În cultura sportivă britanică, simbolurile depășesc granița obișnuită a termenului. Dacă privim către sportul rege, ideea respectivă prinde și mai mult contur, prin comparație cu alte discipline simpatizate ori mediatizate asemănător.

Pornind de la cele mai mici structuri care au pășit vreodată pe scena din Premier League și până la cele mai cunoscute dintre echipe, propria arenă reprezintă un motiv de adevărată bucurie. Deși realitatea respectivă persistă cu siguranță și în alte ligi primordiale, Regatul Unit  și zona Albionului pare să dețină întâietatea din perspectiva reverenței. Pentru un anumit club englez, stadionul prin care își extinde și acum faima, a atins recent o bornă mult așteptată.

Ultimii ani au adus multe schimbări în ceea ce o privește pe Liverpool. Perioadele mai puțin faste din deceniul trecut, catalogate mai ales prin insuccesele din competițiile interne aduceau multă frustrare pentru suflarea cormorană. Totuși, indiferent de gravitatea sportivă a performanțelor sportive, câteva lucruri nu și-au pierdut deloc forța ilustrată și în trecutul mai îndepărtat. Locația cu care fațeta roșie a orașului Merseyside se identifică a reușit să-și păstreze aura în momente mai dificile, care acum par a cântări exclusiv ca amintiri.       

Nu trebuie uitat, mai întâi, faptul ca Anfield Road a fost complexul pe care Everton și-a început călătoria profesionistă. Abia din momentul în care formația caramelelor a decis să se îndrepte către Goodison Park, în orașul situat în nord-vestul Angliei s-a înființat o nouă echipă căreia să îi fie gazdă. Liverpool Football Club a luat naștere în 1892, după cum o subliniază chiar propria siglă. Acel reper a însemnat startul unei asocieri permanente. Cu mult înainte ca You`ll Never Walk Alone să fie compus și se audă prin intermediul diferitelor mijloace de sunet, stadionul Anfield era deja elementul marcant pentru ceea ce avea să devină cel mai de succes club fotbalistic englez la nivel continental. În ceea ce privește campionatul intern, tehnicieni legendari, alături de jucători iconici au propulsat trupa roșie către la fel de mult succes în perioada secolului precedent.

Astfel, aruncând o privire în deceniile finale din veacul al XX – lea, vom remarca faptul că Liverpool și-a creat cea mai lungă serie de invincibilitate pe teren propriu în intervalele premergătoare schimbărilor de structură a primei ligi din Albion. La vârful acelei ierarhii, se poziționa parțialul lotului condus de către britanicul Bob Paisley. O personalitate care a petrecut aproape 50 de ani în cadrul clubului, a avut meritul de a contribui direct la șirul de performanțe descrise pe scurt, mai devreme. Între 1978 și 1981, managerul englez și-a ghidat elevii către 63 de jocuri succesive fără înfrângere pe un Anfield care putea fi umplut până la refuz. De atunci, palmaresul cormoran a înflorit exponențial, atât pe frontul fotbalistic european, cât și pe cel național.

La finalul anilor '80, gruparea care indica reperul din Insulă, deținea 17 campionate interne și 4 Cupe ale Campionilor Europeni. Ulterior, gloria a fost mai greu găsită, chiar dacă nivelul gratitudinii arenei a rămas aceeași. Ajungând mai aproape de prezent, în urma unor ani amăgitori, presărați cu mult dramatism, conducerea lui Liverpool l-a convins pe Jürgen Klopp să preia frâiele unui club aflat atunci într-o continuă odisee. Tehnicianul german a promis că va realiza metamorfoza dorită de toți simpatizanții clubului, în măsura în care va avea timpul necesar la dispoziție. El a încercat să-și formeze treptat un nucleu solid, ținând cont și de plecarea marelui lider Steven Gerrard. Procesul unei reclădiri graduale avea să ofere bucurii echivalente, Anfield rămânând un stadion pe care se câștiga cu dificultate. Totuși, din 2015 până în 2017, au mai existat câteva înfrângeri sporadice în Premier League, pe măsură ce arena trecea printr-o nouă remodernizare. Un stadion extins la peste 54.000 de locuri (adeptul unei politici mai prietenoase cu mediul înconjurător) anunța vremuri de bun augur. În ultimii, trei ani proiectele pentru amplificarea energiei verzi și a reducerii drastice a ratei deșeurilor din interiorul complexului a fost încurajată de întreaga comunitate citadină (liverpoolexpress.co.uk).

În 23 aprilie 2017, Liverpool ceda acasă cu Crystal Palace în Premier League, către finalul unei noi stagiuni de tranziție. Un fost atacant al gazdelor Christian Benteke aducea victoria pentru londonezi. Din vara aceluiași an, Jürgen Klopp și-a văzut planul dând roade tot mai bogate. Politica de transferuri a obținut un grup omogen, care nu se îndrepta într-o altă direcție decât cea a spectacolului. Ajungând din nou în Champions League, cormoranii au mers din play-off până în finală. Concomitent, bătălia pentru un nou titlu de campioană a Angliei se întețea vizibil. Continuând forma uluitoare pe gazonul propriu, echipa antrenorului german a câștigat ediția 2018 / 2019 a Ligii Campionilor fără să primească gol pe Anfield în fazele eliminatorii. Impactul publicului s-a remarcat din nou în întreaga lume, în cadrul uluitoarei reveniri din dubla semifinalei cu Barcelona (0 – 3 ; 4 – 0).

În ceea ce privește parcursul intern, el nu a adus titlul mult dorit în ciuda unui parcurs fenomenal în meciurile de acasă. Finalmente, stagiunea 2019-2020 a fost începută furibund, iar Liverpool s-a distanțat treptat către momentul istoric, așteptat de trei decenii. Ultimul joc disputat cu spectatori în prima ligă engleză pe Anfield a avut loc pe 7 martie, contra lui Bournemouth, câștigat de gazde cu 3 – 0. La alte câteva zile distanță, spectatorii au putut să mai umple pentru ultima dată vestita arenă. Liverpool a pierdut cu 2 – 3 (după prelungiri) în fața lui Atletico Madrid, însă la finalul primelor 90 de minute, scorul era pozitiv gazdelor. Drept urmare, acea întâlnire marchează un asterisc într-o serie magică pe plan european și general.

După acontarea titlului în Premier League, noua performeră și-a recalibrat atenția către campania prezentă. În tot acest interval descris, care a ajuns la peste trei ani și jumătate, Anfield a rămas necucerit în campionat (în pofida recentelor clipe chinuitoare contra lui West Ham, ce puteau interzice egalarea recordului). Mulțumită succesului de ieri cu Leicester City, recordul de invincibilitate setat în 1981 a fost depășit. Cumva ironic, dar într-o oarece măsură previzibil, formația vulpilor oprea parțialul condus de Bob Paisley, în urmă cu 39 de ani.

Seara de 22 noiembrie 2020 nu a avut același rezultat. Pe un fond de joc dominat autoritar, Liverpool a beneficiat de autogolul lui Jonny Evans, la care s-au adăugat reușitele lui Diogo Jota și Roberto Firmino. În ciuda multiplelor absențe din toate compartimentele, elevii lui Klopp au asigurat, fără mari emoții, un nou record impresionant: 64 de meciuri fără înfrângere acasă în Premier League.

Anfield este remarcat deseori de către pasionații autohtoni ca o arenă deosebită a fotbalului mondial. Actualmente, templul lui Liverpool F.C. traversează noi momente legendare, care ar mai putea fi extinse și de acum înainte, nu doar prin extinderea tribunelor. 

Surse:

https://www.liverpoolfc.com/news/first-team/416808-liverpool-set-new-record-for-unbeaten-league-games-at-anfield

https://liverpoolexpress.co.uk/green-light-for-more-environmental-improvements-in-anfield/ 

https://www.liverpoolecho.co.uk/all-about/anfield-stadium-development