Un debut tenisistic foarte agitat în calendarul feminin găsește cu siguranță un punct de sclipire pentru România, în dreptul Irinei Begu.

Foarte motivată în a continua să ofere cel mai bun nivel de joc în Australia, sportiva din București a atins într-un mare stil semifinala celui dintâi turnir din Adelaide.

Depășirea unui prim tur anevoios a fost complet uitată, mulțumită celor două prestații de top ce au urmat episodului cu Shelby Rogers. După ce o surclasa eminamente pe Jelena Ostapenko, atleta de 32 de ani a reușit să confirme remarcabil în toate momentele dificile la care a supus-o Veronika Kudermetova, mai ales în debutul întâlnirii. Ocupanta poziției a noua în ierarhia WTA provizorie a fost depășită după două seturi foarte echilibrate, ce au cumulat peste două ore de joc.

Pentru multă vreme, s-a demonstrat că începutul unei noi campanii va rămâne la fel de greu, indiferent protagoniștilor care iau parte la el. Deși în unele situații, devine logic ca procesul adaptării să dureze ceva mai mult, alte discipline vor avea nevoie de intrare imediată în ritm, că vom lua în calcul testul suprem al anduranței Dakarul ori probe individuale clasice. În sfârșit, pentru acțiunea de lângă fileu, coordonatele stagionale de debut conturează acum normalitatea, iar așteptările rămân variate. Va fi complicat să expunem perspectiva pe termen lung, alături exponentelor țării noastre ce au dreptul de a evolua.

Însă, deplasările în cea mai îndepărtată regiune a planetei au adus aproape mereu pozitivism, responsabil mai apoi pentru spectacol tenisistic tricolor. Evident, când ne gândim la startul lui 2023, vom remarca un element care lipsește inevitabil din peisajul românesc de joc. Dar, în condițiile în care Simona Halep își va fi petrecut ultima săptămână în top 10 WTA pentru ceva vreme, atenția s-a transpus în continuare la maximum spre conaționalele fostei campioane de Mare Șlem.

În drumul spre Melbourne și spre o nouă ediție cu mult necunoscut a primei ocazii majore a campaniei, destinațiile inițiale au fost inclusiv multiple, între Australia și Noua Zeelandă. Dacă la Auckland, partidele oficiale au revenit după doi ani sabatici (Emma Răducanu fiind forțată spre un abandon dramatic în turul secund), în țara vecină lucrurile au căpătat un ritm foarte alert. Precum ne-am obișnuit însă deja, Adelaide a fost pregătit să acopere orice schimbare de program, într-un nou an care a debutat cu un joc absolut fulminant în cadrul feminin.

Dar, dincolo de episodul absolut special în care Bianca Andreescu s-a implicat, primul dintre cele două tablouri individuale de concurs a oferit alți doi poli ai atenției. Este drept, dacă îndreptăm privirea spre traseul sudic al Soranei Cîrstea, am putea să invocăm într-o oarece măsură neșansa. După succesul contra Viktorjei Golubic, obținut nu tocmai fără emoții marea înfruntare cu Ons Jabeur, principala favorită a turneului International 1, și-a urmat în mare parte cursul normal.

Dacă exponenta din Târgoviște nu a depășit cel mai important obstacol, conaționala sa din București a arătat că poate să o facă, cel puțin până acum. Există puține îndoieli la afirmația conform căreia Irina Begu resimte din plin atmosfera pozitivă pe care o invocasem în startul analizei. Chiar și în apogeul sceptrului pandemic, o multiplă semifinalistă majoră la dublu a izbutit să își centreze corect atenția, doar pe teren.

După ceva nesincronizări, eleva lui Victor Crivoi a reușit să se înscrie într-o manieră similară în ritmul de joc. Privind ușor retrospectiv, competiția debutului a semnalat adevărata cumpănă într-o confruntare inițială cu Shelby Rogers, ce nu a început tocmai încurajator. Dar, în zodia revenilor cu adevărat frumoase, atleta din capitală a izbutit să trimită setul secund al rundei inaugurale până în zona inconfortului adversarei din Statele Unite. Câștigarea respectivului tie-break a reprezentat fără îndoială catalizatorul unei secvențe finale uluitor de facile.

Evitarea eliminării timpurii se arată a fi în atât de multe cazuri, un element suplimentar uriaș la capitolul încrederii depline în propriile forțe. Campioana din Sicilia a utilizat ideal primul test reușit, pentru provocarea optimilor, ce măcar în teorie se anunța și mai complicată. Jelena Ostapeeko nu a avut parte de un capăt deloc rău al sezonului precedent, drept care compania sa încă se arăta a fi redutabilă.

Însă, după o nouă secvență inițială unde s-a dovedit ușor dominată, românca a reușit să preia treptat reperele corecte. În mare măsură, cheia avansării spre faza ultimelor opt pretendente avea să fie punctată într-un game ce poate deja să devină un candidat la cea mai lungă secvență a anului. Nici mai mult nici mai puțin de 11 egalități au fost necesare pentru ca Begu să închidă apoi cu succes un set în care baltica a părut să-și plaseze toate resursele. Ulterior lui, misiunea jucătoarei pe care o învinsese categoric în optimile de la Wimbledon s-a simplificat complet.

În fapt, ocupanta locului 34 mondial în regim provizoriu, a închis întâlnirea în fața capului de serie al șaptelea, câștigând ultimele 11 jocuri. Dominarea foarte clară și în regim fizic i-a facilitat compatrioatei noastre o primă victorie realmente de prestigiu, ce nu avea să fie și ultima. În sferturile de finală din Adelaide, ștacheta părea să mai urce o dată, având în vedere demonstrațiile pe care Veronika Kudermetova le împlinise până atunci.

Exponenta moscovită, care este evident nevoită să evolueze sub drapel neutru, căuta să își reconfirme statutul de proaspătă membră a topului 10 mondial. Foarte aproape fiind de o participare la Turneul Campioanelor atât la dublu, cât și la simplu, puternica sportivă din Rusia reprezintă chiar un puternic reper al actualului moment în tenisul fetelor. Însă acea descriere binemeritată nu este completată și de ceva slăbiciuni, pe care tenismenele de forță cu greu le pot îndepărta.

În urma unei victorii obținute confortabil în cele din urmă cu Amanda Anisimova, al patrulea cap de serie părea să înregistreze mari dificultăți. Bianca Andreescu a venit în turul secund pe un val uimitor de încredere și totuși, ea avea să fie protagonista unei serii aproape ireale în sens negativ. După ce a materializat un start cu 4 – 0, sportiva din Canada cu origini românești a pierdut treptat orice urmă de control asupra disputei începute ideal.

Fosta campioană de la New York nu și-a mai trecut în cont apoi niciun alt joc, Kudermetova bifând rarisima serie maximă, anume 12 la rând. Traseul ei s-a dovedit destul de puțin obișnuit, iar întocmai această fluctuație a evidențiat categoric că Irina Begu va avea propria șansă. Elementul, ce nu trebuie niciodată eliminat din calcule atunci când privim atleta din capitală evoluând, este că forța proprie rămâne suficientă pentru a învinge aproape orice nume, într-un regim de confort.

Deși statistica nu încuraja întocmai o postură favorabilă și în partida din dimineața de vineri, Begu a fost hotărât să-și maximizeze șansele. Mai ales în debutul întâlnirii, dinamica s-a dovedit greu de stabilit, cu ceva inconsistență în dreptul româncei, la serviciu. Adversara sa a încercat să profite imediat de ușorul moment de echilibru, iar pasul reușit la primire s-a transpus în deschiderea unui avans destul de consistent.

Din nou, outsidera a fost nevoită să își caute ritmul lucrând din spate pe tabelă, în urma cedării primelor trei jocuri. Agresivitatea a dus la numeroase schimburi spectaculoase, însă revenirea avea nevoie de un anume moment, care a venit în al doilea game de retur. Interesantă a fost și alternanța din lungimea raliurilor, înaintea fructificării celei de-a  doua șanse de break avute de româncă. Reducerea handicapului a semnalat startul unei perioade neconvingătoare pe serviciu, în ambele tabere.

Irina și l-a cedat fără o foarte lungă bătălie în momentul în care ar fi putut să egaleze întâia oară, iar manșa a părut să rămână sub controlul tenismenei din nordul continentului. Însă, adversara a avut reacție și a izbutit să o așeze pe Kudermetova tot mai des în dificultate, erorile venind tot mai des. Punctul crucial în ce privește soarta manșei de debut părea să apară înainte de prelungiri, când jucătoarea de 32 de ani și-a adjudecat cinci schimburi la rând la primire.

Servind pentru a închide manșa, ea nu a reușit să concretizeze, dar devenea limpede că după-amiaza australă intrase deja într-o zonă de uzură. Rămânând dispusă să atace oricând va fi nevoie, respectiv spațiu, bucureșteanca și-a mai oferit o șansă de a se impune. Abia a treia șansă a game-ului final urma să fie fructificată, însă nu înainte ca cea care a pierdut prima finală din 2022 – contra Simonei Halep, la Melbourne – să aibă oportunitatea trimiterii actului într-un tie-break, în ciuda unor ușoare probleme medicale.

Un asemenea duel, ce a trecut fără probleme granița unei ore de tenis, a confirmat că cel de-al patrulea cap de serie va avea o misiune foarte complicată în continuare. Drept dovadă, manșa a doua a început pe un ton puțin mai temător pentru serviciul jucătoarei din Rusia, care a fost des așezat în dificultate, Irina arătând o mai mare siguranță în a converti oportunități simple. Dar, încă o dată, aparențele au înșelat pentru că prima porțiune a setului a fost urmată de un nou real carusel al mingilor de break.

Protejata lui Victor Crivoi a făcut pasul mai întâi după jocul-maraton al întregii întâlniri, care o dată în plus i-a adus câștig de cauză (după ce îndepărta ceva emoții anterior tot pe a sa lansare). Reculul a aproximativ 10 minute de maximă intensitate a venit în secvența de serviciu următoare, unde vicecampioana WTA Finals la dublu reușea egalarea (dar nu pentru mult timp). Un clar laitmotiv al româncei în actuala competiție, dar nu numai, s-a dovedit a fi curajul crucial în plus, când tabela este echilibrată.

Confruntarea a fost acerbă până la schimbul final, dar plusul decisiv i-a revenit în permanență Irinei Begu, după startul ce a lăsat puțin de dorit. Nici în ultimul joc al partidei care avea să atingă în final 130 de minute, desfășurarea nu s-a dovedit categorică. Însă, precum am ajuns să o remarcăm de-a lungul a numeroase secvențe de glorie, mai ales în anul precedent, compatrioata noastră a închis conturile cu un as formidabil plasat.

Atât de rapid în sezon, fosta lideră a formației de FED / Bille Jean Cup a acumulat succese la rând în fața unor jucătoare de calibru. În fapt, cea de-a opta victorie împotriva unei oponente aflată în top 10 WTA din carieră nu putea veni la un timp mai bun și într-o manieră mai frumoasă și convingătoare, ținând seama ascensiunii de formă în care se regăsește Veronika Kudermetova.

Doar că, după triumful remarcabil asupra sa, conturat de o prestație pe măsură, Irina Begu semnează fără îndoială deja cel mai bun debut stagional din actualul deceniu. Cel puțin o semifinală în sudul Australiei o poziționează excelent pe experimentata jucătoare spre a continua încrezătoare aventura de la Antipozi. Teoretic dar și practic, o performanță de top pe suprafață dură nu se poziționează deloc departe, în Memorial Drive Tennis Club din Adelaide.

Surse:

https://www.wtatennis.com/videos/3011735/adelaide-1-begu-knocks-out-kudermetova-for-eighth-career-top-10-win