Naționalele de fotbal ale României și Norvegiei s-au duelat într-o partidă aflată deja sub spectrul unui record fantastic. Peste 29.000 de voci și suflete tinere au venit pe Național Arena sperând la clipe de neuitat.

În parte, ele au venit, cu siguranță, la momentul intonării imnului. Rezultatul final nu a fost, totuși, unul care să mulțumească asistența și telespectatorii, pe deplin. În momentul de față, aspectele meciului propriu-zis pot arunca pe oricine în voia propriilor gânduri. Deznodământul se putea prezenta într-o cu totul altă formă, dacă momentele decisive ar fi fost tratate diferit. Însă, în același timp, s-au putut remarca momente în care pura inspirație (sau lipsa acesteia) au determinat desfășurarea evenimentelor.

Egalul obținut cu Norvegia situează reprezentativă condusă de Cosmin Contra într-un context profund defavorabil. Eventuala victorie împotriva Suediei va trebui dublată de un rezultat improbabil la Madrid. Cu toate acestea, România ar fi putut să stea chiar mai rău în cursa calificării la EURO 2020. Golul lui Rodrigo (din minutele de prelungire ale întâlnirii de la Stockholm) a făcut ca tricolorii să-și aibă încă destinul în propriile mâini.

Misiunea rămâne, sub toate auspiciile, una ingrată. Disputa de ieri din București a arătat faptul că un joc mai modest poate fi complet contrabalansat de calitatea expusă din partea unor jucători. Alexandru Mitriță, fotbalistul care a devenit favoritul New York-ului (în Soccer) și-a demonstrat forma excelentă, determinând cele mai bune momente ale formației noastre. Penalty-ul obținut discutabil de fostul căpitan al lui C.S. Universitatea Craiova a fost ratat de un George Pușcaș nedesemnat pentru execuție. Tratarea acelei faze a ajuns să provoace o altă situație nefericită, bazată pe reacția dură a selecționerului, ca urmare a nereușitei atacantului de la Reading.

Trecând peste acel moment, jocul României a arătat din ce în ce mai bine, după o altă primă repriză dominată clar de nordici. Pe un fond pozitiv de joc, Mitriță a găsit o acțiune personală care s-a dovedit perfectă, incluzând aici și finalizarea la colțul lung. O urmare a reușitei olteanului a fost treptat urmată și de o scădere vizibilă în evoluția norvegienilor. Ulterior, bara lui Florin Andone a reprezentat, din nefericire, sigura ocazie de gol care l-a pus cu adevărat în pericol pe goalkeeperul advers, strict prin finalitatea ei.

Dacă analizăm mai atent perspectiva de față, vom remarca faptul că în toate situațiile de a marca (pe final) ale României s-au sfârșit prin execuții total nereușite. În multe momente, lipsa de inspirație s-a ilustrat crunt, parcurgând ultimele momente ale meciului. Golul egalizator înscris de Sarloth a privat trupa lui Contra de obținerea a trei puncte mari. Totuși, multe dintre binecunoscutele glorii ale naționalei (printre care și Ioan Andone) ar fi catalogat un astfel de rezultat, drept relativ injust.

Dintr-un unghi deosebit, Cornel Dinu a descris la Digi Sport, modul în care o abordare mai ofensivă ar fi asigurat o altă finalitate a partidei. Pe lângă a lăuda prestația lui Mitriță, fostul mare antrenor al lui Dinamo și al primei reprezentative a mai enunțat: Dacă se juca cum era normal, cu Nistor de la început, victoria era asigurată. În cele din urmă, singurele momente de inspirație maximă, ale "americanului" Mițrită au aprins flacăra speranței.

De altfel, Mircea Lucescu a afirmat și el că fotbalistul lui New York City ar fi putut fi păstrat în teren până în ultimul minut. "Cred că n-am fi ajuns la un rezultat de egalitate", a mai spus Lucescu, potrivit digisport.ro, după finalul meciului Rapid – Petrolul. Acea speranță, menționată mai sus, va dăinui, în cel mai rău caz, până la finalul întâlnirii cu Suedia. Atunci, victoria va rămâne, la propriu, singura obțiune pentru rămânerea în calculele calificării unui Campionat European mult așteptat.

Surse:

https://www.digisport.ro/fotbal/echipa-nationala/romania-norvegia-1-1-cornel-dinu-contesta-alegerile-lui-contra-am-avut-o-echipa-gresit-conceputa-cine-e-singurul-remarcat-740632

https://www.digisport.ro/fotbal/echipa-nationala/mircea-lucescu-anunta-unde-a-pierdut-romania-victoria-cu-norvegia-n-am-mai-fi-ajuns-la-un-rezultat-de-egalitate-741079