Fotbalul britanic, în frunte cu cel din Anglia, rămâne în ochii celor mai mulți dintre pasionați centrul de atracție al sportului rege.

Deși există argumente care susțin distingerea fiecărei ligi majore din Europa, conceptul de Premier League rămâne considerat cel mai puternic fenomen de pe bătrânul continent. Motivele afirmației anterioare depășesc barierele de promovare sau pe cele financiare. Spiritul spectatorilor, alături de pasiunea lor capătă o dimensiune specială, fotbalul însemnând în fiecare zi mult mai mult decât un simplu joc.

Pentru una dintre cele mai valoroase și iubite formații din Marea Britanie, o lungă așteptare continua să macine destinele ei, de pe plan intern. Finalul sezonului 1989-1990 a însemnat cucerirea ultimului trofeu de campioană pentru Liverpool, până la începerea actualei stagiuni. Așadar, trecuseră 30 de ani în care echipa de pe Anfield nu reușise să încheie în fruntea ierarhiei eșalonului principal. În acest timp, dramatismul și sentimentul dezamăgirii nu au contenit pentru cormorani, care au rămas la cota celor 18 triumfuri de campionat; Manchester United a reușit să-i depășească la capitolul respectiv, obținând 20 de succese.

Fotbaliști de clasă mondială, printre care: Robbie Fowler, Jamie Carragher, Xabi Alonso, Luis Suarez sau, bineînțeles, Steven Gerrard, au urmărit să obțină titlul (în formatul devenit Premier League, începând din 1992). Tentativele nereușite s-au succedat cu repeziciune, cea mai recentă eșuând în campania 2018-2019. Sezonul precedent a luat sfârșit prin acontarea unei noi coroane în Premier League pentru Manchester City. Deși Liverpool a avut la un moment dat un avans de 10 puncte în fața cetățenilor, formația antrenată de Pep Guardiola s-a impus la final, după ce ultima etapă s-a consumat. Diferența finală a fost atunci de un punct: 98 pentru albaștrii, 97 pentru trupa din Merseyside.

Obținerea celui de-al șaselea trofeu în Champions League a oferit un nou moment european excepțional pentru Liverpool, în ciuda pierderii titlului de campioană. Într-o măsură accentuată, putem spune că atenția formației lui Jürgen Klopp s-a direcționat primordial către elusiva competiție internă. La momentul instalării sale, din octombrie 2015, charismaticul tehnician german și-a autoimpus un interval de maximum patru ani pentru a-i readuce pe The Reds în rândul celor mai performante cluburi din Europa. Primele trei sezoane complete din Premier League au ilustrat un progres constant al elevilor lui Klopp. Acesta din urmă a implementat cu mare succes pe Anfield stilul ofensiv practicat și de Borussia Dortmund, sub conducerea sa.

Stagiunea a patra la cârma lui Liverpool a debutat pentru german cu un 4 – 1, înregistrat contra lui Norwich pe teren propriu, la data de 9 august 2019. Au urmat apoi alte șapte victorii la rând în campionat, până la egalul de pe Old Trafford, cu Manchester United. În acel moment, deținătoarea Ligii Campionilor strânsese 17 succese consecutive în Premier League, la unul distanță de recordul all-time, deținut de Man. City. Pe 10 noiembrie, înfruntarea de pe Anfield, dintre cormorani și cetățeni, concluzionată cu 3 – 1, a subliniat foarte clar că jucătorii lui Klopp au pornit ireversibil către istorie. Primul eșec înregistrat de ei avea să vină abia în etapa a 28-a, în deplasarea cu Watford. Avantajul liderilor rămânea atunci de 22 lungimi, în fruntea ierarhiei.

Pandemia de coronavirus urma să aducă un anumit semn de întrebare, cu privire la reluarea sezonului. Însă, împătimiții suporteri ai lui Liverpool de pe întreg mapamondul nu aveau să mai fie privați de victoria supremă în campionat. Înfrângerea lui City de pe terenul lui Chelsea, din data de 26 iunie, consfințea primul triumf al Liverpool Football Club, de la înființarea Premier League. Astfel, un aspect considerat de anumiți analiști drept cea mai mare anomalie din fotbalul european a ajuns la sfârșit. Pentru fanii din zona roșie a Merseyside, distanțarea socială nu a putut ține în frâu o bucurie cu adevărat dificil de contenit. Campania 2019/2020 a înlăturat trei decenii de tristă amintire, în care totuși, "You`ll Never Walk Alone" a răsunat fără încetare în inimile celor cuprinși de fenomenul Liverpool. Mohamed Salah, Sadio Mané, Virgil van Dijk, Roberto Firmino și Jordan Henderson, alături de ceilalți componenți ai lotului, au condus echipa către un total de 32 de victorii în actualul sezon.

Noua campioană a Angliei a egalat, în consecință un alt record deținut de Manchester City, în actualul format al primei divizii. Una dintre cele mai intense povești ale fotbalului mondial și-a consumat oficial un nou capitol. La căpătul a 38 de runde, Liverpool a strâns 99 de puncte, izbutind să domine autoritar un sezon de Premier League care nu va fi uitat foarte ușor. Atât circumstanțele desfășurării, cât și încheierea lui fac ca trofeul venit pe Anfield Road săptămâna trecută, să fie unul deosebit de toate celelalte, în lunga tradiție a fotbalului englez.