Așteptarea cu adevărat îndelungată pentru organizarea unei noi ediții a reperului de la Indian Wells s-a încheiat pentru artizanii tenisului de top. În cazul fetelor, titlul deținut de Bianca Andreescu încă din martie 2019 revine în atenția generală și prin prezențe multiple cu interes românesc în competiția de simplu, printre care și Simona Halep, laureata din 2015, sau Emma Răducanu. 

Primele două dintre acestea au avut parte de scenarii aparent asemănătoare, deznodămintele fiind diferite. Dacă Irina Begu a reușit să o devanseze pe Fiona Ferro în primul tur, după un duel deosebit, Gabriela Ruse a cedat, totuși, într-o manieră lăudabilă, bătălia cu o altă jucătoare a Franței, Alizé Cornet. Alte puncte comune ale jocurilor au fost desfășurarea pe același teren ori lungimea neobișnuit de mare a seturilor, decise pe rând în tie-break în jurul unei ore și jumătate.

Cu siguranță, unul dintre aspectele întipărite în memorie, indiferent de afinități, va fi cel al timpului. Traversând cele mai recente perioade în care disciplinele organizate în întreaga lume își regăsesc armonia, vom remarca, poate mai ușor ca niciodată, modalitatea aspectelor de a se modifica dramatic. Precum știm, situația generală s-a intensificat viitorul nemaipărând deloc asigurat. Pentru toate provocările obișnuite, noua realitate s-a dovedit atât de dificilă încât soluțiile au fost formulate doar pe fondul temperării evoluției generale a siguranței sanitare.

Nici măcar în prezent nu putem afirma că ne aflăm în apropierea deplinătății sale. Dar, pe măsura contrabalansării fenomenului pandemic, barierele imense au început să se ridice în sport. Aspectul respectiv își deschide vizibilitatea din două perspective, a tribunelor și cea geografică. Ambele mențiuni se dovedesc viabile, atunci când unul dintre marile evenimente ale acțiunii de la fileu își oferă un nou început.

Asemenea întregului peisaj competitiv, tenisul profesionist a avut parte de căutări adânci. Atât admiratorii din afara terenurilor, cât și artizanii propriu-ziși, au experimentat secvențe unice pentru vremurile contemporane, până în urmă cu ceva mai mult de doi ani și jumătate. Treptat, semnele pozitive s-au înmulțit, măcar în stagiunea prezentă. Aproape toate destinațiile clasice (din afara Asiei) și-au regăsit cursul obișnuit. Însă, revenind acum la categoria excepțiilor, tocmai așteptarea a transformat o clipă a revenirii grandioase, într-una care va rămâne în istorie, indiferent rezultatelor finale înregistrate.

Pe măsură ce ne îndepărtăm în timp de zilele în care întreaga lume s-a schimbat poate permanent, în cadrul contextului devenit pandemic, este ușor să uităm cu exactitate momentul precis din care întoarcerea egală a fost imposibilă. Totuși, în ciuda ideii respective, pasionații tenisului de înaltă clasă vor sublinia aproape unanim că respectivele zile au fost surprinse pe coasta vestică a Statelor Unite, într-un dintre cele mai importante repere din orice sezon competițional. Însă, nici măcar grandoarea asociată Indian Wells nu a avut cea mai mică șansă de a se împotrivi noului fenomen planetar, aflat în plină ascensiune.

De aceea, pentru cea mai îndrăgită probă la fileu, reperul corespunzător ar fi 9 martie 2020. După acea zi, știm că multe dintre aspectele jocului nu vor mai fi identice vreodată, întreg procesul declanșându-se într-o zonă deșertică ce a cunoscut adevărata ascensiune financiară și tehnologică. Relevanța importanței respectivei recapitulări se constituie prin realitatea că, între timp, la aproape 20 de luni distanță, circuitele profesioniste (fie că luăm în calcul WTA sau ATP) și-au construit practic un nou curs al normalității. Dar, în întreg intervalul menționat, locația Indian Wells Tennis Garden nu a urmat să mai fie vizitată.

Problema nu a fost deloc reiterată în privința reprogramării în stagiunea anterioară, timpul fiind practic inexistent în privința programului. Din moment ce nici la pătrunderea în următorul an contextul nu a oferit destule rațiuni demne siguranței depline, organizatorii au luat decizia de a amâna cea de-a 47-a ediție, până când întregul sezon de Mare Șlem era deja încheiat.

Cu alte cuvinte, făcând din nou excepție de toate turnirurile programate inițial în Asia, competiția inaugurată în Arizona, mergând spre prima ei desfășurare, a avut parte de cea mai lungă pauză între două evenimente stabile, din întreg circuitul profesionist de top. Respectiva concluzie nu reprezintă o ironie a realității, uriașul complex din proximitatea Coachella Valley fiind locația unde epidemia coronavirusului începea să nu mai poată fi ignorată.

Dar, în același timp, privind retrospectiv, devine greu de imaginat dintr-o perspectivă pur calendaristică ideea că arida arie cunoscută și drept I.W. va fi chiar ultima destinație majoră nevizitată propriu-zis de caravana tenisistică, după start epidemiei extinse planetar. Luând în calcul toate aspectele menționate, experiența americană a finalului de sezon va rămâne memorabilă pentru sportivi, inclusiv drept un simbol al prezervării încrederii și speranței.

Trecându-ne în atenția particulară circuitul feminin, rădăcinile recente ne conduc, ca ultimă amintire grandioasă, înaintea toamnei din 2021 către un triumf complet neașteptat la acea vreme. Ultima dispută pe clasica suprafață hard a centrului național de tenis avusese loc între Bianca Andreescu și Angelique Kerber.

Atunci, exponenta Canadei cu origini tricolore s-a aflat într-o postură a completului outsider, ea venind în California prin intermediul unei invitații. Nu doar că posesoarea ei a parcurs pentru prima dată întreg drumul până la trofeu pentru un wildcard in istorie, dar acea izbândă a fost și cea dintâi a carierei pentru reprezentanta frunzei de arțar. Acel episod a rămas în istorie și datorită unei finale excepționale, care a marcat, într-adevăr, ascensiunea unei viitoare campioane de Mare Șlem. Sub asemenea criterii, însă nu cu același nivel al încrederii, Andreescu sosea pentru defensiva trofeului.

Anterior, însă, atenția autohtonă a privit patru reprezentante, care și-au obținut prezența pe tabloul principal. Alături lor, focusul a fost ilustrat și asupra Emmei Răducanu, care, teoretic, are oportunitatea de a repeta în sens invers isprava Biancăi, actuala campioană a US Open primind invitația de care avea nevoie, deși ea s-a regăsit oficială pe lista favoritelor. Prima zi le-a avut însă în prim plan pe alte două jucătoare ce au arătat că se simt bine dincolo de Ocean.

Pentru Irina Begu, revirimentul mult dorit a plecat din Ohio, odată cu un parcurs dezvoltat minunat în Cleveland. Prima finala WTA după patru ani, cedată cu Anett Kontaveit a pus capăt unei serii grozave, care a avut însă și consecințe. Turul inaugural de la US Open i-a adus o confruntare cu Andrea Petkovic, pierdută după o mare luptă, dar și ceva probleme fizice, care i-au afectat potențialul maxim.

În urma înfrângerii respective, o pauză întinsă la peste o lună s-a sfârșit tot pe continentul nord-american. Revenită în locația în care a apucat să își treacă în cont titlul de categorie 125 k înaintea întreruperii circuitului, bucureșteanca a avut în față o adversară situată într-o scădere a formei, dar mereu cu un potențial ridicat în a pune probleme.

Fiona Ferro este încă recunoscută drept una dintre cele mai talentate exponente ale tinerelor generații din Franța. În ciuda imensului potențial, sportiva născută pe tărâm belgian se plasa mai slab în ierarhia individuală decât cea ajunsă la 31 de ani și aflată într-un moment general pozitiv al propriului drum.

Condițiile imense ale umidității reprezentau un factor demn de considerat în momentul în care și temperatura s-a ridicat, întâmpinând jucătorii cu repere familiare, dar nu neapărat plăcute la Indian Wells. De aceea, un start pozitiv a fost realmente necesar pentru oricare dintre combatantele de pe ternul al șaselea, în prima lor întâlnire ce nu a venit pe zgură. Dispoziția foarte ridicată de joc s-a manifestat rapid în dreptul lui Begu, care a insistat exact cât a avut nevoie pentru a începe partida într-un plan pozitiv la retur.

Serviciul, un indicator excelent, de asemenea, a susținut perfect secvențele inaugurale profund favorabile româncei. În ciuda faptului că rivala a început treptat să își capete ritmul, răbdarea din schimburile prelungite și construirea foarte atentă a atacurilor, au fost suficiente pentru ca reprezentanta Hexagonului să nu mai poată oferi o replică periculoasă pe tabelă în manșa de debut. Totul a părut să meargă într-o direcție pozitivă, însă, precum am putut vedea aproape permanent în jocul feminin, o singură secvență are capacitatea să schimbe întreaga complexitate a unei înfruntări.

Reușind, până la urmă să capete mai mult control în propriile execuții ofensive, franțuzoaica prezentă pe poziția 81 WTA a început să aplice presiunea crescândă asupra serviciului advers. Drumul până la obținerea avantajului nu s-a dovedit deloc simplu. Ajutată de câteva execuții la limită, abia a cincea oportunitate a actului secund a fost fructificată după un game cu nouă egalități.

Afectată serios la nivelul încrederii, Begu nu și-a putut ascunde deloc frustrarea asupra infailibilului sistem Hawk-eye live. Ecartul a fost prezervat de Ferro, manșa a doua părând să meargă exact în opoziția primului, în momentul în care Begu a înfruntat două mingi pentru set la serviciu. Anularea lor și supraviețuirea respectivei secvențe a echivalat practic cu relansarea duelului, rezistența fiind minimă și în următoarele minute.

Ca urmare, cu ecartul de trei lungimi anulat, jucătoarea franceză, deranjată și de ceva dificultăți medicale, a fost nevoită să riposteze. Obținând spectaculos și a patra ocazie pentru duel decisiv, ea s-a recunoscut depășită de serviciul advers. Înlăturând toate clipele de îndoială într-un set care a ajuns să depășească, spre exemplu, cu un minut (93) bătălia pentru care epicul înseamnă puțin, a actului trei dintre Novak Djoković și Rafael Nadal, din recenta semifinală a Roland Garrosului, Irina Begu a prevalat fără emoții într-un tie-break foarte intens.

Închizând conturile la 6 – 2 ; 7 – 6 (2), după o revenire absolut remarcabilă pentru orice jucătoare – 2-5 ; 15-40, ea a evitat pătrunderea într-un set final care ar fi putut cauza mari probleme. Isprava completată în peste două ore de tenis i-a garantat prezența în ruda secundă, acolo unde favoritele Sorana Cîrstea și Simona Halep sunt deja automat prezente.

O compatrioată încheiase deja învingătoare în cadrul ilustrației româno-franceze a primei după-amiezi de pe tabloul principal californian. Doar că un al doilea episod a adus-o pe scena Indian Wells, în fața lui Alizé Cornet, pe Gabriela Ruse.

Chiar dacă s-a aflat în postura meritorie de a pătrunde în premieră în primele 100 de poziții mondiale, ea nu a putut evita calificările. Însă, evoluțiile foarte consistente din Chicago, încheiate cu un joc aparte cu uzură în fața Elinei Svitolina i-au oferit suficientă motivație pentru a traversa fără dificultăți rundele preliminare.

Ajunsă finalmente pe tabloul principal din deșertul vestic, tânăra exponentă care a avut ocazia completării antrenamentelor cu Emma Răducanu a început pozitiv jocul contra unui adversar la fel de combativ. Puțin surprinsă de replica orchestrată de româncă în debutul partidei de pe același teren 6, experimentata reprezentantă a Franței s-a văzut condusă rapid pe tabelă.

Din păcate, un șir al erorilor puțin caracteristic pentru Ruse în ultimele luni a făcut ca adversara să își găsească ușor confortul, soarta segmentului întâi fiind complet răsturnată, în doar câteva minute. Cedând contactul acolo, tenismena din București și-a văzut revigorate speranțele pentru debutul parțialului secund. Deși avantajul la retur a fost cedat din nou prea rapid, instanța respectivă s-a arătat mult mai echilibrată celei anterioare.

Practic o spirală a slăbiciunii la serviciu a făcut ca soarta unui set ce s-a apropiat enorm în lungime de cel detaliat anterior, dintre Begu și Ferro, să alunece pe rând din racheta ambelor combatante. Bătălia fabuloasă s-a întins în schimburi lungi, care au condus-o pe Cornet în postura de a servi pentru partidă.

Bineînțeles, respectiva ocazie nu a fost suficientă. Al optulea și ultimul break distinct a trimis actul într-un joc decisiv, ce a părut aproape imposibil de evitat. Același tipar al inconsistenței uimitoare a fost dominator, însă jucătoarea mai rodată la nivel înalt a reușit să se desprindă aparent decisiv. Chiar și astfel, spre lăsarea nopții în California, a fost nevoie de o a treia șansă de partidă, pentru ca altă confruntare peste granița a două ore să se încheie în minimum de seturi, 3 – 6 ; 6 – 7 (5), defavorabil pentru Gabriela Ruse.

Așadar, prima zi oficială a unui Indian Wells ce nu îi are la start pe Rafael Nadal, Roger Federer sau Novak Djoković nu a lăsat de dorit din perspectiva pură a spectacolului, pe tabloul feminin. Chiar dacă o singură victorie autohtonă a fost înregistrată, speranțele rămân ridicate pentru ca cel mai important turneu din tenisul mondial, cu excepția celor majore și a competițiilor finale de sezon, să ofere mai mult entuziasm unei reveniri grozave pe scena deșertului.

Surse:

https://www.digisport.ro/tenis/gabriela-ruse-a-luptat-admirabil-dar-a-fost-invinsa-de-alize-cornet-la-indian-wells-irina-begu-in-turul-doi-1302361