Tenismena care a reușit să-și impună propria excelență în 2022 a realizat un nou pas imens, în New York City.

Deși acesta nu a fost la fel de facil comparativ cu Openul francez, Iga Świątek a demonstrat că se poate impune și în condiții mai puțin ideale.

Dar, după o finală care putea avea mai mult suspans împotriva lui Ons Jabeur, poloneza a rămas doar cu un set cedat în călătoria spre al treilea turneu de Mare Șlem al carierei. Deși marea confruntare, dintre ocupantele virtuale ale primelor două poziții mondiale, pe Arthur Ashe Stadium s-a apropiat serios de manșa a treia, concluzia i-a păstrat tinerei din Varșovia palmaresul imaculat în cele 10 finale WTA disputate.

Autoarea seriei de 37 victorii succesive, evident separată parcursului american, i-a înfrânat din nou aspirația supremă celei mai talentate jucătoare africane. Vicecampioana surclasată doar în întâia oră de tenis a cedat consecutiv primele două finale majore disputate, la All England Club și Flushing Meadows.

În principal, dinamica tenisului profesionist a fost mereu neschimbată, în esența feminină, raportându-ne la ultimii ani, de când cea mai mare legendă a început să reducă intensitatea. Însă, atât cu Serena Williams în prim-plan, cât și cu alte nume ale prezentului, loc pentru necunoscut a existat. Poate de aceea, fiecare oportunitate masivă este așteptată cu același entuziasm. Cheia pare a fi, în cazul turnirurilor unde atmosfera capătă aspectul electrizant mai liber, abilitatea adaptării mai rapide.

Iar, din respectivul punct, Openul Statelor Unite continuă să ne arate, de la o ocazie la alta, totul poate lăsa loc și hazardului. Evident, unele dintre jucătoarele cu amploare au arătat că pot naviga mai ușor prin respectivele zone, însă nu devine tocmai clar dacă experiențele respective se pot repeta. Întâmplarea a făcut ca răspunsurile asupra foarte multor întrebări să apară după ce etapa inaugurală a fost parcursă. Deși aspectele nu s-au desfășurat de cea mai dorită manieră, există și câteva direcții rămase mereu stabile.

Dar până atunci, vom consemna că actuala aventură s-a desfășurat pe coordonatele largi ale surprizelor. Din păcate, un lung carusel a început chiar din dreptul Simonei Halep, printr-o înfrângere cu prelung ecou, contra Dariei Snigur. Însă, întreg peisajul a avut parte de multe alte secvențe puțin scontate, cu dramatism la vârf. Chiar și astfel, a fost greu să măsurăm evoluția Serenei Williams împotriva lui Anett Kontaveit drept o surpriză, chiar dacă Ajla Tomljanović a pus capăt parcursului supremei campioane în turul terț, accesat de fiecare dată în Corona Park din 1997.

Drept urmare, culoarele s-au deschis inclusiv pentru reprezentantele țării noastre rămase în calcule. Nu a durat foarte mult timp însă pentru a remarca, într-o serie a partidelor marilor șanse ratate, că drumul s-a încheiat suficient de rapid ca Sorana Cîrstea și Irina Begu să ajungă primele favorite la revenirea tenisului în București. În rest, câteva dintre protagonistele hârtiei peste Ocean au reușit să își facă loc într-un turneu cu mai puține implicații majore, comparativ celui masculin. Totuși, autoritarul lider mondial avea motive pentru a impresiona, privind mai ales spre zestrea ultimelor două luni.

Anterior lor, Iga Świątek a arătat un nivel al jocului absolut nemaiîntâlnit de-a lungul unui întreg secol actual. A fost probabil normal ca apoi lucrurile să se mai tempereze într-un fel sau altul. Însă, scăderea din jocul polonezei născute în vara anului 2001 s-a înregistrat nu neapărat treptat, ci foarte vizibil, începând cu optimea de la Wimbledon. Învinsă atunci de Alizé Cornet, pentru întreruperea șirului istoric, rezultatele au început să se disipeze. 

Însă, dacă era nevoie de un semnal, el a venit chiar la capătul opțiunilor din Statele Unite, în teorie continentul unde dubla câștigătoare de la Openul francez nu a atins nivelul maxim de joc. Inițial, așteptările nu au fost foarte mari, începând de la Toronto și Cincinnati, dar a fost de anticipat ca lidera WTA să nu mai aștepte alte surprize nedorite. Judecând în lumina celor amintite, cu tabloul devenit mai accesibil, primele succese din Corona Park au contat enorm.

Deși opoziția nu s-a arătat aproape deloc aprigă, rezultatele au curs în pofida unui joc simțit ca fiind departe de ideal. Iar, cea mai clară dovadă a devenit jocul din optimi contra lui Jule Niemeier. Dacă cea mai în formă tenismenă a Germaniei (după ce Angelique Kerber și-a anunțat pauza din rațiuni familiale) ar fi reușit să-și mențină controlul ferm asupra jocurilor de serviciu, în continuarea primei manșe câștigate, atunci șansele erau mari ca Iga să nu mai ajungă în săptămâna finală. Ieșirea dintr-o încercuire periculoasă pe tabelă a însemnat un ultim set adjudecat la zero și o nouă rampă de lansare.

Principala favorită a trecut apoi de o altă provocare dură, Jessica Pegula, aflându-se probabil în cel mai prolific segment al carierei de simplu. Fără dubiu, atmosfera de pe un Arthur Ashe Stadium care a copleșit multe alte nume, dar a și ridicat altele în 2022, nu a copleșit-o pe favorita principală, în fața ultimei favorite locale. Este drept, multe schimburi nu au lipsit până la un potențial set al treilea, dar linia de sosire a venit pe meritul exponentei din Varșovia. Niciodată atât de departe la New York, pasul către finală a fost înregistrat pe cote dramatice, contra altei protagoniste martore a recentei revigorări.

Foarte ușor s-ar fi putut afirma, în urma turului secund, că drumul Arynei Sabalenka ar fi avut șansa să intre definitiv în istorie. Brusc, a șasea favorită, care a fost la un moment dat condusă cu 1-6 ; 2-5, de Kaia Kanepi, s-a regăsit la două jocuri de ultimul act, evoluându-i superior polonezei, în mare parte. Doar că, înfruntând deficit în ultima manșă, Świątek a realizat pașii corecți în a o obliga pe reprezentanta Belarusului la tot mai multe erori venite din prea mare avânt. Într-un context enorm de dificil, doar trei puncte au mai fost cedate până la final, adversara sa din Minsk ratând șansa confruntări pentru primul ei trofeu de Mare Șlem. 

În schimb, pentru întâiul cap de serie am înregistrat cel mai bun parcurs în Manhattan din 2014, atunci când Serena Williams s-a și impus la US Open. Interesant cu privire la cele amintite inițial, singura atletă care a reușit să navigheze într-o mare de contraperformanțe până în faza duelului final, a fost mândria Tunisiei și în fapt a întregului continent african. Pentru Ons Jabeur, statutul de favorită în confruntarea pentru glorie la Wimbledon a avut un impact negativ în cele din urmă.

De reținut din confruntarea desfășurată cu exact două luni calendaristice în urmă a fost că nici Elena Rybakina nu a izbutit un nivel apropiat de cel maxim. Și totuși, ea s-a impus după ce a cedat primul set în fața mult mai experimentatei adversare. De atunci și învinsa sportivei din Kazahstan a acces aceeași pantă descendentă remarcată în cazul locului 1 WTA, inclusiv, dar cumva, inspirația a revenit la timp. Important este să subliniem că traseul favoritei a cincea a conținut rute chiar mai impresionante, judecând după acest context.

În fapt, tunisianca ajunsă deja la 28 de ani a întâmpinat dileme serioase doar într-o a treia partidă unde Shelby Rogers a presat enorm. În condițiile în care americanca o eliminase și pe Ash Barty la ultimul său Open american, succesul reportat de cea mai valoroasă jucătoare din istoria perimetrului arab, a oferit foarte multă încredere. Suplimentar, depășirea pentru prima oară în carieră a Veronikăi Kudermetova, a indicat că Jabeur are dispoziția necesară spre o potențială a doua finală majoră succesivă.

Maniera în care a atins-o s-a dovedit la fel de spectaculoasă, precum și impresionantă într-o măsură egală. Efectiv, judecând de la Roland Garros încoace, Caroline Garcia a devenit cea mai în formă combatantă a întregului circuit. Inclusiv pe scena Flushing Meadows, contextul nu a părut decât să accelereze, până la întâlnirea cu o veche colegă din perioada junioarelor. Exceptând primele două schimburi, franțuzoaica a reușit atât de rar să își impună amprenta agresivității sale, virtual de nedepășit în ultimele trei luni.

Ons nu i-a permis adversarei din Hexagon decât trecerea în cont a patru jocuri, în cea mai mare ocazie din cariera de simplu, parafându-și ultimul obiectiv intermediar, care a asigurat-o inclusiv pe Simona Halep de rămânerea pe locul 9 mondial la capătul US Open 2022. Pasul final al turneului pentru virtuala ocupantă a poziției secunde a însemnat să dea uitării episodul atât de categoric pe care Iga Świątek l-a tranșat la Roma contra nord-africanei.

Probabilitatea ca discrepanța între cele două protagoniste de pe cea mai mare arenă a lumii să rămână identică a părut minimă. În dispoziția opusă însă, chiar din primele secvențe, tânăra eroină a sportului din Varșovia a arătat un nivel al acurateței execuției pe care nu l-am întâlnit des peste Ocean. Urmarea imediată a adus multă tensiune în brațul advers, aceasta din urmă fiind conștientă că spațiul pentru erori va fi foarte redus. Contabilizând zece dintre primele unsprezece schimburi, cea care avea teoretic experiența superioară la un asemenea palier, a indicat că se poate desprinde.

Însă, apariția ștachetei atât de înalte după doar opt minute a necesitat un răspuns pe măsură, pe care sportiva din satul Ksar Hellal a dat impresia că îl poate egala. Din păcate pentru ea, momentul favorabil pentru restabilirea parității nu s-a concretizat deoarece colțul opus a menținut presiunea chiar și pe întâiul serviciu advers. Inclusiv prin defensivă, eleva lui Tomasz Wiktorowski a restabilit un control autoritar, catalizator spre un capăt foarte brusc al actului prim.

Sub o jumătate de oră a necesitat închiderea manșei subliniate, iar semnele pentru adversara tenismenei polone nu au cele mai încurajatoare. Abilitatea de a crea presiune aproape din orice poziție sau unghi al terenului s-a reactivat din nou la capacitatea maximă. Pentru Jabeur, nici suportul din tribune și nici inspirația nu au ajutat suficient inițial, rolurile remarcate în semifinale fiind parcă inversate. Impactul primului serviciu așezat în teren a devenit crucial, iar știind că lucrurile s-ar fi putut încheia înainte de a începe practic, tunisianca a trebuit să se agațe.

După ce s-a aflat la un pas să piardă 10 dintre primele 12 jocuri, ea a găsit în sfârșit resursele pentru a strecura în mod real îndoiala în jumătatea opusă. Iar din clipa în care tiparul tabelei din setul inaugural a fost întrerupt, totul s-ar fi putut schimba absolut radical. Treptat, erorile și-au făcut loc în dreptul capului de serie 1, lucru care ne-a amintit limpede că nici măcar în cel mai reușit joc, multipla învingătoare nu poate menține perfecțiunea. Atunci, valul încrederii adversarei s-a arătat sacadat de propriile constante erori, realizate în ofensivă.

Deși poloneza nu a fost condusă în vreun moment, presiunea graduală a publicului s-a simțit puternic, de asemenea. Inclusiv în urma primei mingi de meci salvate, inițiativa și plusul dinamismului s-au situat în dreptul lui Ons Jabeur. Dar, pe întreg parcursul unui tie-break foarte tensionat, provizoriul număr cinci mondial nu a găsit calea desprinderii. Un serviciu care i-ar fi oferit două șanse de manșă decisivă a fost minimal șters de banda fileului. Ulterior, vicecampioana de la Wimbledon nu a mai obținut vreun schimb nici la Flushing Meadows, după o confruntare mult extinsă, la aproape două ore. 

Rezultatul a redevenit favorabil primei atlete care s-a impus în multiple competiții majore stagionale după Naomi Osaka. Calea briliantă pentru o triplă campioană de Mare Șlem (prima născută în actualul secol) odată cu scorul final de 6 – 2 ; 7 – 6 (5), se remarcă nu numai în rezistența perfectă pe teren. Discursul noii deținătoare a coroanei newyorkeze, preluată de la Emma Răducanu, reflectă chiar mai special un palmares uimitor în finalele de seniori: 20 acte câștigate și niciunul pierdut. 

Seria incredibilă reprezintă deja o amprentă unică așezată la orizontul tenisului feminin de către Iga Świątek. În continuare, capătul sezonului de Mare Șlem indică o diferență uriașă la nivel ierarhic, între prima jucătoare a planetei și restul plutonului. Campioana de la US Open indică excepțional că își anunță abia primele stagii dintr-o carieră care deja a schimbat întreaga istorie a sportului alb în Polonia.

Surse:

https://www.wtatennis.com/news/2787921/swiatek-outlasts-jabeur-to-win-us-open-third-career-slam-title