Toamna anului trecut nu a fost una de bun augur pentru Simona Halep. Deși a rămas în fruntea clasamentului WTA, la capătul lui 2018, problemele de la spate i-au anulat șansele de a concura la ultima competiție majoră a sezonului,Turneul Campioanelor.

La aproape 12 luni distanță, sportiva care a împlinit recent 28 de ani trece printr-o altă perioadă relativ dificilă și periculos de asemănătoare din perspectiva sănătății.

Cu toate acestea, odată cu succesul de astăzi din capitala Chinei, împotriva Rebeccăi Peterson (corelat și cu eșecul Karolinei Pliskova, în fața Jelenei Ostapenko), românca și-a asigurat o a șasea calificare consecutivă la turneul care răsplătește cele mai bune opt jucătoare ale stagiunii.

Potrivit livetennis.eu, Simona este cea de-a treia tenismenă care a obținut prezența la competiția care va avea loc începând din 2019, la Shenzen. Însă, după cum am reliefat mai sus, din nefericire, numărul de participări propriu-zise, care se regăsește momentan la patru, nu va fi echivalent cu cel al calificărilor reușite (6), având în vedere evenimentele din 2018.   

Dacă privim în urmă, vom putea realiza că nivelul atins de Halep, într-un interval atât de lung, este unul de-a dreptul ieșit din comun. În 2014, Simona participa pentru prima oară la Singapore, ajungând să joace chiar finala împotriva Serenei Williams. Dintre jucătoarele întâlnite atunci, în parcursul către ultimul act, de către costănțeancă, Ana Ivanovic și Agnieszka Radwanska nu mai evoluează în circuitul feminin. De asemenea, Eugenie Bouchard se regăsește acum cu mult în afara primelor 100 de locuri din clasamentul WTA.

Cu alte cuvinte, Williams este singura oponentă din urmă cu cinci ani, care mai performează la un nivel de top. Deși nu a reușit să treacă de grupele WTA Finals, după aventura din 2014, Simona a demonstrat o constanță grozavă la vârf, în șase ani consecutivi. Trebuie remarcat și faptul că în cele patru ediții la care a putut evolua, ea a împărțit arena din Singapore cu alte 19 jucătoare, iar lista ar fi fost mai lungă, dacă am fi adăugat și prezența (nematerializată) din 2018.

Totuși, revenind la o idee anterioară, va rămâne de văzut dacă Simona va reuși să completeze evoluțiile anului 2019, printr-o participare propriu-zisă la Shenzen. Pentru o a doua perioadă de toamnă la rând, problemele fizice au persitat la nivelul spatelui. Prin urmare, s-a văzut la Wuhan că orice partidă ar putea fi și ultima; a unei stagiuni încununate cu trofeul de la Wimbledon.

Alături de Simona Halep, Ashleigh Barty și Karolina Pliskova și-au mai obținut biletele pentru Turneul Campionelor din 2019. Bianca Andreescu, campioana de la US Open, ar mai avea nevoie în acest moment, conform ieharhiei din sursa menționată mai sus, de încă o victorie pentru a li se alătura celor trei.         

Surse: https://live-tennis.eu/en/wta-race