Ca urmare a celor mai serioase evenimente ale geopoliticii europene în secolul curent, contextul temut de un întreg mapamond nu a putut să nu atribuie consecințe și sportului de cel mai înalt nivel în Ucraina, dar și Federația Rusă.

La câteva ore după anunțul oficial al misiunii militare speciale declanșată de Rusia în Ucraina, în urma căruia Kievul a declarat legea marțială, prima ligă profesionistă din sportul rege a fost suspendată pentru minimum 30 de zile. Pe de altă parte, hotărârea promptă a UEFA indică în aceeași zi relocarea ultimului act la Champions League de la Sankt Petersburg. Astfel, al treilea ultim act succesiv în competiția supremă s-ar disputa într-o locație diferită decât cea planificată inițial.

În conformitate cu datele furnizate de digisport.ro, șansele sunt foarte mari ca procedura să se transforme într-una definitivă. Actualmente, Ukrainian Premier League, ajunsă la ediția cu numărul 31 (a 14-a cu actuala denumire), se regăsește formal în pauza competițională de iarnă, moment în care Șahtior Donețk conduce ierarhia, cu 47 de puncte acumulate, două în fața lui Dinamo Kiev.

Noua formație a lui Mircea Lucescu, deținătoarea trofeului de campioană, a fost afectată suplimentar de situația ce tinde în prezent a escalada, gruparea din capitală preferând să își prelungească stagiul de pregătire din Antalya.

Totuși, aceeași sursă menționată anterior confirmă că revenirea din cantonament s-a produs luni, moment în care opțiunile autorităților interne încă erau multiple. De altfel, starea tensiunii cu totul aparte a fost explicată și de tehnicianul român ajuns la 76 de ani, care a afirmat că elevii săi „stau cu soțiile, copii aici, la Kiev, poate ceva rude să aibă pe-acolo… [Mikola] Șaparenko are părinții la Mariupol… la Marea Azov… ceva mai mult de o sută de kilometri de Donețk”, potrivit fanatik.ro.

Deopotrivă, atleții străini, cu precădere cei originari din America de Sud, solicită mijloace prin care pot părăsi ceea ce este acum teritoriul aflat în centrul conflictului ce pare că își va menține o imensă amprentă și asupra fotbalului, a sportului.

Concomitent, măcar pentru moment, cel mai de succes manager din istoria modernă a României a subliniat că va dori să ofere exemplul încrederii pentru o societate continentală aflată într-un context cum prezentul mileniul nu a mai văzut.

Prima ligă a fotbalului ucrainean – condusă ierarhic de o mare echipă a Minerilor, antrenată peste un deceniu de același Il Luce, dar care în prezent nu reprezintă un teritoriu pe deplin recunoscut națiunii suverane – ar fi trebuit să se reia în proximitatea mijlocului lunii martie, atunci când chiar formația din Mariupol ar fi înfruntat-o pe Inhulets, la 11 martie.