală a competiției întâmpina rapid dificultăți importante în a-și menține serviciul.

Evitând cu mult efort pericolul unui break, ea nu mai avea parte de același scenariu la următoarea cumpănă, Ruse trecând în avantaj. Inconsistența primei lovituri s-a menținut ridicată, drept care oportunitatea unei replici a venit imediat. Precum a etalat într-o lună excepțională, jucătoarea mai slab cotată izbutea să își mențină cumpătul în jocuri ce păreau pierdute.

Câteva mingi, ce au aterizat consecutiv la limită în defavoarea fostei semifinaliste de Mare Șlem, au consemnat un posibil game psihologic al desprinderii, adjudecat de Gabi cu multă șansă. Deși și-a putut stăpâni foarte greu frustrările trimise spre oficiali, americanca a accesat brusc un nivel net superior al tenisului său, ce i-a permis să nu mai depindă deloc de reacțiile adversarei. Intensitatea și precizia loviturilor sale au crescut, iar replica tinerei oponente nu a mai găsit finalitatea potrivită. În ciuda înlăturări curajoase a două mingi de set la serviciu, Collins a menținut presiunea, fructificând cea de-a treia șanse de la retur.

Brusc, tempoul unei manșe inaugurale deosebit de intense a fost schimbat în favoarea sportivei de peste Ocean care era hotărâtă ulterior să nu mai comită ulterior o eroare similară cu cea din Germania, în abordarea unui moment pozitiv.

Concomitent, odată cu startul actului secund, intensitatea campioanei de la Hamburg a început să scadă din nou, asemenea impresiei din semifinale, în același interval al partidei. Doar că intervenția medicului în game-ul al cincilea s-a dovedit mult mai lungă decât cea de sâmbătă. Extenuarea evidentă, coroborată condițiilor de umiditate delicate, chiar și într-o seară siciliană, au împins resursele fizice ale sportivei noastre până la limita maximă.

În condițiile în care trofeul devenea tot mai puțin tangibil, ea a încercat să reia înfruntarea de la un scor egal. Abordarea lui Danielle Collins s-a conturat aproape ideal. Deosebită în stăpânirea deciziilor, ea izbutea desprinderea ce ar fi trebuit să fie decisivă.

Ultimele replici excepționale ale tenismenei venite din calificări s-au bazat foarte mult și pe intervenția spectatorilor, care au fost chemați de mai multe ori în susținerea celei aflate în spate pe tabelă. Schimburile deosebite continuau, campioana de la Hamburg stabilizându-și mai bine nivelul energiei. Cu un serviciu ce se transforma însă prompt dintr-un atu în detriment, fără a mai putea insista în deplasare, posibilitatea unei ultime reveniri era improbabilă.

Câștigându-și definitiv admirația publicului prin entuziasm, încercând să-și recapete zâmbetul după clipe de suferință, Gabriela Ruse lupta până la capăt, acceptând senin și gustul inevitabil al înfrângerii. La capătul a două seturi cu durată identică, 55 de minute, încheiate similar, prin adjudecarea a patru jocuri la rând, performera absolută a săptămânii se impunea cu 6 – 4 ; 6 – 2.

Deosebit de vocală în timpul disputei, Danielle Rose Collins celebra cu un calm impresionant pentru un triumf scontat și obținut în maniera ideală. Devenind în premieră campioană WTA, ea și-a felicitat adversara, alături urărilor pentru refacerea fizică ce va deveni crucială pentru tânăra care a fost cea mai în formă jucătoare a circuitului, nu doar a țării noastre. Seria ei remarcabilă s-a oprit la cota mult judecabilă din perspectivă numerologică: de 13 întâlniri fără înfrângere, care vor echivala cu acapararea poziției 105 WTA.   

Chiar dacă parcursul Gabrielei Ruse nu l-a egalat pe cel al dublei campioanei de la Palermo, Irina Spîrlea, o nouă incursiune excepțională pe care a promis să nu o abandoneze, s-a încheiat prin imaginea bucuriei jocului și a interacțiunii cu publicul. Accentele dramatice pe care sportiva ce ne-a îndepărtat pozitiv atenția dinspre Tokyo, a reușit să le lase în spate, vor fi anulat orice înfrângere, chiar și punctul final al unui parțial minunat.  

Surse:

https://www.digisport.ro/tenis/gabriela-ruse-danielle-collins-finala-palermo-live-video-ora-2030-pe-digi-sport-2-la-un-pas-de-al-doilea-titlu-wta-1201185

https://live-tennis.eu/en/wta-live-ranking