CFR Cluj va continua drumul în preliminariile Ligii Campionilor, la capătul unei duble confruntări dramatice în compania lui Borac Banja Luka.

Singura reprezentantă a României în competiția-etalon a fotbalului european a avut nevoie de prelungiri și de un gol excepțional al lui Alex Chipciu pentru a tranșa confruntarea din Bosnia (cu 1 – 2 ; 4 – 3 la general), după un rezultat clar de 3 – 1, dovedit însă insuficient, în turul de pe propriul teren.

Dacă vara în curs a reprezentat semnalul revenirii disciplinelor sportive spre normalitate, continuarea ei promite să o accelereze. La finalul unui turneu continental intens, încheiat dramatic, dar înaintea deschiderii spectacolului olimpic, punctele de interes continuă a fi remarcate pe gazon. Eforturile de club s-au repus în mișcare pentru atingerea celor mai importante obiective. Volumul disputelor spre accederea pozițiilor de top în competițiile europene se anunța deja mai lung decât în oricare alt sezon. O consecință este aceea că demararea acțiunii se produce din nou foarte rapid pentru campioana internă, provenită pentru a patra campanie la rând, din Ardeal.

Sub imensa presiune de a livra la capacitatea maximă, o misiune aparent facilă s-a văzut în scurtă vreme, fiind mult mai complicată decât oricine ar fi sperat. Aflată în rarisima postură a unei cvadruple campioane în exercițiu, de altfel prima de când Divizia A a devenit Liga I, CFR Cluj începea noul drum având aspirații similare. Precedentele triumfuri, asigurate au plasat formația înființată în 1907 într-o poziție identică din perspectivă internațională. În prima stagiune descrisă prin prezența unei a treia competiții continentale de la desființarea Cupei Intertoto, anume UEFA Conference League, o singură structură tricoloră a putut menține speranțe pentru accederea într-o eventuală ediție 2021-2022 din UEFA Champions League.

Precum ne-am obișnuit în cazuri precedente, drumul se constituie încă din turul preliminar cu numărul unu. Drept comparație, una poate amară, însă și realistă, în urmă cu ceva mai mult de un deceniu, aceeași echipă vișinie a provinciei a beneficiat de penultima prezență directă în grupele competiției stelelor.

Desigur, fotbalul autohton și cel continental au trecut prin schimbări fundamentale din septembrie 2010 și până în prezent, iar urmările se dovedesc virtual ireversibile. Într-o actualitate caracterizată cel puțin printr-o impresie a acutizării diferențelor, cluburile țării noastre găsesc cu mare greutate căile spre reala primă coloană a relevanței. Rata coeficientului serios diminuată de-a lungul ultimilor ani conturează categoric, un alt element responsabil pentru demararea timpurie campaniilor continentale.

Considerând aspectele menționate, viitorul nu se prezintă tocmai promițător, indiferent de rezultatele fazelor incipiente de calificare. Un element pozitiv pe care sezonul actual l-a permis a fost acela că recentele performanțe ale campioanei României au permis acapararea unui statut prelungit al capului de serie.

Precum spuneam și mai devreme, raportul între celebrele ultime vizite de Champions League la Cluj, ale lui Bayern sau Manchester United este incomparabil cu debuturile din prezent. Doar că Borac Banja Luka se arăta redutabil, cel puțin din perspectiva amprentei ei asupra fotbalului bosniac.

Fondat cu peste un secol în urmă, un club care conduce autoritar destinele jocului în propriul oraș, din care alte 15 formații mai fac parte, își încerca șansa în fața unui adversar de calibru superior. În concordanță cu spusele  oficialilor luptătorilor, CFR deținea statutul favoritei. Dubla manșă a conturat prima provocare internațională majoră pentru al treilea tehnician diferit al clujenilor în ultimi trei ani.

Marius Șumudică a acceptat propunerea instalării în Ardeal ca urmare a plecării lui Edi Iordănescu. Moștenirea lăsată în spate de el, însă și de către Dan Petrescu, rămâne una substanțială. Pe lângă menținerea cu succes a controlului Ligii I, călătoriile europene excepționale ghidate de cei doi, cu precădere în Europa League, au conturat un barometru sub care fostul tehnician campion cu Astra nu putea coborî.

Așadar, având la dispoziție un lot relativ asemănător cu cel al ultimelor campanii, presiunea era importantă, mai ales în ceea ce privea ecuația viitorului în Champions League. Îngrijorările de natură respectivă au părut cumva greșit fondate, conform primelor aproximativ 40 de minute ale manșei tur.

O structură extrem de atent motivată pășea cu multă încredere pe arena ce îi poartă numele lui Constantin Rădulescu își punea impactul asupra tabelei foarte rapid, în ciuda loviturii de pedeapsă ratate de Ciprian Deac. Recuperarea lui Billel Omrani ar fi putut să dea semnalul unei prime dispute facile. Dominarea clujeană se arăta și mai evidentă, până la pauză, dublarea avantajului semnată de executantul penalty-ului, fiind acompaniată prin alte ratări de-a dreptul uriașe.

La una dintre unicele oportunități ce s-au ivit în cadrul primului act, oaspeții reduceau diferența, prin Panagiotis Moraitis. Cu alte cuvinte, o repriză ce a putut tranșa în mare măsură soarta calificării, se încheia nefast pentru echipa ce controlase evident disputa.

Chiar dacă diferența de două lungimi a fost restabilită după reluare, de excepționala ispravă a lui Rúnar Már Sigurjónsson, alte ratări uriașe au urmat la poarta bosniacă, tabela nemaifiind modificată până la ultimul fluier din 7 iulie. Impresia lăsată de jocul inaugural se prezenta în zodia nemulțumirii generale întrucât orice aspect se putea modifica serios peste alte șase zile.

Influența cea mai mare viza și publicul partizan al unui club care nu mai cunoscuse înfrângerea pe plan intern din 2015. Măcar din perspectivă teoretică și stagională, Borac deține actualmente recordul continental de invincibilitate națională pentru orice club din Europa.

Analiza jocului din prima manșă nu etala multe aspecte pozitive pentru echipa condusă de Marko Maksimović, însă impactul susținerii din tribune a fost prevăzut ca un imens imbold pentru gazdele de pe stadionul Gradski al Bosniei-Herțegovina.

Atmosfera pregătită la o intensitate aparte (în condiții interesante de căldură intensă) nu a putut să prefigureze decât o misiune ce se va complica de la un minut la altul dacă scorul ar rămâne cel puțin nul. Întreaga structură îmbarcată spre teritoriul asociat Republicii Sprska a conștientizat cum un deznodământ similar cu deja celebra eliminare din urmă cu aproape trei ani suferită de CFR în fața lui Dudelange (în Europa League) nu se putea tolera.

Drept consecință, înfruntarea retur a fost începută cu mult aplomb, în speranța că reușitele ce simplificau accesul în turul secund preliminar, vor veni rapid. În ciuda unei presiuni incipiente din partea luptătorilor îmbrăcați în roșu și albastru, dinamica înfruntării s-a balansat constant către buturile apărate de Nikola Ćetković.

Acțiunile din flancuri s-au arătat foarte periculoase pentru o bună parte a primelor 45 de minute. Alexandru Păun și Mario Camora nu au fost deloc departe de o deschidere de scor suficient de rapidă pentru a liniști complet atmosfera.

Reușitele prin finalizări precise nu și-au făcut însă apariția, fapt care a menținut viabilă posibilitatea echipei cotat inferior să ofere o replică mai concretă. La capătul unei alte reprize dominate majoritar de CFR, tabela indica același scor general de 3 – 1. Borac nu a putut să pună dificultăți serioase porții apărate de Giedrius Arlauskis.

Posibilitatea unei relaxării premature exista încă, tocmai sub acea realitate ce a arătat că gazdele nu au expediat vreun șut cadrat asupra buturilor adverse în cel dintâi segment. Reluarea partidei a ilustrat o tendință asemănătoare de joc. Dilema dublei manșe ce nu părea încă să scape de sub control, se putea disipa serios pentru elevii lui Marius Șumudică. La doar câteva secunde după revenirea de la cabine, un alt realizator principal al jocului din tur s-a evidențiat printr-o imensă oportunitate.

Alex Păun nu a găsit vinclul advers dintr-o poziție ușor pretențioasă, dar tot mijlocașul român a inițiat faza ce năștea golul anulat al lui Valentin Costache. Offside-ul în care s-a regăsit Billel Omrani, nega un final liniștit de întâlnire pentru feroviari. Din acel moment, o altă bătălie a început la Banja Luka.

Un atacant de mare calitate, fost component de bază la Pandurii, ajuns ulterior chiar la CFR, demonstra abilitățile atunci când echipa orașului său natal avea mai mare nevoie. Stojan Vranješ își cadra ideal o a doua lovitură de cap încercată în repriza a doua, reaprinzând excepțional speranțele gazdelor în minutul 60.

La cea dintâi șansă notabilă, Borac își vedea o parte din misiune îndeplinită. Purtați de valul entuziasmului, atât de important din partea publicului, bosniacii au mai profitat o dată de inexactitățile clujene în temutul joc aerian.

Gierdius Arlauskis a fost păcălit peste alte 200 de secunde, Panagiotis Moraitis fiind creditat cu reușita secundă a înfruntării. Astfel, temerile mari ale tehnicianului român se adevereau, o dublă manșă controlată aproape total fiind scăpată subit de sub control. Renunțarea la binecunoscuta departajare a golurilor din deplasare a sprijinit pentru prima oară cauza vizitatorilor. CFR a plecat în cursa recuperării având varianta prelungirilor la dispoziție, într-o premieră absolută.

Bineînțeles, sub impresia desfășurării Campionatului European, reprizele suplimentare erau oricând de evitat, iar Rachid Bouhenna putea îndeplini respectivul deziderat cu trei minute rămase din timpul regulamentar. Reluarea fundașului francez nu a fost una curată din mijlocul careului, iar campioana României pătrundea în extra-timp cu un moral scăzut. Chiar și astfel, controlul asupra confruntării a redevenit aproape complet.

Gabriel Debeljuh, Ciprian Deac și Mario Camora (prin execuții în bară) au pus mare presiune asupra unui tânăr portar bosniac ce își demonstra exemplar calmul. Nikola Ćetković nu a mai avut soluții într-un moment de inspirație maximă al unui adversar ce dezamăgise prin prestația sa până în minutul 118.

Rezerva Alex Chipciu a preluat o nouă acțiune demarată în disperare, dintr-un moment suspect unui aut de margine și a finalizat magistral în apropierea vinclului porții adverse. Aflată atât de aproape să repete experiența penalty-urilor (cedată atât în preliminariile precedente ale Ligii Campionilor, contra lui Dinamo Zagreb, cât și în Supercupa desfășurată duminică în compania Universității Craiova), CFR Cluj s-a văzut protejată printr-o tentativă de excepție, a unui fotbalist mereu talentat, dar imprevizibil.

Eforturile defensive ale ultimelor minute au fost împlinite imaculat prin Mike Cestor. Deținătoarea Ligii I părăsea Banja Luka învinsă (cu 2 – 1), dar scorul general, de 4 – 3, rămânea unicul indicator ce conta, în seara bosniacă, măcar pentru moment.

După imense emoții cumva nescontate, Marius Șumudică ce a afirmat just sau nu că deznodământul cumulat ar fi trebuit să fie mult mai clar, se pregătea treptat de startul noului sezon intern, dar și de înfruntarea cu incontestabila campioană a Gibraltarului, Lincoln Red Imps, în faza secundă a preliminariilor Champions League.

Drumul lui CFR Cluj până în respectivul punct s-a conturat, până la urmă, într-o modalitate mult mai dificilă decât orice pasionat al fotbalului din țara noastră. În alte condiții, cunoscute de peste 50 de ani până în primăvara anului curent, jocul serii de marți ar fi adus o mare contraperformanță pentru clubul ardelean și implicit retrogradarea spre UEFA Conference League. Însă, criteriile prezentului, alături de o clipă a perfecțiunii, au purtat formația din Gruia peste un moment realmente delicat.

Surse:

https://www.digisport.ro/fotbal/champions-league/respectati-ma-trebuia-sa-fie-7-1-acasa-si-7-0-in-deplasare-sumudica-s-a-aprins-la-conferinta-dupa-meciul-cu-borac-1186379