O călătorie începută cu mult aplomb pentru cea mai importantă reprezentantă a handbalului masculin românesc a trecut prin multe momente frustrante de cumpănă. Totuși, o seară de octombrie a adus apogeul emoțional al bucuriei în Liga Campionilor.

Ajungând la patru insuccese consecutive la nivel continental, curajoasa formație pregătită de Xavi Pasqual s-a confruntat cu o echipă sinonimă cu gloria europeană absolută, în amintirea comună a lui Marian Cozma. Condusă din teren de Vali Ghionea și Raul Nantes, autorii a aproape jumătate dintre reușitele gazdelor în Sala Dinamo, dulăii au rezistat chiar și în absența aproape completă a fanilor, tranșând dramatic un nou triumf legendar, contra lui Veszprém, 31-29.

Dintre destulele dileme actuale, conlucrarea în regim sportiv rămâne o întrebare la care soluția este încă neclară. Deseori, nereușitele de echipă tind să ne revină mai des în memorie. Doar că, în lunile recente cu precădere, au transpus și exemple ale contrariului, remarcând atât nivelul reprezentativ, cât și cel al cluburilor. Printre ele, în mod evident, vom include și acțiunea de pe semicerc, una care s-a menținut la o cotă înaltă. Deși atenția se îndreaptă de multe ori spre jocul feminin, cel al băieților punctează, la rândul său, repere neatinse pentru lungi intervale. Obișnuința sezoanelor curente a semnalat prezența unui singur club în elită. În timp ce o campanie lasă loc alteia, țintele au devenit mai mari într-un templu alb-roșu greu încercat.

Spre deosebire de actuala bătălie ce începe să pară fără sfârșit pentru fotbalul asociat lui Dinamo, secțiunea handbalistică a continuat cursul unei ascensiuni grozave. Deja palierul intern, care cuprinde o serie impresionantă de titluri succesive nu mai reprezintă comparația principală. Dimpotrivă, sala care onorează cartierul Ștefan cel Mare devine gazda obișnuită a rolului neîmplinit vreodată în sportul rege. 

Măsurarea forțelor clubului bucureștean cu principalele exponente ale Ligii Campionilor a consemnat și câteva potențiale secvențe de vârf. Din păcate, perspectiva unui duel eliminatoriu contra lui PSG, așadar dincolo de faza grupelor pentru prima oară în istoria modernă, a fost anulată sub criteriile pandemice interpretate bizar de forul continental în primăvara anului 2020. De atunci, cursul aparte oferit de politica de transferuri a handbalului, aflată permanent în schimbare, a conturat noi orizonturi. 

Doar că, dincolo de teren, principalul interes pentru conducerea dinamovistă, a vizat banca tehnică. Se afirmă cu precădere că în disciplinele colective, tehnicienii cuprind roluri limitate. Pe parchetul continental însă, exemplele personalităților precum Xavi Pasqual, care a revoluționat percepția jocului, direcționează opus contextul.

Atunci când tehnicianul care și-a condus clubul natal, Barcelona, către un nou trofeu suprem, a acceptat provocarea revenirii în România, din postura de antrenor de club, nivelul așteptărilor s-a modificat imediat. Categoric, proiectele pe termen lung conturează normalitatea în considerentele tehnice, însă contextul nu putea să devină mai interesant. Mulțumită recentelor impresii lăsate în urmă, alb-roșii au fost invitați să participe din postura wild-cardului direct în grupele principalei competiții intercluburi. În plus, coeficientul acumulat va fi suficient pentru ca din sezonul viitor, campioana României să nu mai fie nevoită a urma traseul preliminar. Considerând toate aspectele însumate, ponderea entuziasmului a putut fi cu greu moderată, iar primele demonstrații la cel mai înalt standard au oferit speranțe unei galerii pasionale. 

După prima confruntare continentală din 2021, euforia a pătruns deja spre cote unice. Controlarea de excepție a partidei contra lui Kielce a deschis de maniera ideală un parcurs ce s-a prefigurat atât de complicat, în fața propriului public. Cumva, respectiva înfruntare a descris modalitatea prin care totul ar fi putut să rămână în favoarea elevilor lui Xavi Pasqual. Multă atenție în construirea atacurilor cruciale și inspirație maximă la finalizare. 

Deja, spectaculoasa echipă românească își pusese amprenta asupra sezonului, învingând actualul lider al Grupei B. Apoi, a devenit evident că misiunea dinamovistă se va îngreuna, vizita către Paris fiind abordată cu maximum de seriozitate, din perspectiva gazdelor. Campioana Franței și-a pus în joc toate opțiunile, triumful fiind unul categoric, în ciuda spectaculosului cuantum al golurilor reușite: 71. 

Prima dintre înfruntările cu influență crucială asupra ultimelor locuri de calificare în optimi a fost tratată optimist contra lui Porto. Dar, în ciuda multor reușite, primul final dramatic al toamnei s-a concretizat printr-o aruncare în bară, ce ar fi putut completa o revenire spectaculoasă a dinamoviștilor.

Remiza a fost ratată cu maximum de frustrare, iar ecuația se complica deja enorm, având în vedere în încercarea din celebrul Palau Blaugrana s-a încheiat fără sorți de izbândă. O dată în plus, ofensiva dulăilor a ilustrat multe momente pozitive, însă respectivul aspect s-a consemnat în condițiile în care deficitul (construit în repriza a doua) a fost imposibil de remontat. Dar, împotriva Campioanei Europei și a templului din Barcelona, diferența va fi înregistrată de istorie la doar patru lungimi. 

Dispoziția a fost încrezătoare pentru ca parțialul negativ să fie stopat în cea mai facilă deplasare, doar teoretic, a grupei. Motor Zaporoje a demonstrat calm și o postură excelentă sub presiune. În schimb, campionii Ligii Naționale nu și-au găsit ritmul pentru aproape întreaga partidă, fiind nevoiți, încă o dată, să vină din spate, sarcină ce ar fi fost împlinită dacă o nouă acțiune finală ar fi semnalat golul egalizator. 

Scenariul contra lui Porto nu s-a repetat, în sensul că minutul 60 a venit în Ucraina fără ca oaspeții să mai își încerce măcar norocul la poartă. Înfrângerea etapei a cincea, după cel mai puțin consistent joc al campaniei, a părut să coboare moralul lui Dinamo la cote minime, practic patru puncte pe care Vali Ghionea și colegii săi le-ar fi putut obține, fiind ratate pentru mici detalii. Importanța lor se anticipa mare, programul nearătând premise prea optimiste, mai ales că Vezsprém, un adevărat model al consistenței la nivel suprem, nu avea nevoie să ia în calcul poate cel mai important factor intimidant.

Impactul vulcanic al galeriei campioanei României și-a arătat cu adevărat influența, energia suporterilor nepermițând vreunei partide din sala Ștefan cel Mare să scape definitiv de sub control. De acum, cel mai probabil până la finalul campaniei de toamnă, restricțiile pandemice din nou înăsprite au anulat respectivul avantaj, martorii direcți ai confruntărilor fiind doar persoanele acreditate. În respectivul cadru, sarcina forței dominatoare a handbalului de peste Tisa a părut una mult mai comodă, în întâlnirea cu formație suferindă a patru înfrângeri succesive. 

Dar, dacă un element psihologic motivațional ar fi fost prezent mai mult decât în oricare alt context, disputa a avut darul reinvocării amintirii lui Marian Cosma pasionaților obișnuiți de handbal. Anii care trec nu vor șterge niciodată suferința în cadrul familial pentru apropiații unui handbalist cu enorm talent, ce și-a împărțit drumul în sport pentru două cluburi, Dinamo și Veszprém. Așadar, practic încărcătura emoțională a fost asigurată, în sensul în care memoria alb-roșie ar promite o întâlnire de gală, prima în fața deținătoarei coroanei supreme în 28 de ediții separate, ceea ce indică un cadru ce depășește orice adjectiv, indiferent de sport. 

Întorcându-ne în cadrul suportului din tribune, chiar și Xavi Pasqual a reiterat că fanii reprezintă, într-adevăr, spiritul formației sale, una grupată în jurul atleților de mare valoare. Un alt aspect de luat în calcul, mai ales în fața unui dispozitiv maghiar fără absențe, este că după șase săptămâni fără vreun punct obținut, presiunea nu a avut cum să fie mai scăzută pe umerii gazdelor, aflate în poziția evidentă a outsiderului. Neînregistrând vreodată un succes în fața campioanei maghiare, Dinamo a avut parte de un debut așezat, în care defensiva s-a poziționat la standardele cele mai bune. Singura modalitate de a străpunge un adversar de elită prin excelență, a fost menținerea înfruntării la un ritm relativ lent.

Principala diferență față de ultimele confruntări de pe teren propriu s-a înregistrat în dreptul dezavantajului, care nu a mai escaladat dincolo de două lungimi. Menținerea contactului tabelei cu adversarii cotați mult superior a provocat apariția primelor semne de întrebare în dreptul acestora din urmă. Gestionând cu acuratețe momentele superiorității, elevii briliantului tehnician catalani, siguri la linia de 9 metri, au continuat să furnizeze probleme deosebite pentru liderul Grupei B înaintea rundei curente. 

Bineînțeles, pentru meritul deschiderii unui avans de patru reușite portarul titular al serii, Khalifa Ghedbane a avut nevoie de numeroase clipe ale inspirației. Cu ajutorul lor, mult temuta artilerie ofensivă a lui Momir Ilić a fost ținută la nouă unități până în apropierea pauzei. Chiar și astfel, o șarjă fantastică a oaspeților a adus egalarea pe finalul primului act, Vali Ghionea readucându-și colegii în avantaj de la 7 metri. Căpitanul lui Dinamo nu a irosit vreo încercare de penalizare, fiecare dintre ele devenind cruciale. 

În mod evident, Veszprém avea să își arunce toate resursele în joc, încercând să evite un scenariu similar și după reluare. Primele evidențe au fost defavorabile pentru dulăi, efectivul condus de Petar Nenadić izbutind să recapete întâietatea rapid. Însă, într-o secvență crucială, cea dintâi fază de contraatac finalizată de Raul Nantes a readus Dinamo la cârma tabelei, credibil sau nu, maghiarii nemaireușind să revină în acea poziție. Treptat, o serie de intervenții absolut remarcabile din partea unui talentat goalkeeper algerian a menținut oportunitățile larg deschise pentru ca bucureștenii să se poată desprinde din nou. 

În ciuda faptului că eliminările au început să se adune, Dinamo a traversat practic fără urmări o perioadă a dublei eliminări, siguranța în defensivă fiind uluitoare. Timpul începea să se scurgă tot mai favorabil deși duritățile au cuprins din plin porțiunea finală a jocului. Brusc, izbânda fantastică părând foarte aproape, în minutul 52. 

Abia atunci, condusă la cinci lungimi, multipla deținătoare a trofeului absolut a început să închidă căile spre propria poartă. Concomitent, magistralul Petar Nenadić și-a purtat colegii aproape de unul singur în ofensivă. Necadrând doar o aruncare pe întreg parcursul întâlnirii, ea venind cu mult ghinion, coordonatorul ex-iugoslav a orchestrat o egalare uimitoare în aproximativ 200 de secunde. A fost nevoie de intervenția la time-out a lui Xavi Pasqual și de execuții încântătoare pentru Raul Nantes, Amine Bannour și, nu în ultimul rând, Vali Ghionea, pentru ca românii să reziste în avantaj.

Corul tinerilor și tinerelor susținătoare se afla în extaz, ultimul minut fiind necruțător. O eroare de construcție a permis un gol inexplicabil cu poarta goală după un presing al oaspeților. În speranța unei șanse a egalării, maghiarii au insistat pe defensiva strânsă, același puternic Amine Bannour, având nevoie de două încercări pentru a puncta reușita finală a unui succes realmente istoric, Veszprém fiind învinsă la București cu 31-29. Condițiile atât de complicate ale desfășurării confruntării fac din respectivul rezultat cea mai importantă ispravă a lui Xavi Pasqual pe banca dulăilor și una dintre cele mai de seamă victorii ale handbalului masculin contemporan. Sărbătoarea declanșată în numele întregii susțineri a îndulcit o nouă ocazie memorabilă a tristeții, dar și a speranței pentru Petre Cozma. 

O seară de referință pe semicercul sălii din Ștefan cel Mare a condus Dinamo spre acapararea provizorie a poziției a șasea din Grupa B, ultima ce asigură prezența în optimi. Într-o etapă în care și Porto a ținut piept Barcelonei într-un duel memorabil, calculele hârtiei devin acum și mai complicate, campioana Ligii Naționale a României poate fi capabilă de orice deznodământ istoric sau glorios, în actuala ediție din EHF Champions League.

Surse: https://www.digisport.ro/handbal/dinamo-veszprem-live-video-1945-la-digi-sport-3-meci-special-in-liga-campionilor-1341189